REVIEW

Nutrivigilenţa – un nou instrument pentru eficientizarea terapiei

Nutrivigilance – a new tool for increasing therapy effectiveness

Abstract

Background. Alongside food, dietary supplements are the most consumed products. Their safety involves the responsible application of the seven principles of the Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) system and the applicable legislative regulations. Food intolerances and allergies, including anaphylactic reactions, represent the main categories of possible adverse events or reactions caused by food or food supplements. In addition to these, other adverse reactions or drug interactions may occur and require unplanned hospitalization, leading to increased costs for the healthcare system in any country. These cases of adverse reactions or changes in drug clearance can be avoided through population education programs and by applying nutrivigilance in the research-development stage of food and food supplements, based on HACCP principles. Method and results. In this review, the method of applying nutrivigilance in the research stage – development of food and food supplements – is presented. This study emphasizes the importance of their multidisciplinary approach, simultaneously with the monitoring of nutrivigilance in the post-sale stage of food and food supplements, or in the stage of experimental research in vivo/in vitro or clinical trials, in the case of foods for special nutritional states. Challenges and prospects were assessed. Conclusions. Nutrivigilance is the relationship between diet, disease and drug treatments prescribed by health professionals, that contribute to improving consumer behavior. It's a new tool to be taken into account by the Romanian health system, along with interdisciplinary medical interventions for the patient.

Keywords
HACCPnutrivigilancefoodfood supplementshealth

Rezumat

Context. Pe lângă alimente, suplimentele alimentare sunt produsele cele mai consumate. Siguranţa lor implică aplicarea responsabilă a celor şapte principii ale sistemului de Analiză a Pericolelor şi Punctelor Critice de Control (HACCP) şi a reglementărilor legislative aplicabile. Intoleranţele alimentare şi alergiile, inclusiv reacţiile anafilactice, reprezintă principalele categorii de posibile evenimente sau reacţii adverse cauzate de alimente sau suplimente alimentare. Pe lângă acestea, pot apărea şi alte reacţii adverse sau interacţiuni medicamentoase care necesită spitalizare neplanificată, conducând la creşterea costurilor pentru sistemul de sănătate în orice ţară. Aceste cazuri
de reacţii adverse sau modificări ale eliminării medicamentelor pot fi evitate prin programe de educaţie a populaţiei şi prin aplicarea nutrivigilenţei în etapa de cercetare – dezvoltarea alimentelor şi suplimentelor alimentare, bazată pe principiile HACCP. Metodă şi rezultate. În acest studiu este prezentată metoda de aplicare a nutrivigilenţei în etapa de cercetare dezvoltare a alimentelor şi suplimentelor alimentare şi se subliniază importanţa abordării multidisciplinare, simultan cu monitorizarea nutrivigilenţei în etapa postvânzare a alimentelor şi suplimentelor alimentare, sau în etapa de cercetare experimentală in vivo/in vitro, sau în cadrul studiilor clinice, în cazul alimentelor pentru stări nutriţionale speciale. Concluzii. Nutrivigilenţa reprezintă relaţia dintre dietă, boală şi tratamentele medicamentoase prescrise de profesioniştii din domeniul sănătăţii şi contribuie la îmbunătăţirea comportamentului consumatorilor pentru evitarea efectelor adverse. Este un nou instrument ce trebuie luat în considerare de sistemul de sănătate din România, alături de intervenţiile medicale interdisciplinare pentru beneficiul pacientului.
Cuvinte Cheie
HACCPnutrivigilenţăalimentesuplimente alimentaresănătate

Introducere

Calitatea vieţii oamenilor depinde de stilul lor de viaţă, de mediul în care trăiesc (de exemplu, un mediu foarte poluat sau nepoluat), de alimentele şi suplimentele alimentare pe care le consumă, precum şi de medicamentele pe care le iau. La acestea se adaugă interacţiunea alimentelor cu medicamentele sau suplimentele alimentare şi reacţiile lor adverse.

Mulţi pacienţi folosesc simultan suplimente alimentare şi medicamente, având o percepţie greşită asu­pra si­gu­ranţei şi eficacităţii lor, precum şi asupra in­te­rac­ţiu­nii dintre acestea(1,2). Multe medicamente pot pro­vo­ca efec­te secundare şi pot interacţiona cu alte medi­camente sau alimente.

Un eveniment advers este definit ca orice incident medical neaşteptat şi nedorit care poate fi prezent în timpul tratamentului cu un produs farmaceutic, dar care nu este neapărat legat cauzal de acel produs. De asemenea, o reacţie adversă este definită ca un răspuns neintenţionat şi dăunător la un medicament care apare la dozele utilizate în mod normal la om pentru profilaxie, diagnostic sau tratamentul unei afecţiuni, sau pentru a modifica o funcţie fiziologică(3). Reacţiile adverse la medicamente sunt o cauză comună de spitalizare neplanificată, cu creşterea morbidităţii, mortalităţii şi a costurilor pentru îngrijirea sănătăţii şi, implicit, creşterea costurilor sistemului de sănătate şi necesitatea de a aloca un procentaj mai mare din Produsul Intern Brut al tuturor ţărilor.

Sistemul de farmacovigilenţă a fost stabilit pentru a detecta, evalua, înţelege şi preveni reacţiile adverse la medicamente sau alte probleme legate de medicamente(4).

Acest sistem funcţionează în toate ţările.

În România, sistemul de farmacovigilenţă este implementat de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, din cadrul Ministerului Sănătăţii. Sistemul de farmacovigilenţă permite raportarea spontană a reacţiilor adverse şi monitorizarea siguranţei medicamentelor. Factorii care contribuie la apariţia reacţiilor adverse la medicamente sunt farmacocinetici şi farmacodinamici, comorbidităţile asociate, condiţiile fiziologice speciale, interacţiunile medicament-medicament, interacţiunile medicament-aliment, stilul de viaţă, variabilitatea genetică, aderenţa la tratament şi chiar erorile de medicaţie(3).

Alergia este recunoscută ca o reacţie adversă la ali­men­te comune, lapte şi produse derivate din acesta, inclusiv lactoferina, fructele de mare, peştele, arahidele, nucile, ouăle, grâul, soia, seminţele de susan şi insectele comestibile, recent autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Comisia Europeană (CE). Pe lângă această reacţie adversă, sursele alimentare vegetale pot provoca, de asemenea, disfuncţii hepatice la pacienţii cu cancer – Agaricus blazei Murrill(5), cheilită – Agaricus blazei Murrill(6), leziuni hepatice – Aloe vera(7), hepatită acută – Aloe vera(8), hipokalemie – în urma utilizării de Aloe vera în timpul chimioterapiei(9), hepatită toxică – Aloe vera(10) sau neurotoxicitate – Asimina triloba(11).

Arginina este un aminoacid esenţial, cunoscut în special pentru efectul său detoxifiant asupra ficatului, dar şi pentru formarea proteinelor şi întărirea apărării împotriva infecţiilor. Poate fi adăugată în alimente şi suplimente alimentare. Arginina poate provoca următoarele reacţii adverse: durere abdominală, balonare, greaţă şi diaree(12,13). Bromelina poate fi conţinută în diverse alimente, cum ar fi ananasul sau salata de fructe care conţine ananas, precum şi în suplimente alimentare recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Aceasta poate cauza alergie ca reacţie adversă(14,15). Există studii in vitro şi in vivo (preclinice) care au demonstrat că bromelina inhibă activitatea familiei de citocrom P450 subfamilia 2 membru C9 (aceasta fiind o proteină enzimă, notată CYP2C9) şi poate afecta metabolismul medicamentelor ce au acest substrat(16); de asemenea, poate creşte nivelurile de antibiotice (tetracicline) în sânge şi urină, dar şi riscul de sângerare cu anticoagulante.

Cele mai comune tulburări gastrointestinale şi reac­ţii alergice sunt autolimitante în multe cazuri(17). Cazurile de gingivită cu celule plasmatice şi stomatită au fost raportate în urma utilizării produselor orale cu scorţişoară, inclusiv pastă de dinţi şi gumă de mestecat(18,19,20,21,22), alergie ocupaţională la un brutar din cauza expunerii la scorţişoară(23), dermatită de contact alergică la o femeie de 18 ani după utilizarea supozitoarelor vaginale ce conţineau ulei de scorţişoară(24) sau dermatită sistemică la un bărbat de 26 de ani după ce a băut mai multe ceşti de ceai de plante conţinând cantităţi mari de scorţişoară(25).

Presupunerea că resursele alimentare şi suplimentele alimentare sunt naturale şi nu au efecte secundare (sau nu interacţionează cu medicamentele) este greşită şi poate duce la simptome neplanificate sau chiar la internări în spital. Începând cu anul 2009, Franţa, prin Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Animalelor (ANSES), monitorizează suplimentele alimentare ce conţin spirulină, melatonină, drojdie de orez roşu şi p-sinefrină, suplimente pentru femeile însărcinate şi sportivi şi băuturi energizante. Acestea sunt monitorizate după vânzarea către consumatori. În Franţa, efectele adverse cauzate de suplimentele alimentare, alimentele noi, alimentele fortificate, băuturile energizante, plantele medicinale şi algele pot fi raportate de profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum medicii, farmaciştii, moaşele şi kinetoterapeuţii, dar şi de dieteticieni, producători sau distribuitori care observă sau devin conştienţi de efectele adverse asociate consumului acestor alimente şi de către persoane fizice (consumatorii), care pot raporta evenimente adverse online. Raportarea efectelor adverse se poate face la: https://solidarites-sante.gouv.fr/soins-et-maladies/signalement-santegouv-fr/ sau completând un formular online: https://pro.anses.fr/nutrivigilance(26).

Între 2009 şi 2018, ANSES a primit 4312 raportări de efecte adverse. De când a fost stabilit iniţial sistemul postvânzare în 2009, ANSES a publicat evaluări ale riscurilor pentru o gamă largă de produse monitorizate prin nutrivigilenţă, cum ar fi suplimentele alimentare ce conţin melatonină, suplimentele alimentare ce conţin spirulină, suplimentele alimentare pentru femeile însărcinate, nutriţia sportivă, suplimentele alimentare ce conţin drojdie de orez roşu, suplimentele alimentare ce conţin p-sinefrină şi băuturile energizante. Franţa a fost urmată de Italia, Belgia, Grecia, Republica Cehă, Irlanda şi Slovenia în reglementarea şi implementarea nutrivigilenţei.

În Belgia, sistemul de nutrivigilenţă este un sistem de calitate, utilizat de compania responsabilă pentru comercializarea suplimentelor alimentare pentru a îndeplini sarcinile şi responsabilităţile cerute de autorităţile competente, find proiectat pentru a monitoriza siguranţa suplimentelor alimentare autorizate şi pentru a detecta orice schimbare în raportul risc-beneficiu al acestora. Sistemul de nutrivigilenţă face parte din sistemul de calitate şi include structurile şi procesele sale specifice. Acesta acoperă structura organizaţională, responsabilităţile, procedurile, procesele şi resursele sistemului de nutrivigilenţă, precum şi managementul corespunzător al resurselor, gestionarea conformităţii şi gestionarea înregistrărilor. În această ţară, materiile prime utilizate în nutraceutice, noile nutraceutice apărute la nivel mondial şi publicaţiile ştiinţifice recente în contextul combinaţiilor de materiale sunt monitorizate constant. În această ţară, sistemul naţional de nutrivigilenţă NutriVigSafe® include monitorizarea siguranţei vitaminelor, mineralelor, substanţelor botanice şi a altor substanţe. Oferă, de asemenea, serviciul de tratare a reclamaţiilor de calitate Nutraceutical, care implică primirea şi înregistrarea reclamaţiilor de evenimente adverse/grave, evaluarea reclamaţiilor de evenimente adverse/grave, analiza reclamaţiilor de evenimente adverse/grave, raportarea către compania care a primit reclamaţii de evenimente adverse/grave şi analiza literaturii de specialitate privind supradozajul, evenimentele adverse, studiile, toxicitatea, siguranţa, lipsa de eficacitate, sarcina şi alăptarea. NutriVigSafe® oferă, de asemenea, un serviciu de tratare a reclamaţiilor de calitate legate de nutraceutice prin pregătirea rapoartelor periodice de actualizare a siguranţei, evaluarea cauzalităţii primirii reclamaţiilor de evenimente adverse/grave şi arhivarea documentelor şi dosarelor companiei de nutrivigilenţă. Analiza produsului include monitorizarea materiilor prime utilizate în nutraceutice, monitorizarea publicaţiilor ştiinţifice recente ale materiilor prime în contextul domeniilor de aplicare deja existente, monitorizarea publicaţiilor ştiinţifice recente privind materiile prime în contextul noilor domenii de aplicare, monitorizarea recentelor publicaţii ştiinţifice, în contextul combinaţiilor de materii prime şi monitorizarea noilor nutraceutice la nivel mondial. Evenimentele adverse sau grave sunt raportate online la NutriVigSafe®(27).

În Italia, produsele naturale, produsele pe bază de plante, preparatele din medicina tradiţională chineză sau ayurvedică, suplimentele alimentare, vitaminele, probioticele, medicamentele homeopatice şi preparatele galenice sunt monitorizate. Raportul de reacţie adversă este trimis Institutului Superior de Sănătate şi este evaluat de un comitet ştiinţific format din experţi în farmacologie, farmacognozie, fitoterapie, botanică, toxicologie şi homeopatie şi este distribuit la nivel naţional şi internaţional, contribuind la o mai bună cunoaştere a profilului de risc al acestor produse. Sistemul de nutrivigilenţă din Italia poate fi găsit la VigiErbe(28).

În Grecia, sistemul de nutrivigilenţă este externalizat către compania de servicii Creative Pharma & HR Services(29).

În Republica Cehă, reacţiile adverse la alimente pot fi raportate online la Centrul pentru Sănătate, Nutriţie şi Alimentaţie. Consumatorii pot raporta reacţii adverse, inclusiv infecţii bacteriene cauzate de alimente, dar şi reacţii adverse provocate de suplimente alimentare. Aici, sistemul de nutrivigilenţă este organizat conform modelului sistemului de farmacovigilenţă existent în acea ţară şi care funcţionează sub auspiciile Institutului de Stat pentru Controlul Medicamentelor. Acesta constă în colectarea informaţiilor privind efectele nedorite asupra sănătăţii după utilizarea medicamentelor în etapa lor postvânzare (Centrul pentru Sănătate, Nutriţie şi Alimentaţie din Republica Cehă)(30).

În Irlanda, sistemul de nutrivigilenţă a fost un proiect implementat între noiembrie 2020 şi aprilie 2021. A avut ca obiectiv raportarea evenimentelor toxice adverse care oferă semnale timpurii de risc atunci când alimentele sau suplimentele alimentare cauzează daune în comunitate (Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară din Irlanda; FSAI). Sistemul-pilot de Nutrivigilenţă pentru Evenimente Toxice Adverse poate fi găsit la: https://www.fsai.ie/news-and-alerts/latest-news/pilot-nutrivigilance-system-for-adverse-toxicology(31).

În Slovenia, sistemul de nutrivigilenţă include raportarea reacţiilor adverse cauzate de alimente, nutrienţi sau orice substanţă din alimente care poate cauza reacţii adverse, sau reacţii adverse cauzate de o cantitate mai mare de alimente consumate, suplimente alimentare, alimente fortificate, alimente pentru sportivi şi noi substanţe autorizate în Uniunea Europeană. Raportarea se face online, completând un formular specific disponibil la: https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/12/nutrivigilanca_porocilo.cleaned.pdf(32).

În toate ţările Uniunii Europene (UE) unde a fost implementată nutrivigilenţa, raportarea reacţiilor adverse poate fi făcută de profesioniştii din domeniul sănătăţii (cum ar fi medici, farmacişti, moaşe, maseuri, fizioterapeuţi, dieteticieni, producători sau distribuitori), care observă sau devin conştienţi de efectele adverse asociate consumului acestor alimente şi de consumatori. Raportarea reacţiilor adverse este uşor de realizat şi se poate face online.

Deşi medicii români întâlnesc pacienţi cu reacţii adverse la plante medicinale, deoarece în prezent în România nutrivigilenţa nu este implementată legislativ, aceştia nu pot raporta reacţiile adverse şi, astfel, alimentele şi suplimentele alimentare nu pot fi monitorizate postvânzare. Din această cauză, cazurile de pacienţi internaţi şi costurile pentru sistemul de sănătate sunt în creştere.

Având în vedere că siguranţa alimentelor revine operatorului de alimente, Comisia Europeană(33) propune ca nutrivigilenţa să revină, de asemenea, acestuia şi operatorilor din domeniul suplimentelor alimentare, precum şi profesioniştilor din sistemul de sănătate care îşi desfăşoară activitatea în blocurile alimentare din spitale sau alte unităţi publice ori private (de exemplu, căminele pentru persoane vârstnice).

Nutrivigilenţa trebuie asigurată pe întregul lanţ alimentar, începând cu prelucrarea resurselor de origine animală sau vegetală şi continuând cu consumul de către pacienţi şi/sau consumatori.

Deşi la nivel internaţional nutrivigilenţa este aplicată postvânzare, la fel ca farmacovigilenţa, în această cercetare ne-am propus să arătăm metoda prin care nutrivigilenţa poate fi implementată şi aplicată în etapa de cercetare-dezvoltare a alimentelor şi suplimentelor alimentare, prin aplicarea principiilor HACCP.

Materiale şi metodă

Pentru aceasta, am utilizat cele şapte principii HACCP prevăzute în Regulamentul European numărul 852/2044, aplicabil fabricaţiei sau preparării alimentelor în restaurante şi cantine, alături de articole ştiinţifice, folosind următoarele baze de date: Web of Science, Medline şi PubMed. Cuvintele-cheie utilizate au fost: HACCP, nutrivigilenţă, alimente, suplimente alimentare şi sănătate.

Deoarece nutrivigilenţa nu este dezvoltată la nivel mondial, în toate ţările, pentru colectarea şi analiza datelor, am extins perioada de căutare între 1978 şi 2022. Scopul extinderii perioadei de căutare a fost de a efectua o analiză amănunţită a literaturii existente în domeniu şi de a lua în considerare şi cercetările anterioare privind reacţiile adverse la alimente şi ingrediente alimentare sau interacţiunile între alimente sau suplimente alimentare cu medicamente.

Metoda propusă de noi pentru implementarea nutrivigilenţei în etapa de cercetare-dezvoltare a alimentelor şi suplimentelor alimentare o reprezintă aplicarea şi adaptarea principiilor HACCP (Analiza Pericolelor şi Punctele Critice de Control) adaptate nutrivigilenţei, pe baza celor şapte principii:

  • P1. Identificarea oricăror riscuri ce trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil.
  • P2. Identificarea punctelor critice de control la etapa sau etapele unde controlul este esenţial pentru a preveni riscul sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil.
  • P3. Stabilirea limitelor critice la punctele critice de control capabile de a separa domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate.
  • P4. Stabilirea şi implementarea procedurilor eficiente de monitorizare la punctele critice de control.
  • P5. Stabilirea măsurilor corective pentru cazurile în care un punct critic de control nu este controlat.
  • P6. Stabilirea procedurilor care sunt aplicate periodic pentru a verifica funcţionarea eficientă a măsurilor menţionate în principiile P1-P5.
  • P7. Definirea documentelor şi înregistrărilor în funcţie de natura şi dimensiunea afacerii cu alimente pentru a demonstra aplicarea eficientă a măsurilor menţionate la P1-P6.

Adaptate la nutrivigilenţă, cele şapte principii sunt următoarele:

  • P1n. Analiza riscurilor potenţiale în termeni de reacţii adverse, contraindicaţii şi interacţiuni medicamentoase.
  • P2n. Determinarea punctelor critice de control ale nutrivigilenţei (CCPn).
  • P3n. Stabilirea limitelor critice din punctul de vedere al nutrivigilenţei.
  • P4n. Stabilirea unui sistem de monitorizare în CCPn.
  • P5n. Stabilirea acţiunilor corective pentru situaţiile în care monitorizarea indică faptul că un CCPn nu este sub control.
  • P6n. Stabilirea proceselor de verificare pentru a confirma că sistemul HACCPn (HACCP în domeniul nutrivigilenţei) funcţionează eficient.
  • P7n. Stabilirea unui sistem de documente specifice pentru toate procedurile şi înregistrările prin principiile anterioare şi aplicarea lor în practică.

În ultimii ani, au fost dezvoltate multe alimente funcţionale şi suplimente alimentare ce conţin Aloe vera, iar pentru a exemplifica aplicarea primului principiu al HACCP, am ales acest ingredient.

Rezultate

Pentru aplicarea principiilor HACCP în nutrivigilenţă, propunem abrevierea HACCPn, unde „n” provine de la nutrivigilenţă. Pentru stabilirea punctelor de control (PCn) şi a punctelor critice de control (PCCn), se utilizează arborele decizional.

Un punct critic de control (PCC) este acel punct (sau etapă) la care trebuie aplicată o măsură de control. Este un punct critic sau esenţial pentru siguranţa alimentară. Acesta este punctul la care o măsură de control poate fi utilizată pentru a preveni sau elimina un pericol pentru siguranţa alimentelor sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil. Dacă luăm în considerare siguranţa vieţii pacienţilor care au anumite tratamente de adminis­trat sau a persoanelor sănătoase care iau suplimente alimentare sub influenţa mass-media sau a platformelor neautorizate, putem adapta foarte uşor definiţia unui PCC, astfel: „Un punct critic de control în nutrivigilenţă (PCCn) este acel punct (sau etapă) la care trebuie aplicată o măsură pentru a monitoriza publicaţiile ştiinţifice recente pentru materiile prime şi ingredientele în contextul reacţiilor sau al efectelor adverse cauzate şi publicaţiile ştiinţifice recente pentru materiile prime şi ingredientele utilizate care au interacţionat cu medicamentele orale sau parenterale sau care au cauzat reacţii adverse. Este un punct critic sau esenţial pentru siguranţa pacientului. Este vorba despre punctul la care o măsură de control poate fi utilizată pentru a preveni sau elimina un pericol pentru siguranţa pacientului sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil”.

Pentru exemplificarea aplicării celor şapte principii ale HACCPn, vom considera Aloe vera. Principiile HACCPn adaptate la nutrivigilenţă sunt prezentate mai jos.

Principiul 1: Analiza riscurilor potenţiale în termeni de reacţii adverse, contraindicaţii şi interacţiuni medicamentoase. Propunem să le înregistrăm în lista preliminară a pericolelor din punctul de vedere al nutrivigilenţei (tabelul 1).

Tabelul 1 Riscuri preliminare din punctul de vedere al nutrivigilenţei pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera
Tabelul 1 Riscuri preliminare din punctul de vedere al nutrivigilenţei pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera
 
Tabelul 1 Riscuri preliminare din punctul de vedere al nutrivigilenţei pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera (cont.)
Tabelul 1 Riscuri preliminare din punctul de vedere al nutrivigilenţei pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera (cont.)

Deşi Aloe vera este foarte des utilizată ca laxativ, consumul său pe termen lung a fost asociat cu riscul de a dezvolta cancer de colon(34).

Recomandăm ca toate reacţiile adverse, posibilele contraindicaţii şi interacţiunile medicamentoase identificate fie că sunt studii in vivo sau in vitro să fie raportate pentru toate ingredientele unui aliment sau supliment alimentar. Toate interacţiunile dintre acidul citric şi acidul ascorbic sunt extrase din baza de date DrugBank Online(35).

Până la maturizarea sistemului de nutrivigilenţă, recomandăm păstrarea tuturor referinţelor ştiinţifice incluse în analiza pericolelor din punctul de vedere al nutrivigilenţei.

Spre deosebire de sistemele de siguranţă alimentară, unde pericolele pot fi fizice, chimice şi biologice, în nutrivigilenţă acestea pot fi: reacţii adverse (patologii), contraindicaţii şi interacţiuni cu enzime metabolizante de medicamente, cum ar fi citocromul P450.

Principiul 2: Determinarea punctelor critice de control ale nutrivigilenţei (PCCn); (tabelul 2).

Tabelul 2 Lista executivă a riscurilor de nutrivigilenţă pentru reacţiile adverse dependente de doză
Tabelul 2 Lista executivă a riscurilor de nutrivigilenţă pentru reacţiile adverse dependente de doză


Informaţiile din tabel sunt furnizate ca exemplu pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera. Aplicarea acestui principiu în etapa de cercetare-dezvoltare a unui aliment sau supliment alimentar trebuie corelată cu etapa postvânzare şi cu informaţiile ştiinţifice din literatura de specialitate sau cu alte reglementări. Înainte de a aplica arborele decizional pentru a determina dacă un pericol este un punct critic de control, recomandăm aplicarea matricei frecvenţă-severitate, având în vedere că se analizează un aliment şi/sau un supliment alimentar, ceea ce înseamnă că o persoană poate consuma o cantitate mai mare de alimente sau o doză mai mare de supliment alimentar. Având în vedere că trăsătura principală a HACCP este prevenţia, această analiză trebuie să estimeze doza maximă de alimente ce ar putea fi consumată de un adult (de exemplu, pentru o băutură necarbogazoasă cu Aloe vera, doza poate fi considerată 3 litri). Această cantitate trebuie să fie corelată cu cantităţile ingredientelor din reţeta produsului, cu dozele la care au avut loc reacţiile adverse şi cu dozele la care acestea interacţionează cu medicamentele.

Principiul 3: Stabilirea limitelor critice din punctul de vedere al nutrivigilenţei. Limitele critice pentru PCCn pot fi înregistrate în tabelul 3. Acest tabel este o propunere şi este completat de fiecare echipă HACCPn.

Tabelul 3 Stabilirea limitelor critice pentru CCPn
Tabelul 3 Stabilirea limitelor critice pentru CCPn

Principiul 4: Stabilirea unui sistem de monitorizare în PCCn.

În cazul nutrivigilenţei, respectiv al reacţiilor adverse de tip A, C, D şi F, sistemul de monitorizare în PCCn poate fi reprezentat de reţeta de fabricaţie a alimentului respectiv în ceea ce priveşte ingredientele şi metoda de lucru. Având în vedere că materiile prime şi ingredientele pot prezenta contaminări încrucişate de la furnizorii lor, este esenţial ca sistemul de monitorizare în PCC să aibă, de asemenea, înregistrări ale numelui materiei prime/ingredientului, ale numelui furnizorului, ale lotului/seriei şi datei de expirare. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru a realiza trasabilitatea în cazul apariţiei reacţiilor adverse imprevizibile la etapa postvânzare.

Principiul 5: Stabilirea acţiunilor corective pentru situaţiile în care monitorizarea indică faptul că un PCC nu este sub control.

Spre deosebire de siguranţa alimentară, unde un punct critic de control (PCC) poate fi monitorizat în timpul procesului de fabricaţie (de exemplu, temperatura) şi se pot aplica acţiuni corective (de exemplu, scăderea sau creşterea temperaturii), în cazul nutrivigilenţei, PCCn 1 AR (reacţie adversă), PCCn 2 C (contraindicaţii), PCCn 3 IM (interacţiune medicamentoasă) pot fi stabilite în etapa postvânzare. Acest lucru subliniază necesitatea unui sistem de nutrivigilenţă bine pus la punct, care să permită identificarea rapidă şi eficientă a problemelor, alături de aplicarea acţiunilor corective pentru protecţia sănătăţii consumatorilor.

Principiul 6: Stabilirea proceselor de verificare pentru a confirma că sistemul HACCP în domeniul nutrivigilenţei funcţionează eficient. Aceste proceduri vor fi efectuate de agenţii economici din industria alimentară şi cea a suplimentelor alimentare, precum şi de către autorităţi.

Principiul 7: Stabilirea unui sistem de documente specifice pentru toate procedurile şi înregistrările care decurg din principiile anterioare şi aplicarea lor în practică. Acestea vor fi de tipul procedurilor de lucru şi instrucţiunilor.

Concluzii

Acest studiu prezintă o abordare multidisciplinară (de la medici la dieteticieni sau specialişti în domeniul stomatologiei, farmacişti sau experţi din industria alimentară) cu privire la aplicarea nutrivigilenţei în etapa de cercetare-dezvoltare a alimentelor şi suplimentelor alimentare.

Creşterea numărului de reacţii adverse, a numărului de spitalizări neplanificate, alături de faptul că în unele ţări ale UE acest lucru este implementat în etapa de postvânzare şi se bazează pe raportarea reacţiilor adverse la alimente şi suplimente alimentare au condus la această cercetare cuprinzătoare.

Metoda propusă de noi pentru aplicarea nutrivigilenţei în etapa de cercetare-dezvoltare a alimentelor şi suplimentelor alimentare reprezintă o metodă promiţătoare şi potenţială în industria alimentară şi cea a suplimentelor alimentare. Aplicarea nutrivigilenţei în etapa de cercetare-dezvoltare aduce beneficii consumatorilor, pacienţilor, agenţilor economici din industria alimentară şi sistemelor de sănătate, prin reducerea costurilor legate de numărul de spitalizări cu internare neplanificată.

Acest protocol de lucru este însoţit de trei provocări. Prima provocare este formarea echipelor multidisciplinare în departamentele de asigurare a calităţii din fabricile din industria alimentară sau formarea şi educaţia angajaţilor care lucrează în acest departament şi în departamentul de cercetare şi dezvoltare. A doua provocare constă în transmiterea informaţiilor către consumatori. A treia este reprezentată de transmiterea informaţiilor către toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii, inclusiv chirurgi, oncologi, endocrinologi, gastroenterologi sau dieteticieni.

Deşi aceste provocări sunt majore, soluţiile posibile sunt următoarele: prima provocare poate fi rezolvată prin colaborarea dintre farmacişti, medici şi dieteticieni, alocând resurse financiare pentru formarea personalului angajat în departamentul de asigurare a calităţii şi cercetare-dezvoltare, alături de publicarea ghidurilor nutriţionale. A doua poate fi rezolvată prin completarea informaţiilor pe etichetele alimentelor şi suplimentelor alimentare, ca instrument real pentru îmbunătăţirea atitudinii consumatorilor, şi include actualizarea politicilor de reglementare privind etichetarea alimentelor. Soluţia pentru a treia situaţie este reprezentată de noi politici de reglementare privind nutrivigilenţa în ţările unde nu este implementată legislativ şi de crearea de platforme online aplicabile, unde consumatorii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii pot afla informaţii despre reacţiile adverse ale alimentelor şi ingredientelor alimentare, contraindicaţiile şi interacţiunile cu medicamentele şi, astfel, pot raporta reacţiile adverse.

Nutrivigilenţa în etapa de cercetare-dezvoltare a alimentelor reprezintă o nouă evoluţie în trusa de unelte pentru siguranţa alimentară, cu scopul menţinerii sănătăţii şi calităţii vieţii consumatorului.   

 

Autor pentru corespondenţă: Monica Tarcea E-mail: monica.tarcea@umfst.ro

CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.

SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.

Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.

Bibliografie


  1. Chiba T, Tanemura N. Differences in the Perception of Dietary Supplements between Dietary Supplement/Medicine Users and Non-Users. Nutrients. 2022;14(19):1-13. 

  2. Gougis P, Hilmi M, Geraud A, Mir O, Funck-Brentano C. Potential cytochrome P450-mediated pharmacokinetic interactions between herbs, food, and dietary supplements and cancer treatments. Critical Reviews in Oncology/Hematology. 2021;166:1-48.

  3. Mogoşan CI, Farcaş MA, Bucşa CD, Voştinaru O, Ghibu Morcovan SM. Gene­ra­li­ties. In Introduction to Pharmacovigilance, Risoprint, Bucureşti, 2013.

  4. Zazzara MB, Palmer K, Vetrano DL, Carfì A, Onder G. Adverse drug reactions in older adults: a narrative review of the literature. European Geriatric Medicine. 2021;12(3):463-473. 

  5. Mukai H, Watanabe T, Ando M, Katsumata N. An alternative medicine, Agaricus blazei, may have induced severe hepatic dysfunction in cancer patients. Japanese Journal of Clinical Oncology. 2006;36(12):808-810.  

  6. Suehiro M, Katoh N, Kishimoto S. Cheilitis due to Agaricus blazei Murill mushroom extract. Contact Dermatitis. 2007;56(5):293-294. 

  7. Teschke R, Genthner A, Wolff A, Frenzel C, Schulze J, Eickhoff A. Herbal hepatotoxicity: analysis of cases with initially reported positive re-exposure tests. Digestive and Liver Disease. 2014;46(3):264-269. 

  8. Rabe C, Musch A, Schirmacher P, Kruis W, Hoffmann R. Acute hepatitis induced by an Aloe vera preparation: a case report. World Journal of Gastroenterology. 2005;11(2):303-304. 

  9. Baretta Z, Ghiotto C, Marino D, Jirillo A. Aloe-induced hypokalemia in a patient with breast cancer during chemotherapy. Annals of Oncology. 2009;20(8):1445-1446. 

  10. Yang HN, Kim DJ, Kim YM, Kim BH, et al. Aloe-induced toxic hepatitis. Journal of Korean Medical Science. 2010;25(3):492-5. 

  11. Potts LF, Luzzio FA, Smith SC, et al. Annonacin in Asimina triloba fruit: implication for neurotoxicity. Neurotoxicology. 2012;33(1):53-58. 

  12. Cheng JW, Baldwin SN. L-arginine in the management of cardiovascular diseases. Annals of Pharmacotherapy. 2001;35(6):755-764. 

  13. Shihab FS, Bennett,WM, Isaac J, Yi H, Andoh TF. Nitric oxide modulates vascular endothelial growth factor and receptors in chronic cyclosporine nephrotoxicity. Kidney International. 2003;63(2):522-533. 

  14. Raison-Peyron N, Roulet A, Guillot B, Guilhou JJ. Bromelain: an unusual cause of allergic contact cheilitis. Contact Dermatitis. 2003;49(4):218-9. 

  15. Nettis E, Napoli G, Ferrannini A, Tursi A. IgE-mediated allergy to bromelain. Allergy. 2001;56(3):257-258. 

  16. Hidaka M, Nagata M, Kawano Y, Sekiya H, Kai H, et al. Inhibitory effects of fruit juices on cytochrome P450 2C9 activity in vitro. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2008;72(2):406-411. 

  17. Hajimonfarednejad M, Ostovar M, Raee MJ, Hashempur MH, Mayer JG, Heydari M. Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition. 2019;38(2):594-602. 

  18. Anil S. Plasma cell gingivitis among herbal toothpaste users: a report of three cases. J Contemp Dent Pract. 2007;8(4):60-66. 

  19. Endo H, Rees TD. Cinnamon products as a possible etiologic factor in orofacial granulomatosis. Medicina Oral Patologia Oral y Chirugia Bucal. 2007;12(6):440-444. 

  20. Kind F, Scherer K, Bircher AJ. Allergic contact stomatitis to cinnamon in chew­ing gum is mistaken as facial angioedema. Allergy, 2010;65(2):276-277. 

  21. Siqueira AS, Santos CC, Cristino MR, Silva DC, et al. Intraoral contact mucositis induced by cinnamon-flavored chewing gum - a case report. Quintessence International. 2009;40(9):719-721. 

  22. Calapai G, Miroddi M, Mannucci C, Minciullo P, Gangemi S. Oral adverse reactions due to cinnamon-flavoured chewing gum consumption. Oral Diseases. 2014;20(7):637-643.  

  23. Guarneri F. Occupational allergy to cinnamal in a baker. Contact Dermatitis. 2010;63(5):294-299. 

  24. Lauriola MM, De Bitonto A, Sena P. Allergic contact dermatitis due to cin­namon oil in galenic vaginal suppositories. Acta Dermato-Venereologica. 2010;90(2):187-188. 

  25. Mertens M, Gilissen L, Goossens A, Lambert J, Vermander E, Aerts O. Gene­ra­lized systemic allergic dermatitis caused by Cinnamomum zeylanicum in a herbal tea. Contact Dermatitis. 2017;77(4):259-261. 

  26. French Agency for Food, Environment, Health and Safety. https://www.anses.fr/en/search?search_api_views_fulltext=Nutrivigilance. Accessed 15 July 2023.

  27. Nutrivigsafe®: https://www.nutrivigilance.com/?lang=en. Accessed 15 July 2023.

  28. The nutrivigilance system in Italy. VigiErbe: https://www.vigierbe.it/. Accessed 15 July 2023.

  29. Outsourced services company for nutrition in Greece. Creative Pharma & HR Services: https://www.creativephs.com/about-us. Accessed 15 July 2023. Accessed 15 July 2023. 

  30. Center for Health, Nutrition and Food from the Czech Republic: http://nutrivigilance.szu.cz/nutrivigilance.html. Accessed 15 July 2023.

  31. The Food Safety Authority of Ireland (FSAI). Pilot Nutrivigilance System for Adverse Toxicological Events: https://www.fsai.ie/news-and-alerts/latest-news/pilot-nutrivigilance-system-for-adverse-toxicologi. Accessed 15 July 2023.

  32. Nacionalni Inštitut za javno zdravje RS. Nutrivigilanca: https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/12/nutrivigilanca_porocilo.cleaned.pdf. Accessed 15 July 2023.

  33. The European Commission. Regulation (EC) no.852/2004 of the European Parliament and of the Council regarding the hygiene of food products. OJEU. 2004;139:1-23.

  34. Guo X, Mei N. Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. Journal of Environmental Science and Health. Environmental Carcinogenesis & Ecotoxicology Reviews. 2020;34(2):77-96. 

  35. DrugBank Online: https://go.drugbank.com/drugs/DB04272. Accessed 16 July 2023.

  36. Pigatto PD, Guzzi G. Aloe linked to thyroid dysfunction. Archives of Medical Research. 2005;36(5):608-612. 

  37. Bernstein N, Akram M, Yaniv-Bachrach Z, Daniyal M. Is it safe to consume traditional medicinal plants during pregnancy? Phytotherapy Research. 2021;35(4):1908-1924. 

  38. Djuv A, Nilsen OG. Aloe Vera Juice-IC(50) and Dual Mechanistic Inhibition of CYP3A4 and CYP2D6. Phytotherapy Research. 2011;26(3):445-51. 

  39. Rabe C, Musch A, Schirmacher P, Kruis W, Hoffmann R. Acute hepatitis induced by an Aloe vera preparation: a case report. World Journal of Gastroenterology. 2005;11(2):303-304. 

  40. Baretta Z, Ghiotto C, Marino D, Jirillo A. Aloe-induced hypokalemia in a patient with breast cancer during chemotherapy. Annals of Oncology. 2009;20(8):1445-1446.

  41. Yang HN, Kim DJ, Kim YM, Kim BH, et al. Aloe-induced toxic hepatitis. Journal of Korean Medical Science. 2010;25(3):492-5. 

  42. Guo X, Mei N. Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. Journal of environmental science and health. Environmental Carcinogenesis & Ecotoxicology Reviews. 2020;34(2):77-96

  43. Softic S, Stanhope K, Boucher J, Divanovic S, et al. Fructose and hepatic insulin resistance. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences. 2020;57(5):308-322.

  44. Röder PV, Wu B, Lium Y, Han W. Pancreatic regulation of glucose homeostasis. Experimental & Molecular Medicine. 2026;48(3):1-19. 

  45. Sweis IE, Cressey BC. Potential role of the common food additive manufactured citric acid in eliciting significant inflammatory reactions contributing to serious disease states: A series of four case reports. Toxicology Reports. 2018;5:808-812. 

  46. Thomas LD, Elinder CG, Tiselius HG, Wolk A, Akesson A. Ascorbic acid supplements and kidney stone incidence among men: a prospective study. JAMA Internal Medicine. 2013;173(5):386-388.

  47. Memorial Sloan Kettering Cancer Center - Ascorbic Acid - purported benefits, side-effects and more. 2023, available at https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/vitamin-c. Accessed 16 July 2023.

Articole din ediția curentă

TEMA EDIŢIEI: VACCINOLOGIE

Vaccinarea gravidei

Carmen-Monica Curelea
Articolul discută importanţa vaccinării în timpul sarcinii pentru protejarea sănătăţii mamei şi a fătului împotriva unor boli grave....
TEMA EDIŢIEI: VACCINOLOGIE

Experienţa medicului de familie în contextul actual al compensării vaccinurilor pneumococice

Carmen-Monica Curelea
Programul Naţional de Vaccinare în România destinat vaccinării populaţiei adulte prinde contur începând cu 1 decembrie 2023 prin introducerea unui mecanism de compensare pentru adulţii aflaţi la risc....
TEMA EDIŢIEI: VACCINOLOGIE

Evaluarea percepţiei medicului de familie privind mecanismul de compensare a vaccinurilor în România

Ioana Budiu, Sandra Alexiu, Anca Lăcătuşu, Cosmina Berbecel, Mădălina Vesa, Dorica Sănduţu, Cristina Barbu, Daniela Ştefănescu, Maria Lup, Anca Deleanu, Adrian Grom, Florin Prosa, Monica Curelea, Gindrovel Dumitra
Background. Începând cu 1 septembrie 2023, accesul populaţiei adulte din România la vaccinuri în regim gratuit sau compensat este ...
Articole din edițiile anterioare

REVIEW

Beneficiile pâinii cu maia

Ioana-Ştefania Şerban, Irina Mihaela Matran
În ultimul timp, interesul cercetătorilor şi atenţia consumatorilor faţă de fermentarea aluaturilor în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (de exemplu, cozonac, croissant, biscuiţi) au crescut. ...
SHORT COMMUNICATION

Ce să mănânci pentru o sănătate bună a coloanei vertebrale?

Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean, Irina Mihaela Matran
Starea noastră de sănătate şi o viaţă activă sunt influenţate de postură, sănătatea sistemului osos şi, implicit, de sănătatea coloanei vertebrale. Această componentă corporală este in­flu­en­ţată de caracteristicile con...
ORIGINAL ARTICLE

The socio-ecological framework of alternative protein resources for community nutrition in Romania

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean
În contextul schimbărilor climatice şi al politicilor eco­no­­mi­ce şi agroalimentare, promovarea sănătăţii trebuie rea­­li­­zată ţinând cont de cultura populaţiei generale şi de cunoştinţele despre r...