Ce este homeopatia?
S.M. Homeopatia este o metodă terapeutică medicală, care utilizează un medicament preparat după o metodă homeopatică specifică, prin diluţii homeopatice succesive dinamizate. Apoi urmează impregnarea pe globule neutre sau pe alt suport neutru ce poate fi soluţie sau comprimat. La noi la BOIRON, aceste granule şi suporturi neutre sunt produse tot în laboratorul propriu, deci medicamentul final este 100% original. Astfel medicamentele homeopatice sunt mai puţin toxice, pentru că au compoziţie diluată şi controlată. Un alt atu este acela că ele nu interacţionează cu altă medicaţie, iar pacienţii care le utilizează au observat acest avantaj.
Care sunt problemele pe care le întâmpină producătorii de medicamente în contextul legislativ actual?
S.M. Problemele cu care ne confruntăm noi, BOIRON, în România, sunt aceleaşi cu care se confruntă întreaga industrie farmaceutică, fie că e vorba despre companiile de medicamente care au laboratoarele în altă ţară, în cazul nostru în Franţa, şi medicamentale sunt importate în România, fie că vorbim despre producătorii locali. Legislaţia la noi în ţară este bine întocmită, dar nu este foarte clar formulată, adică lasă loc de interpretări. Noi înţelegem că, atunci când apar modificări în legislaţie, acestea sunt determinate de o necesitate a sistemului farmaceutic, iar directivele europene lasă ţărilor membre câţiva ani să implementeze aceste măsuri, dar parcă în România sunt prea multe modificări impuse pentru a fi aplicate într-un timp foarte scurt. Şi asta se întâmplă pentru că directivele europene la noi se aplică pe ultima sută de metri, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru producători. Observăm o evoluţie şi o îmbunătăţire a legislaţiei care este îndreptată către pacient, dar nouă, producătorilor, nu ni se dă suficient timp, ca să putem face o previziune de business, să ne putem adapta şi să punem în aplicare aceste noi cerinţe.
Aveţi reprezentanţi care să vă susţină interesele în faţa autorităţilor guvernamentale?
S.M. Da, suntem membri ARPIM, deci suntem bine reprezentaţi în dezbaterile bilaterale cu autorităţile farmaceutice. Propunerile noastre sunt discutate prin intermediul reprezentanţilor ARPIM, care din acest punct de vedere este o structură-interfaţă între producători şi autoritate, având rolul să optimizeze în acest fel comunicarea cu autorităţile. BOIRON România având medicamente homeopatice unitare în comercializare, care sunt cu prescripţie medicală şi cu preţ impus, suntem afectaţi de faptul că Ministerul Sănătăţii impune în România preţul cel mai mic sau egal cu minimumul european, ceea ce pentru compania noastră înseamnă să nu avem nici o marjă. Adică noi vindem fără a avea beneficii. Pentru că homeopatia cu prescripţie nu este foarte bine dezvoltată în România, şi chiar dacă noi investim în comunicarea către pacienţi, medici şi farmacişti, nu am avut un „return of investment“, şi asta se întâmplă de peste 10 ani. La nivel mondial şi prin urmare şi în România, BOIRON are ca misiune promovarea homeopatiei în beneficiul pacientului, chiar dacă acest lucru presupune investirea de mijloace financiare sau eforturi umane susţinute.
De când este prezentă pe piaţa din România compania BOIRON ?
S.M. Suntem prezenţi în România din anul 2000 şi tot de atunci avem prezente în piaţă şi medicamentele noastre homeopatice. În urmă cu 15-20 de ani în ţara noastră nu se ştia mai nimic despre homeopatie, cu câteva excepţii constituite de profesionişti din sănătate, preocupaţi de această ramură farmaceutică. Dacă vorbim de medicamente, aşa-numitele specialităţi, din categoria OTC, pe care oricine le-a folosit de câteva ori în viaţă, acestea sunt foarte solicitate. Vreau să precizez faptul că homeopatia a existat în România înainte de venirea medicamentelor BOIRON. Putem vorbi de homeopatie în România încă din anul 1847, dar primul grup de lectori specializaţi a fost alcătuit începând cu anii 1980 din doctorii: Gh. Bungetzianu, V. Sahleanu, P. Chirilă, C. A. Blajeni, I. Nicea, Maria Polihroniade, P. Pârvulescu, I. Teleianu şi farmacista Cezarina Ţuchel, adică oameni care s-au şcolit fie în străinătate, fie autodidacţi, care au căutat şi au citit materiale pe tema homeopatiei şi au fost cei mai cunoscuţi în domeniu. Urmaşii‑medici ai acestor „pionieri“ ai homeopatiei româneşti duc mai departe tradiţia şi înregistrează succese notabile, ce reies din mărturiile a mii de pacienţi pe care i-au tratat, cărora le-au ameliorat starea de sănătate şi pe mulţi dintre ei cu boli cronice i-au şi vindecat. Aceşti medici i-au încurajat pe farmaciştii din România să fabrice manual medicamentele homeopatice pentru pacienţii lor, adică vorbim despre un nivel micro, local, al homeopatiei. Tot aceşti medici au militat pentru crearea unor cursuri de homeopatie pentru specialiştii din sănătate, medici şi farmacişti, iar ceea ce au reuşit să obţină în urmă cu 25 de ani a fost ca homeopatia să fie recunoscută drept competenţă medicală şi se studiază în cadrul Ministerului Sănătăţii la Şcoala Postuniversitară de perfecţionare pentru personalul medical.
Când a sesizat compania dumneavoastră o creştere a consumului de medicamente homeopatice în rândul populaţiei ţării noastre?
S.M. De când suntem noi pe piaţă am constatat în rândul populaţiei din România o creştere a gradului de conştientizare că homeopatia este o soluţie viabilă şi utilă de tratament, am putea localiza-o prin anii 2002-2003. Trendul crescător s-a păstrat de la an la an, iar în prezent gradul de deschidere spre alte tratamente decât cele convenţionale al pacienţilor este mai mare, şi nu numai pentru că medicii le recomandă aceste soluţii, ci şi în urma recomandărilor farmaciştilor (şi da, farmaciştii pot să recomande produse homeopatice pentru stări gripale, tuse, stări anxioase sau tulburări de somn). Deci, pacienţii care au testat produsele recomandate se îndreaptă mai uşor spre medicamente homeopatice cu prescripţie medicală pentru afecţiuni mai grave.
Ce afecţiuni acoperă homeopatia?
S.M. Plaja patologiilor pe care le acoperă homeopatia este enormă. Propriu-zis, formulele noastre de medicamente OTC, spre exemplu, sunt dedicate problemelor de sănătate frecvente şi des întâlnite: răceli, rinite, alergii, echimoze, răni superficiale, în special la copii. Apoi, dacă vorbim de homeopatie pură, cu medicamente homeopatice unitare, care este învăţată de medici la cursurile dedicate, există mai multe curente care îşi aduc contribuţia în a-i învăţa pe medici cum să prescrie un medicament homeopatic, care este soluţia cea mai testată în şcoala respectivă şi pe care să o aplice în funcţie de afecţiunea cu care se prezintă un pacient. Cum aţi prezentat şi dumneavoastră în revista Farmacist.ro, acceptarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca de către domnul profesor George Vithoulkas, care reprezintă şcoala greacă în homeopatie. Spre exemplu, dacă vorbim de cardiologie, există medicamente care sunt considerate suport în bolile cardiace, sau medicamente care diminuează efectele secundare ale tratamentelor în oncologie, radioterapie şi chimoterapie, de asemenea avem medicamente homeopatice suport pentru afecţiuni ale tractului digestiv sau ficat şi multe alte afecţiuni.
Ce afecţiuni au ţintit, în ultimii ani, produsele companiei dumneavostră?
S.M. Dacă vorbim despre formule, de câţiva ani am adus pe piaţă un medicament dedicat sindromului de rău de transport, fie el aerian, naval sau rutier, care vine cu senzaţii de greaţă, vărsături, ameţeală şi bineînţeles stresul asociat. Este vorba de Cocculine care a avut o evoluţie surprizătoare, peste aşteptări, fiind apreciat de pacienţi pentru eficacitatea sa în timpul transportului, când senzaţiile de rău încep să se manifeste, dar şi pentru că poate fi administrat preventiv cu o seară sau câteva ore înainte de călătoria propriu-zisă. Ca o noutate, aşteptăm în mai puţin de doi ani lansarea unui nou medicament homeopatic, Camilia, utilizat pentru copiii mici cărora abia le cresc dinţii, proces dureros ce produce un real disconfort. Acest medicament vine în completarea soluţiilor existente pe piaţă, care sunt foarte puţine.
Care este timpul de aşteptare pentru o autorizaţie de punere pe piaţă a unui medicament?
S.M. În general doi ani. Este o perioadă de aşteptare importantă, dar din câte ştiu în mai toate ţările din centrul şi estul Europei aceasta este perioada medie de aşteptare. În Franţa, pentru că suntem o companie franceză, există şi perioade mai scurte de aşteptare, dar în multe cazuri este la fel ca în România.
Are compania dumneavoastră contract cu CNAS?
S.M. Nu avem, medicamentele homeopatice nu sunt decontate de CNAS cu sau fără contribuţie personală, în acest fel nu intrăm sub incidenţa taxei de clawback. Este însă necesară menţiunea că ele au deja un preţ de vânzare accesibil pacienţilor. Să ţinem cont şi de faptul că fiecare ţară are viziunea ei despre cum şi ce trebuie să ofere pacienţilor. În Franţa, medicamentele homeopatice sunt compensate în proporţie de 35% din valoarea medicamentului, iar consultaţia medicului este şi ea rambursată în aceeaşi proporţie. La fel se întâmplă şi în Germania, Belgia şi alte state europene. Există şi în România această oportunitate de a oferi pacientului român posibilitatea compensării parţiale a medicamentelor homeopatice, însă este de viitor. Compania noastră a investit în studii farmaco-economice care au dat un rezultat pozitiv. În urma acestor studii putem să dovedim că o astfel de măsură este în beneficiul pacientului român din punct de vedere al raportului beneficiu-preţ-risc, iar prin studiile clinice de eficacitate a medicamentului homeopatic se evidenţiază utilitatea şi beneficiul lor asupra sănătăţii.
Interviu realizat
de Eugenia Budurea