Definiţie şi clasificare

Dismenoreea reprezintă durerea de la nivelul abdomenului inferior (hipogastru), de dinaintea sau din timpul menstruaţiei. Durerea poate fi şi în zona lombară sau să iradieze din abdomen în zona lombară sau în coapse. Apare cu câteva ore înaintea menstrei sau odată cu apariţia menstrei, sub forma unor dureri constante sau violente, crampoide, ce pot dura 24-48 de ore.

Dismenoreea primară apare la tinerele fete odată cu primele menstre, nu are o cauză organică, este o anomalie de contracţie uterină, printr-un exces de prostaglandine (substanţe ce intervin în contracţia uterului) şi dispare de obicei spontan după prima naştere. Afectează 50% din femeile cu vârsta între 15 şi 25 de ani şi constituie principala cauză a absenţelor şcolare în rândul adolescentelor. Durerea poate fi mai uşoară sau mai puternică, când se poate asocia cu fenomene generale: paloarea feţei, transpiraţii reci, ameţeli, cefalee, greaţă, vomă, leşin.

Dismenoreea secundară implică existenţa unei patologii organice: endometrioză, tulburări hormonale, fibrom uterin, obstacol în eliminarea menstrelor – imperforarea himenului, malformaţii uterine, infecţii ale organelor genitale. Toate acestea trebuie investigate şi diagnosticate la timp. Tratamentul lor necesită consult de specialitate şi va fi indicat şi condus de către medicul specialist.

Tratamente alternative blânde

În cazul în care nu există nici o anomalie, nici o boală responsabilă de apariţia dismenoreei, adică în cazul dismenoreei primare, se poate recurge la tratamente altenative, blânde, care pot atenua şi chiar înlătura durerile menstruale.

Anumite măsuri de regim de viaţă sunt importante: somnul suficient (minimum 8-9 ore), perioade de relaxare şi odihnă, regimul alimentar echilibrat, practicarea cu regularitate a unui sport, toate acestea pot diminua intensitatea durerilor menstruale. Local se pot aplica comprese calde, o sticlă cu apă caldă sau unele sunt ameliorate de plimbări în aer liber.

Gemoterapia oferă câteva remedii care şi-au dovedit eficacitatea în tratarea dismenoreei: Rubus idaeus (Zmeur), Castanea vesca (Castan comestibil), Aesculus hippocastanum (Castan sălbatic), Prunus persica (Piersic – seminţe), Rosmarinus officinalis (Rozmarin), Salix alba (Salcie – amenţi), Tilia tomentosa (Tei), Viburnum lantana (Călin).

Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur – Rubus idaeus – este cunoscut ca având acţiune predilectă asupra axului hipotalamo-hipofizo-ovarian şi a aparatului genital feminin. Corectează dezechilibrele hormonale apărute la orice vârstă, echilibrează sistemul neurovegetativ, este antispastic uterin, fiind remediul tulburărilor hormonale feminine ale pubertăţii şi menopauzei. De aceea se va administra în toate situaţiile de dismenoree, în special asociate unor tulburări ale ciclului menstrual, fie singur, fie în asociere cu alte gemoterapice cu acţiune complementară.

Se prescrie Rubus idaeus MG=D1 50 de picături (sau 2 ml)/zi în doză unică, dacă se asociază cu alte gemoterapice, sau de 2-3 ori pe zi, dacă se administrează singur. Durata administrării este pentru o perioadă de minimum 3 luni, cu repetare după o pauză de 1-2 luni. Toate gemoterapicele se diluează în puţină apă şi se iau în înghiţituri mici, la distanţă de minimum 30 de minute de mese.

Acest preparat se găseşte şi sub formă concentrată – Rubus idaeus MG – din care doza este de 6 picături pentru o administrare. Gemoterapicul de zmeur intră şi în compoziţia preparatului complex Polygemma 20 – Premenstrual, cu recomandare în sindromul premenstrual.

Extractul din muguri de castan comestibilCastanea vesca este cunoscut în special pentru acţiunea sa la nivelul vaselor limfatice ale membrelor inferioare şi asupra insuficienţei venoase, fiind prescris frecvent în gemoterapie pentru a reduce congestia venoasă de la nivelul membrelor inferioare şi a zonei pelvine. Dr. Fernando Piterà, autor a numeroase studii de gemoterapie, a constatat acţiunea eficientă a acestui remediu asupra musculaturii pelvine, astfel încât l-a prescris cu succes pentru ameliorarea crizelor dismenoreice, în asociere cu gemoterapicul de zmeur.

Prescripţia uzuală: Castanea vesca MG=D1 – 50 de picături (2 ml)/zi, asociat altor gemopreparate, în special cu Rubus idaeus MG=D1 (sau forma concentrată, MG).

Extractul din muguri de castan sălbaticAesculus hippocastanumeste complementarul extractului din castan comestibil, cu acţiune pe staza şi congestia venoasă a membrelor inferioare şi la nivel pelvin, reduce edemul şi tensiunea premenstruală. Este eficient în orice sindrom de stază venoasă, incluzând staza pelvică din dismenoree.

Ca prescripţie, pentru dismenoree se administrează în asociere cu alte gemoterapice, Aesculus hippocastanum MG=D1 – 50 de picături (2 ml)/zi. Şi acest gemoterapic intră în compoziţia preparatului Polygemma 20 – Premenstrual.

Extractul gemoterapic din seminţe de piersicPrunus persicaare acţiune de stimulare a circulaţiei sângelui, reducând astfel staza şi de la nivelul aparatului genital feminin. Se prescrie doar la nevoie (câteva zile, pentru ameliorarea durerilor), câte 50 de picături (2 ml)/zi, asociat altor gemopreparate.

Extractul gemoterapic din mlădiţe de rozmarin – Rosmarinus officinaliseste cunoscut mai mult pentru acţiunea sa asupra ficatului şi căilor biliare, dar el are o acţiune importantă şi asupra suprarenalelor şi a gonadelor, atât feminine, cât şi masculine, încetinind senescenţa acestora. Are indicaţii în dismenoree şi dispareunie (dureri la contactul sexual). Ca prescripţie, se va asocia cu Rubus idaeus MG=D1 şi cu Salix alba amenti MG=D1, din Rosmarinus officinalis MG=D1 se iau câte 50 de picături (2 ml)/zi. Există şi forma concentrată, Rosmarinus officinalis MG, doza fiind în acest caz de 6 picături/zi.

Extractul gemoterapic din amenţie de salcieSalix alba amentiare o specificitate asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliano-gonadică, cu proprietăţi estrogenizante, antispastice şi de reglare neurovegetativă. Se utilizează în dismenoree şi în tulburările nervoase ce decurg de aici, în dureri pelvine nelegate direct de menstre, în sindromul premenstrual, în caz de nivel scăzut de estrogeni şi sterilitate.

Ca prescripţie: Salix alba amenti MG=D1 câte 50 de picături (2 ml)/zi în administrare unică, dacă se asociază cu alte preparate gemoterapice, sau de 2-3 ori pe zi, dacă se administrează singur.

Extractul din muguri de tei argintiuTilia tomentosaare acţiune asupra sistemului neurovegetativ, anxiolitică, antispastică şi de sedare generală, motiv pentru care este indicat şi în dismenoree.

Prescripţia este: Tilia tomentosa MG=D1 câte 50 de picături (2 ml)/de 2-3 ori pe zi sau forma concentrată – Tilia tomentosa MG –  din care doza este de 6 picături la o administrare.

Extractul gemoterapic din muguri de călinViburnum lantanaeste antispasticul de ales pentru aparatul respirator, fiind indicat în primul rând în astmul bronşic, dar acţiunea sa antispastică îl face util şi în dismenoree, dureri ovariene, ameninţare de avort. Se prescrie Viburnum lantana MG=D1 câte 50 de picături (2 ml)/zi, în asociere cu alte gemoterapice. Intră şi în compoziţia formulei Polygemma 20 – Premenstrual.

Schemă de tratament gemoterapic în dismenoree

Vă propun următoarea schemă de tratament pentru a acoperi majoritatea manifestărilor:

Rubus idaeus MG= D1 2 ml (sau MG – 6 picături) dimineaţa;

Castanea vesca MG=D1 2 ml la prânz;

Tilia tomentosa MG=D1 2 ml (sau MG – 6 picături) seara.

Se vor administra timp de două luni (pe perioada menstrei), iar următoarele două luni:

Rubus idaeus MG= D1 2 ml (sau MG – 6 picături) dimineaţa;

Prunus persica MG=D1 2 ml la prânz;

Viburnum lantana MG=D1 2 ml seara.

În cazul sindroamelor hipoestrogenice, se administrează şi Salix alba amenti MG=D1, fie ca al patrulea remediu gemoterapic în schemă, fie înlocuind unul dintre remedii. În timpul crizei dismenoreice se administrează mai frecvent călinul şi teiul. Gemoterapicele de zmeur şi salcie se pot administra timp de 2-4 luni, încontinuu, pentru echilibrare hormonală.

Complex gemoterapic din gama Polygemma

Pentru o prescripţie mai facilă, laboratoarele Plantextrakt au elaborat o formulă ce conţine 3 gemoterapice cu tropism asupra aparatului genital feminin, Polygemma nr. 20 – Premenstrual. Acest preparat combină gemoterapicele din mlădiţe de zmeur, muguri de castan sălbatic şi muguri de călin, la care se adaugă şi fosfat de magneziu ca sare Schüssler, cu efect antispastic, de asemenea. Pe lângă efectul asupra durerilor menstruale, reduce şi tensiunea mamară, ameliorează circulaţia venoasă cu reducerea stazei, echilibrează hormonal organismul feminin şi induce o stare de linişte. Se administrează câte 2 ml de 2-3 ori pe zi, în puţină apă, preferabil cu jumătate de oră înaintea meselor.

Farmacistul va găsi în gemoterapie o abordare extrem de eficientă pentru dismenoree, aceasta fiind una dintre problematicile medicale cu care se întâlneşte frecvent în activitatea curentă.