CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Familia cu aromă de usturoi

Alina Bantea

27 Aprilie 2019

„Studiul a evaluat efectele mirosului şi ale consumului pâinii cu usturoi asupra interacţiunilor familiale.” Astfel şi-a expus Alan R. Hirsch, de la Fundaţia de Cercetare şi Tratament al Mirosului şi Gustului din Chicago, scopul şi complexitatea lucrărilor sale. Oricum, Hirsch nu a analizat problema chiar atât de amănunţit precum ar fi trebuit.

Nu vrem să spunem că dr. Hirsch a fost leneş. Experimentul său a studiat impactul pe care l-a avut pâinea cu usturoi asupra a cincizeci de familii, aceasta însemnând prepararea şi consumarea nu doar a cincizeci, ci a o sută de mese. Fiecărei familii i s-a cerut să consume o cină conţinând pâine cu usturoi şi o altă cină fără acest ingredient. Ordinea în care fiecare familie a consumat aceste două cine a fost determinată la întâmplare.

Detaliile au fost publicate de Hirsch în Jurnalul de Medicină Psihosomatică. Numărul membrilor familiilor a variat de la doi la doisprezece. Fiecare familie a trebuit să rabde un minut întreg înainte de a se confrunta cu aroma usturoiată. Relatarea publicată de Hirsch sună ca o poveste ştiinţifică plină de aventuri, cum de altfel şi este. „Pe parcursul celui de-al doilea minut – scrie el – le-a fost înfăţişată pâinea cu usturoi. Aceasta a fost ingerată în timpul celui de-al treilea minut.”

Restul poveştii este redat prin concluzii numerice.

„Mirosirea şi ingerarea pâinii cu usturoi au redus numărul interacţiunilor negative dintre membrii familiei”, se spune în raport, „şi numărul interacţiunilor plăcute a crescut”. Hirsch a ajuns la concluzia că „servirea pâinii cu usturoi a sporit calitatea interacţiunilor din cadrul familiei cu aplicaţii potenţiale în promovarea şi menţinerea vieţii de familie, fapt ce conduce la fundamentarea unităţii acesteia, fiind şi un ajutor în terapia de familie”.

Care să fie mecanismul biochimic din spatele acestui efect?

Cei care doresc un răspuns ar trebui să caute în altă parte, de pildă în Jurnalul de Chimie Biologică, care a publicat un studiu numit „Principiile active ale usturoiului la nivel atomic”. Autorii germani ai studiului atrag atenţia asupra faptului că, „deşi multe culturi de pe întreg mapamondul preţuiesc şi folosesc usturoiul ca pe o componentă fundamentală a bucătăriei, dar şi a dulăpiorului cu medicamente, se cunosc puţine lucruri despre configuraţia proteinelor din usturoi, aceasta fiind responsabilă de proprietăţile lui specifice.

Necunoaşterea suficientă a problemei a ieşit la iveală în 1998, când trei cercetători din Ţara Galilor au publicat „Ce tip de bărbaţi iau suplimente cu usturoi?” Concluzia: „Bărbaţii care iau suplimente cu usturoi sunt în general similari celor care nu folosesc usturoi.”  

Articole din ediția curentă

SUPLIMENT VACCINOLOGIE

Vaccinarea călătorului

Mihaela Adela Iancu
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consultaţia precălătorie trebuie să cuprindă istoricul imu­ni­ză­rilor din Programul Naţional de Imunizare. În plus, fiecare că­lă­tor va primi sfaturi privind imunizarea împotriva bolilor in­fec­ţioase cu potenţial epidemic din zonele de călătorie. ...
SUPLIMENT VACCINOLOGIE

Medicina de călătorie, o disciplină emergentă

Adriana Hristea
Medicina de călătorie este un domeniu multidisciplinar, în ex­­pan­siune în toată lumea şi în România, care vizează nu nu­mai prevenirea sau tratarea bolilor tropicale, ci şi un set de pro­ble­me de sănătate care pot apărea sau pot fi agravate în tim­pul călătoriilor internaţionale. Există mai multe tipuri de...
SUPLIMENT VACCINOLOGIE

Vaccinarea adultului şi a pacientului cu boli cronice

Dana Popescu, Anca Deleanu
Vaccinarea a fost declarată una dintre cele zece mari realizări la nivel mondial în domeniul sănătăţii publice. Vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă pentru profilaxia bo­li­lor transmisibile, ale căror morbiditate şi mortalitate au scă­zut spectaculos, odată cu creşterea acoperirii vaccinale. Re­co­...
Articole din edițiile anterioare

CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Sună delicios!

Alina Bantea
Poate o maşinărie să analizeze ceea ce mestecaţi doar printr-o simplă analiză a sunetelor? Mai mult ca sigur că poate, dacă ne aflăm în Zürich, Elveţia, sau în Hall-in Tirol, din Austria, mestecând chipsuri de cartofi, mere, diferite salate, paste preparate sau orez fiert....
CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

„Teorema Sandvişului cu Şuncă”

Alina Bantea
Timp de mai mult de o jumătate de secol, „Teorema Sandvişului cu Şuncă” a reprezentat o desfătare, dar şi un ghimpe pentru matematicieni. A existat şi o oarecare confuzie în privinţa inventatorului său, dar până la urmă problema s-a lămurit....
CABINETUL DE CURIOZITĂŢI

Unificarea sexuală a Germaniei

Alina Bantea
Un studiu intitulat „Unificarea sexuală a Germaniei” scoa­te la iveală ce s-a întâmplat atât în documente, cât şi în mintea uno­ra atunci când ger­ma­nii din Est şi din Vest s-au reunit....