The immune system is the defense mechanism developed and maintained by the human body to repel germs, viruses and other foreign substances. After the disease, returning to agood health is difficult and sometimes very slow. The best way to regain energy is the process of cleaning the entire system of toxins that have accumulated in the body. The natural way of detoxification is to clean the entire colon and liver, so it is advisable to spare the digestive system of heavy food by replacing them with fresh juices. The objective of the case study was to analyze the influence of ionizing radiation on the content in biologically active compounds (polyphenolcarboxylic acids, flavonic derivatives, polyunsaturated fatty acids, “like SOD” vegetal enzymes) existing in white sea buckthorn fruit powder, as well as its antioxidant activity.
Keywords
juices, fresh plants, antioxidants, sea buckthorn
Rezumat
Sistemul imunitar este mecanismul de apărare dezvoltat şi menţinut de corpul uman pentru a respinge germenii, virusurile şi alte substanţe străine. După boală, revenirea la o sănătate bună este dificilă şi uneori, foarte lentă. Cea mai bună modalitate de recăpătare a energiei este procesul de curăţare a întregului sistem de toxinele care s-au acumulat în corp. Modul natural de detoxifiere este curăţarea întregului colon şi a ficatului, deci este recomandabil să cruţaţi sistemul digestiv de alimente grele, înlocuindu-le cu sucuri proaspete.
Obiectivul studiului de caz a fost analizarea influenţei radiaţiilor ionizante asupra conţinutului în compuşi biologic activi (acizi polifenolcarboxilici, derivaţi flavonici, acizi graşi polinesaturaţi, proteine, enzime vegetale “like SOD”) existenţi în pulberea de fruct de cătină albă, precum şi asupra activităţii antioxidante acesteia.
Sucurile din plante medicinale proaspete în stimularea imunităţii
Sucurile din plante medicinale proaspete reprezintă importante resurse de creştere a imunităţii, speranţe reale în profilaxia şi tratamentul adjuvant al unor boli severe: cardiovasculare, autoimune, gastrointestinale, hepatice şi renale, neurologice, degenerative la persoanele în vârstă, în cancer şi diabet. Extrem de bogate în compuşi antioxidanţi, cu proprietăţi de captare a periculoşilor radicali liberi superoxidici sau supernitrici, sucurile din plante medicinale proaspete au o compoziţie complexă şi prin implicarea lor în procesele oxidative menţin homeostazia imună, asigurând menţinerea sănătăţii.
Având în vedere importanţa compuşilor antioxidanţi conţinuţi în sucurile proaspete de plante medicinale în protejarea sistemului imunitar obiectivul prezentei lucrări a constat în efectuarea unui studiu experimental comparativ privind activitatea antioxidantă şi conţinutul în enzime vegetale “like-SOD“ (superoxid-dismutază) la anumite sucuri de plante medicinale proaspete.
Enzimele vegetale “like-SOD“, importanţi participanţi la activitatea antioxidantă, au capacitatea de a capta radicalii - ioni liberi, superoxidici, nocivi, transformându-i (dismutându-i) în apă oxigenată, ulterior descompusă de alte enzime (catalază, peroxidază).
Materiale şi metode:
Au fost analizatesucuri proaspete din plante medicinale proaspete cultivate şi prelucrate în condiţii ecologice: Echinacea purpurea L. (echinaceea), Hippophae rhamnoidesL. (cătina), Aloe vera L. (aloe), Hordeum vulgareL. (orz), Avene sativa L. (ovăz), Amaranthus caudatus L. (amarant).
A. Determinarea activităţii antioxidante s-a efectuat utilizând modelul peroxidării lipidelor din omogenatul de creier de cobai în prezenţă de acid ascorbic urmărind inhibiţia reacţiei de peroxidare prin măsurarea malondialdehidei rezultate (metodă validată de Hofigal Bucureşti). Determinarea malondialdehidei s-a realizat prin reacţia de culoare cu acid tiobarbituric având peak-ul spectrofotometric l = 532 nm.
B. Determinările de enzime “like-SOD“ s-au efectuat utilizând un sistem REDOX, furnizor de •O2- - albastru de metilen + terametiletilendiamină. Radicalii superoxidici de •O2- au fost cuantificaţi prin reacţia de culoare cu reactivul nitrobluetetrazol (NBT), cu peak-ul spectrofotometric la l = 560 nm
Rezultate şi discuţii:
A. Din interpretarea datelor înregistrate pentru inhibiţiile procentuale ale peroxidării lipidelor din sucuri obţinute din plante medicinale proaspete a rezultat următoarea ordine de creştere a activităţii antioxidante:
B. Rezultatele din tabelul 2 au permis stabilirea ordinii crescătoare a conţinutului în enzime vegetale „Like-SOD” în sucurile de plante medicinale proaspete:
amarant < echinacea < ovăz < cătină < orz < aloe
Concluzii
Determinările analitice efectuate au demonstrat activitatea antioxidantă – de captare si dismutare a radicalilor liberi, precum şi conţinutul ridicat de enzime “Like-SOD” în sucurile proaspete de plante medicinale cultivate în condiţii ecologice şi prelucrate în stare proaspătă.
Pe baza rezultatelor acestor analize pot fi fabricate suplimente şi medicamente OTC cu valorose proprietăţi antioxidante şi de stimulare a imunităţii.
Studiu de caz: Influenţa radiaţiilor ionizante asupra conţinutului în principii active şi a proprietăţilor antioxidante la fructul de cătină albă
Introducere
Cătina albă (Hippophae rhamnoides), deşi mult studiată, oferă încă teren de cercetare şi pentru acest mileniu, fiind utilă în tratamentul profilactic sţ curativ al unor boli severe actuale: cardiovasculare, hepatice, gastrointestinale, boli de piele, afecţiuni geriatrice, nervoase şi oncologice, cătina prezentând o complexă compoziţie chimică (mono şi polizaharide, acizi polifenolcarboxilici, proteine, aminoacizi, taninuri, vitamine lipo- şi hidro-solubile, derivaşi flavonici, steroli, glicosteroli, carotenoizi, minerale, acizi şi hidroxiacizi, lectine, acizi graşi polinesaturaţi, enzime).
Rezultatele iniţiale care au stat la baza prezentului studiu de caz au fost obţinute în cadrul unui programul de cercetare al Hofigal Bucureşti în colaborare cu inflpr - Laboratorul de acceleratori, în care s-a urmărit obţinerea unor produse antioxidante din cătină prin respectarea normelor europene în vigoare, referitoare atât la contaminarea microbiană, cât şi la conţinutul de compuşi biologic activi.
Materiale şi metode:
O pulbere din fructe de cătină a fost iradiată cu electroni acceleraţi la doze între 0 şi 80 KGy.
A. Determinarea compoziţiei chimice s-a realizat prin metode validate, specifice următoarelor clase de compuşi: acizi polifenolcarboxilici (spectrofotometric, prin reacţia de culoare cu fosfowolframatul de sodiu la l = 660 nm, exprimaţi în acid cafeic), derivati flavonici (spectofotometric, prin reacţia de culoare cu clorură de aluminiu la l = 430 nm, exprimaţi în rutin) şi carotenoizi (spectrofotometric, prin citire directă a extractelor benzenice la l = 460 nm, exprimaţiîn b-caroten). Determinări hplc pentru acizii polifenolcarboxilici, flavone şi carotenoizi s-au realizat cu un aparat HPLC Dionex (cu arie de diode 200-600 nm, coloana: RP8Lichrosorb 4,6 x 200 mm, faza mobilă A=metanol, B = acid fosforic 0,01 M aq, în gradient).
B. Determinările de acizi graşi s-au realizat prin cromatografie în fază gazoasă după derivatizare la esteri metilici (transesterificare cu alcool metilic şi hidroxid de potasiu), utilizând un cromatograf SHIMADZU GS+MS (cu detector spectrometru de masă QP 5.000, coloană cu Ø = 0,25 mm, l = 30 mm, faza staţionară de macrogol 20.000 şi gaz purtător heliu tinj = 250°C, tcol = 160-250°C).
C. Pentru determinarea activităţii antioxidante s-a aplicat modelul peroxidării lipidelor din omogenatul de creier de cobai în prezenţă de acid ascorbic, urmărind inhibiţia reacţiei de peroxidare a lipidelor prin măsurarea malondialdehidei rezultate (reacţia de culoare cu acid tiobarbituric, spectrofotometric la l = 532 mn).
D. Determinările de enzime “like SOD” se bazează pe sistemul redox: albastru de metilen + tetrametiletilendiamină, prin reacţia de culoare cu reactivul nitrobluetetrazolium (NTB), la care absorbanţa formazanului format e citită spectrofotometric la l = 560 nm.
Se observă aspectul similar al cromatogramelor, ceea ce permite identificarea de acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid cumaric, acid ferulic, taninuri), de derivaţi flavonoidici (rutin, rutozid, kaempferol), de derivaţi carotenoidici (b‑caroten)
Materiale şi metode:
A.
Se observă aspectul similar al cromatogramelor, ceea ce permite identificarea de acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid cumaric, acid ferulic, taninuri), de derivaţi flavonoidici (rutin, rutozid, kaempferol), de derivaţi carotenoidici (β‑caroten)
B.
C.
D.
Concluzii
Conţinutul în acizi polifenolcarboxilici, derivaţi flavonici şi carotenoizi se modifică la doze mai mari de 10 KGy
Conţinutul în acizi graşi nu este modificat nici la doze de iradiere de 80KGy
Activitatea antioxidantă măsurată prin metode biochimice se modifică de la primele doze, dar variaţia este foarte mică la dozele utilizate curent pentru decontaminare biologică
O uşoară scădere a conţinutului în SOD a fost de asemenea observată, odată cu creşterea dozei de iradiere.
Bibliografie
Shahidi F., Naczk M,, Phenolics in food and nutraceuticals (Boca Raton, Florida, USA: CRC Press, 2004), p.313–314 Archived 2013-06-24 at the Wayback Machine. ISBN 1-58716-138-9.
Chen Y., et al., Study on the effects of the oil from Hippophae rhamnoides in hematopoiesis, Chinese Herbal Drugs 2003 ; 26 (8) ; 572 –575.
Zhou Yuanpeng, et al., Study opn the effect of hippophae seed and pulp oils against gastric ulcer, 1998 Institute of Medical Plants Resource Development, The Chinese Academy of Medical Sciences, Beijing.
Xing J, et al., Effect of sea buckthorn seed and pulp oils on experimental models of gastric ulcer in rats, Fitoterapia 2002; 73 (7-8): 644-650.
Gao ZL, et al., Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study, World Journal of Gastroenterology 2003; 9 (7): 1615-1617.
Cheng T, et al., Acute toxicity of flesh oil of Hippophae rhamnoides and its protection against experimental hepatic injury, Journal of Traditional Chinese Medicine 1990; 15 (1): 45-47,64.