Una dintre problemele pe care le observ frecvent în practică în ultima perioadă este cea a supraponderii, la toate categoriile de vârstă. Dar şi a analizelor de sânge modificate, în special profilul lipidic şi colesterolul.

Am descoperit la copii de 4-5 ani valori ale colesterolului total de peste 250 şi modificări semnificative ale valorilor LDL.

Alimentaţia este un factor semnificativ în această schimbare atât a structurii generale a corpului, cât şi a echilibrului biologic. Consumul de alimente procesate, pline de substanţe chimice şi cu impact important asupra ficatului, reprezintă factorul principal al acestor valori atât de modificate ale analizelor.

Pe lângă alimentaţie, expunerea la tehnologia modernă, statul cu ochii în ecrane şi folosirea extensivă a telefoanelor mobile par să fie celălalt factor de impact pentru tulburările valorilor colesterolului. Radiaţiile neionizante ale aparaturii computerizate, ale dispozitivelor wi-fi şi ale antenelor răsărite printre blocuri şi peste tot, în colectivităţile urbane, duc la apariţia în corp a radicalilor liberi, cu acţiune oxidativă şi agresivă asupra ţesuturilor. Pentru protecţia lor şi pentru repararea leziunilor de degradare apărute, ficatul sintetizează, printre altele, cantităţi mai mari de colesterol. Depunerile de grăsime răspunzătoare de aspectul supraponderal al multor tineri moderni, dar şi depunerile de ateroame pe pereţii vaselor de sânge, pe valvele inimii şi în profunzimea vaselor limfatice la mâini şi picioare, se datorează acestor valori crescute ale colesterolului circulant.

Am căutat să găsesc printre remediile gemoterapice, dar şi printre suplimentele naturale, fitoterapice, produse cu acţiune de echilibrare a acidozei induse de radicalii liberi, dar şi produse cu acţiune de reducere a producţiei de colesterol hepatic.

Dintre cele pe care le-am identificat, cu ajutorul pacienţilor care le-au testat şi s-au bucurat de starea de bine obţinută prin folosirea lor, vă pot recomanda:

Extractul din Frasin (Fraxinus excelsior D1), 25 de picături în apă, de 1-2 ori pe zi – cure de 2-3 luni de tratament, de cele mai multe ori în combinaţie cu

Extractul din Măslin (Olea europea D1), 25 de picături în apă, de 1-2 ori pe zi, cure de 2-3 luni, şi

Extractul din Migdal (Prunus amygdalus D1), 20-25 de picături în apă, o dată pe zi, seara, zilnic, cure de 2-3 luni.

Aceste trei plante sunt înrudite (deşi, la prima vedere, aspectul exterior şi locurile în care cresc plantele sunt foarte diferite), ele aparţinând familiei Olaeacea.

Frasinul are o acţiune de susţinere a veziculei biliare, principalul organ care se ocupă de digestia grăsimilor, emulsionarea acestora, cu ajutorul bilei, şi eliminarea lor, în cea mai blândă formă cu putinţă, prin scaun şi urină (pentru a nu produce leziuni la locurile de eliminare).

În afară de acţiunea sa de drenaj biliar şi hipocolesterolemiant, Frasinul are şi o acţiune de drenaj pe rinichi şi articulaţii (drenaj limfatic profund).

Măslinul, pe de altă parte, este un remediu de reglare a tensiunii arteriale, de prevenţie a îngroşării vaselor de sânge, prin depunere de ateroame, dar şi un remediu de susţinere a suprarenalelor în situaţii de oboseală intensă, suprasolicitare, muncă fizică sau intelectuală. Indicaţia cea mai clară pentru administrarea acestui remediu este apariţia poftei alimentare de măsline. Această poftă în sine indică stadiul de epuizare la care a ajuns corpul, care doreşte susţinere pe suprarenale cu fructele amare şi sărate ale măslinului.

Migdalul este un important tonifiant al sistemului nervos, calmant şi relaxant, inductor al stării de somn natural şi, mai ales, un produs esenţial al trecerii de la starea simpatică (de acţiune, de încordare, tensiune, contracturi) la starea parasimpatică (de relaxare şi repaus).

Combinaţia de  produse se regăseşte şi în formula 18 a combinaţiilor de gemoderivate produse de Plantextrakt Cluj, denumită  Poly-gemma Colesterol. Aceasta conţine gemoderivatele din Migdal, Măslin şi Rozmarin şi este recomandată pentru menţinerea nivelului normal de lipide din organism.

Ca fiecare dintre produsele gemoderivate, doza de administrare este de 25-35 de picături în puţină apă, de două ori pe zi – 5 zile pe săptămână, pentru 2-3 luni.

Susţinerea ficatului şi a suprarenalelor este esenţială pentru echilibrarea profilului lipidic al pacientului. Toate produsele şi extractele care susţin aceste organe atât de importante pot juca un rol util în tratamentul dezechilibrului colesterolului, când acestea sunt obiectivate pe analizele de laborator.

Gemoterapia se dovedeşte un tratament calitativ pentru echilibrarea acestor tulburări metabolice atât de răspândite în prezent. Sunt suficiente produse disponibile şi s-a acumulat şi experienţă practică pentru a avea în prezent certitudinea posibilităţii de tratament natural al dezechilibrelor profilului lipidic, în special ale colesterolului.

 

Conflict de interese: niciunul declarat
Suport financiar: niciunul declarat
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.