TEMA EDIŢIEI: ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Provocările medicului de familie în managementul delirului la pacienţii cu nevoi de îngrijire paliativă

Challenges for the family physician in managing delirium in patients with palliative care needs

Data publicării: 31 Martie 2025
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Med.163.1.2025

Abstract

Delirium is an acute mental state characterized by con­fu­sion and disorientation, frequently observed in elderly pa­tients, especially in palliative care. The etiology of de­li­rium is multifactorial, including metabolic imbalances, ad­verse drug effects, infections and organ failure. The pre­do­mi­nant symptoms are attention deficits, memory and sleep disturbances, hallucinations and affective changes. De­li­rium increases mortality and presents challenges for care­givers and family physicians involved in the home care of terminal patients. The diagnosis is made using the Con­fu­sion Assessment Method (CAM), which evaluates cog­ni­tive dis­tur­bances. The treatment involves identifying and ad­dres­sing the underlying cause and using haloperidol as the first-line the­ra­peu­tic option, sometimes in combination with ben­zo­dia­ze­pines in specific cases. Preventive strategies, such as avoiding unnecessary hospitalizations, correcting hydro­elec­tro­ly­tic imbalances and maintaining a familiar en­viron­ment, are recommended, reducing the risk of delirium by ap­pro­xi­mately 30%. Effective management requires clear pro­to­cols and prompt intervention in palliative care.



Keywords
deliriumpalliative carediagnosticprotocol of treatment

Rezumat

Delirul reprezintă o stare mentală acută, caracterizată prin confuzie și dezorientare, frecvent întâlnită la pacienții vârst­nici, mai ales în îngrijirea paliativă. Etiologia delirului este mul­ti­fac­to­ria­lă, incluzând dezechilibre metabolice, efec­te ad­ver­se medicamentoase, infecții și insuficiențe or­ga­ni­ce. Simp­to­me­le predominante sunt deficitul de aten­ție, tulburările de me­mo­rie și somn, halucinațiile și mo­di­fi­că­ri­le afective. De­li­rul creș­te mortalitatea și generează di­fi­cul­tăți pentru în­gri­ji­tori și medicii de familie implicați în în­gri­ji­rea pacienților ter­mi­nali la domiciliu. Diagnosticul se realizează folosind Con­fusion Assessment Method (CAM), care evaluează per­tur­bă­ri­le cognitive. Tra­ta­men­tul implică identificarea și corectarea cau­zei fun­da­men­ta­le și utilizarea haloperidolului ca primă op­țiu­ne te­ra­peu­ti­că, eventual asociat cu benzodiazepine în ca­zuri spe­ci­fi­ce. Sunt recomandate și strategii preventive pre­cum evi­ta­rea spitalizărilor inutile, corectarea dezechilibrelor hi­dro­­elec­tro­li­tice și menținerea mediului familiar, reducând ast­fel ris­cul apariției delirului cu aproximativ 30%. Managementul efi­cient necesită protocoale clare și intervenție promptă în în­gri­ji­rea paliativă.

Cuvinte Cheie
delirîngrijire paliativădiagnosticprotocol de tratament

Introducere

Delirul este reprezentat de starea mentală acută în care o persoană devine confuză și dezorientată. Deseori este dificil de recunoscut de clinicieni. Apare la o treime dintre pacienții de peste 65 de ani (2-61%), mai frecvent pe perioada internării(1), având o etiologie multifactorială. Delirul se caracterizează printr-o perturbare a conștienței, care se dezvoltă într-o perioadă scurtă de timp, cu tendința de a fluctua în cursul zilei. De cele mai multe ori, există dovezi clinice și paraclinice că delirul este o consecință directă a unei afecțiuni medicale generale, a retragerii unui medicament sau a intoxicației cu o substanță(2). Pacientul prezintă halucinații și modificări ale atenției, dispoziției sau comportamentului, ale judecății, la care se asociază și tulburările de somn. De obicei, acestea apar brusc și durează o perioadă scurtă, în care pacientul devine anxios, agitat sau deprimat.

Ratele mortalității în spital ale pacienților cu delir variază de la 6% la 18%, delirul fiind un marker important al riscului de deces, chiar și la persoanele în vârstă fără o deficiență cognitivă sau funcțională anterioară(3). Adesea, delirul devine lupta finală a pacientului aflat în stadiul avansat al bolii oncologice sau nononcologice, mai ales în orele sau zilele care preced decesul(4). În această perioadă suprasolicitantă pentru îngrijitorii principali ai pacientului, impactul episodului delirant al pacientului asupra acestora conduce la creșterea anxietății, afectarea comunicării cu pacientul și la percepția crescută a poverii de îngrijire(5). Dacă pacientul se află la domiciliu, medicul de familie va fi solicitat să gestioneze starea terminală a pacientului.

În această revizie de literatură, vom prezenta un algoritm actualizat al diagnosticului și protocolul clinic de management al delirului apărut în cazul unui pacient aflat în stadiul avansat al bolii cronice.

Particularități clinice ale delirului

Cele mai frecvente simptome ale delirului sunt deficitul de atenție (97-100%), dezorientarea temporo-spațială (76-96%), tulburările de memorie (88-96%) și tulburările de somn (92-97%). La acestea se adaugă anomaliile procesului de gândire (54-79%), deficitele motorii (24-94%), tulburările de limbaj (57-67%), tulburările de percepție (50-63%) și modificările afective (43-86%)(6). Toate acestea debutează brusc și au tendința de a fluctua pe parcursul zilei.

Cauzele delirului

Episoadele de delir sunt reversibile în 25-68% dintre cazuri(7), ceea ce arată importanța de a identifica pacienții cu risc pentru un astfel de eveniment și mai ales cunoașterea cauzelor posibile. Factorii de risc pot să fie legați de vârsta înaintată a pacientului, de abuzul de substanțe (medicamente, alcool) sau de stadiul avansat al bolii de bază, de complicațiile acute apărute în evoluție (deshidratare, infecții) sau de insuficiența de organ(8) (tabelul 1).

Tabelul 1 Factorii care cresc riscul de apariție a delirului
Tabelul 1 Factorii care cresc riscul de apariție a delirului

Obiectivul principal al evaluării este identificarea cauzei delirului. Etiologia delirului este multifactorială: anumite medicamente din planul de tratament, diselectrolitemii apărute în evoluția bolii sau induse de tratament, afecțiuni acute suprapuse bolii de bază sau modificări ale statusului mental al pacientului(8,9) (tabelul 2).

Tabelul 2 Cauzele delirului
Tabelul 2 Cauzele delirului

La 34% dintre pacienții vârstnici, internarea într-o unitate cu paturi sau schimbarea mediului habitual determină apariția unui sindrom confuzional, cu dezorien­tare(10). Aproape două treimi (64%) dintre episoadele de delir au la bază polipragmazia sau efectele adverse ale unor medicamente(10), ceea ce impune evaluarea planurilor de tratament, mai ales în cazul pacienților vârstnici cu multiple comorbidități. Peste jumătate dintre cazurile de delir sunt determinate de diselectrolitemii(10), insuficiențele de organ sau de efectele adverse ale medicației. În cazul unui delir prelungit, trebuie luată în considerare prezența unui sindrom septic sau a unei coagulopatii(10).

Evaluarea clinică

Mortalitatea unui pacient cu episod acut de delir este crescută (25-33%). Delirul este considerat o stare clinică ce impune tratament de urgență(11).

Simptomele principale manifestate de pacient sunt: dezorientarea temporo-spațială, dificultăți de concentrare, tulburări de gândire cu flux haotic de idei, conversație haotică, tulburări de memorie, probleme de înțelegere a conversației. La aceste simptome, pacientul asociază tulburări emoționale: anxietate, depresie, lipsă de interes, furie, halucinații, stare de neliniște de diferite intensități sau stare de liniște accentuată, fiind retras, alături de tulburări de somn cu inversarea ciclului somn-veghe. Examenul clinic aduce informații suplimentare asupra cauzelor organice care pot să determine delirul: intoxicațiile medicamentoase, toxicofilia, insuficiențele de organ, prezența globului vezical, afecțiuni endocrine.

Pentru confirmarea delirului, putem folosi un instrument validat, denumit Confusion Assessment Method (CAM), care cuprinde două criterii majore și două criterii minore de diagnostic(12) (figura 1). Criterile majore se referă la debutul acut al delirului, la evoluția fluctuantă și la deficitul de atenție al pacientului. Criteriile minore evaluează prezența tulburărilor de gândire și alterarea stării de conștiență a pacientului. Un diagnostic pozitiv de delir trebuie să întrunească obligatoriu cele două criterii majore, la care se adaugă cel puțin un criteriu minor.

Figura 1. Instrumentul de evaluare a delirului Confusion Assessment Method (CAM)(12)
Figura 1. Instrumentul de evaluare a delirului Confusion Assessment Method (CAM)(12)

Investigațiile sunt obligatoriu necesare pentru a confirma etiologia delirului și pentru a orienta tratamentul spre corectarea cauzei potențial reversibile. Acest lucru trebuie făcut în paralel cu aplicarea tratamentului de urgență. Analizele de laborator se adresează identificării diselectrolitemiei (sodemia, kaliemia, calcemia, magneziemia, glicemia, creatinina serică, urea, hemoleucograma, transaminazele, hormonii tiroidieni etc.). Investigațiile pot fi completate cu o radiografie pulmonară sau electrocardiografie, în funcție de semnele clinice identificate. Algoritmul de evaluare și tratament al pacientului cu delir este ilustrat în figura 2.

Figura 2. Algoritmul de diagnostic și tratament al delirului unui pacient cu nevoi paliative
Figura 2. Algoritmul de diagnostic și tratament al delirului unui pacient cu nevoi paliative

Tipurile clinice de delir sunt:

  • Delirul hiperactiv este forma clinică ușor de recunoscut, pacientul având grade diferite de agitație, fiind anxios, dezorientat, necooperant, agresiv.
  • Delirul hipoactiv este forma clinică dificil de diagnosticat, pacientul fiind retras, extrem de liniștit, somnolent.
  • Delirul mixt este forma clinică în care alternează delirul hiperactiv, mai ales nocturn, cu cel hipoactiv, pe durata zilei.

Tratamentul delirului

Etiologia multifactorială și gravitatea delirului impun abordarea preventivă a pacientului cu risc de a dezvolta delir. Prin aplicarea măsurilor profilactice, riscul de delir se reduce cu 30%(13). Recomandările profilactice se referă la următoarele aspecte(13):

1. Evitarea spitalizărilor inutile pentru a menține pacientul într-un mediu familial.

2. Suportul familial – însoțirea pacientului de o persoană cunoscută din familie.

3. Evitarea polipragmaziei prin revizuirea planului de tratament și renunțarea la medicamente inutile.

4. Corectarea dezechilibrelor hidroelectrolitice.

5. Tratamentul durerii.

6. Recunoașterea precoce a sindromului prodromal caracterizat prin agitație, insomnie și halucinații.

7. Efectuarea screeningului pentru demență, anxietate, depresie și toxicomanie.

Tratamentul delirului la un pacient aflat în îngrijire paliativă folosește haloperidol ca medicament de elecție. Haloperidolul este un blocant dopaminergic folosit în doza de 0,5-1 mg, administrat subcutanat din oră în oră până la cuparea delirului. Efectele secundare extrapiramidale au fost evidente la doze mari de haloperidol (>4,5 mg/doză)(14). Administrarea intravenoasă a haloperidolului nu este recomandată din cauza riscului de apariția a sindromului de toxicitate cardiacă(15). În cazul pacientului cu delir asociat bolii Azheimer, poate fi folosită risperidona în locul haloperidolului, iar la pacientul cu delir asociat bolii Parkinson poate fi început tratamentul cu quetiapină (figura 3).

Figura 3. Protocolul clinic de tratament al delirului la un pacient cu nevoi de îngrijire paliativă(15)
Figura 3. Protocolul clinic de tratament al delirului la un pacient cu nevoi de îngrijire paliativă(15)

Benzodiazepinele cu acțiune scurtă se asociază haloperidolului pentru controlul delirului, dar nu trebuie recomandate anterior tratamentului cu haloperidol. Există situația clinică ca după administrarea benzodiazepinelor pacientul să evolueze dintr-un delir hiperactiv într-unul hipoactiv. Principala recomandare de a folosi benzodiazepine în tratamentul delirului este în cazul pacientului cu sevraj etanolic sau medicamentos(16). Un studiu prospectiv efectuat la pacienții cu cancer a arătat că dozele mici de trazodonă au redus severitatea delirului(17).

În situația clinică de evoluție nesatisfăcătoare, protocolul clinic recomandă înlocuirea haloperidolului cu levomepromazina, administrate subcutanat(15).

Concluzii

Delirul reprezintă o urgență medicală care necesită tratament imediat efectuat în paralel cu investigarea cauzei care l-a determinat. De multe ori, medicul de familie se află în fața unui pacient cu delir aflat în îngrijirea familiei la domiciliu. Managementul delirului reprezintă o provocare pentru medicul de familie și un stres suplimentar pentru familia pacientului. Abordarea conform protocolului trebuie să asigure medicului de familie siguranța actului medical. Haloperidolul reprezintă medicamentul de elecție pentru cuparea delirului unui pacient aflat în îngrijire paliativă.   

 

Autor pentru corespondență: Marius-Dorin Colceriu E-mail: marius.dorincolceriu@yahoo.com

CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.

SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.

Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.

Figure:

Bibliografie


  1. Royal College of Psychiatrists. Who cares wins: improving the outcome for older people admitted to the general hospital. Report of a working group for the Faculty of Old Age Psychiatry. London: Royal College of Psychiatrists, 2005. 
  2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 4th edn. Washington, D.C.: American Psychiatric Association, 1994. 
  3. Potter J, George J. Guideline Development Group. The prevention, diagnosis and management of delirium in older people: concise guidelines. Clin Med (Lond). 2006 May-Jun;6(3):303-8. 
  4. Lawlor PG, Bruera ED. Delirium in patients with advanced cancer. Hematol Oncol Clin North Am. 2002 Jun;16(3):701-14. 
  5. Pop RS, Mosoiu DV, Puia A, Tint D. Comparison of the Burden Evolution of the Family Caregivers for Patients With Cancer and Nononcological Diseases Who Need Palliative Care: A Prospective Longitudinal Study. Palliat Med Rep. 2023 Jul 17;4(1):161-168. 
  6. Agar M, Breitbart AY, Delirium WS. In: Oxford Textbook of Palliative Medicine. Cherny NI, Fallon MT, Kaasa S, Portenoy RK, Currow DC, editors. Oxford University Press; Oxford, UK. 2018. p. 1093. 
  7. De la Cruz M, Ransing V, Yennu S, Wu J, Liu D, Reddy A, Delgado-Guay M, Bruera E. The Frequency, Characteristics, and Outcomes Among Cancer Patients With Delirium Admitted to an Acute Palliative Care Unit. Oncologist. 2015 Dec;20(12):1425-31. 
  8. Potter J, George J. Guideline Development Group. The prevention, diagnosis and management of delirium in older people: concise guidelines. Clin Med (Lond). 2006 May-Jun;6(3):303-8. 
  9. Bush SH, Bruera E. The assessment and management of delirium in cancer patients. Oncologist. 2009;14:1039–1049. 
  10. Tuma R, DeAngelis LM. Altered mental status in patients with cancer. Arch Neurol. 2000 Dec;57(12):1727-31. 
  11. Bickel H, Gradinger R, Kochs E, et al. High risk of cognitive and functional decline after postoperative delirium. A three-year prospective study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2008;26:26–31. 
  12. https://www.va.gov/covidtraining/docs/The_Confusion_Assessment_Method.pdf. Accesat în 8 martie 2025. 
  13. Caplan GA, Coconis J, Board N, Sayers A, Woods J. Does home treatment affect delirium? A randomised controlled trial of rehabilitation of elderly and care at home or usual treatment (The REACH-OUT trial). Age Ageing. 2006 Jan;35(1):53-60. 
  14. Iglseder B, Frühwald T, Jagsch C. Delirium in geriatric patients. Wien Med Wochenschr. 2022 Apr;172(5-6):114-121. 
  15. Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative. Editor Moșoiu Daniela. Editura HACO Internațional, ediția a II-a, 2013.
  16. Bramati P, Bruera E. Delirium in Palliative Care. Cancers (Basel). 2021 Nov 23;13(23):5893. 
  17. Maeda I, Inoue S, Uemura K, et al. Low-dose trazodone for delirium in patients with cancer who received specialist palliative care: a multicenter prospective study. J Palliat Med. 2021;24:914–918. doi:10.1089/jpm.2020.0610.
Articole din ediția curentă

TEMA EDIŢIEI: ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Îngrijitorul principal al pacientului aflat în îngrijirea paliativă – pacientul ascuns al medicului de familie The

Rodica-Sorina Pop, Cristina-Paula Ursu, Ștefan Ursu
Îngrijirea paliativă vizează ameliorarea calității vieții pacienților și familiilor acestora, afectate de boli amenințătoare de viață....
TEMA EDIŢIEI: ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Perspective noi asupra îngrijirilor paliative: rolul și așteptările aparţinătorilor

Marius-Dorin Colceriu, Delia-Georgiana Ciuca, Sorina-Rodica Pop
Acest studiu calitativ, desfășurat la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, a investigat perspectiva aparținătorilor pacienților internați în perioada 1 august – 30 septembrie 2024....
SINTEZE CLINICE

Tusea convulsivă – creșterea incidenţei în perioada postpandemică

Vasilica Ungureanu
În ultima perioadă postpandemică și mai ales în prima parte a anului 2024, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă (o boală infecțioasă endemoepidemică la nivel mondial), în mai multe țări de pe glob....
Articole din edițiile anterioare

TEMA EDIŢIEI: ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Îngrijitorul principal al pacientului aflat în îngrijirea paliativă – pacientul ascuns al medicului de familie The

Rodica-Sorina Pop, Cristina-Paula Ursu, Ștefan Ursu
Îngrijirea paliativă vizează ameliorarea calității vieții pacienților și familiilor acestora, afectate de boli amenințătoare de viață....
TEMA EDIŢIEI: ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Perspective noi asupra îngrijirilor paliative: rolul și așteptările aparţinătorilor

Marius-Dorin Colceriu, Delia-Georgiana Ciuca, Sorina-Rodica Pop
Acest studiu calitativ, desfășurat la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, a investigat perspectiva aparținătorilor pacienților internați în perioada 1 august – 30 septembrie 2024....
PALLIATIVE CARE

CARES – un instrument pentru sfârsitul vieţii

Sorin Buga, Andrada Totoran, Noah Pujanes-Mantor
Bonnie Freeman (RN, DNP, ANP, CT, ACHPN) a fost o asistentă medicală de îngrijire paliativă în cadrul Departamentului de medicină paliativă al Centrului Medical Naţional City of Hope, care a dez­vol­tat instrumentul CARES ca parte a ce­rin­ţei programului ei de doctorat la Universitatea Azusa Pacific. ...