Tusea convulsivă – creșterea incidenţei în perioada postpandemică
Pertussis – the increasing incidence in post-pandemic period
Abstract
In the post-pandemic period, especially in the early part of 2024, there has been an increase in cases of pertussis (a globally endemic-epidemic infectious disease) in several countries worldwide. Countries from the European Union and the European Economic Area (EU/EEA) as well as the United States of America have reported a rise in whooping cough cases compared to the pre-pandemic period. A particularly significant increase has been recorded in China, where in January 2024 there were 15 times more cases than during the same period of the previous year. The lack of immune stimulation during the COVID-19 pandemic can be explained by social distancing measures and the reduced circulation of Bordetella pertussis, the causative agent of pertussis, as well as by the low vaccination rates during this period, which may have led to increased population susceptibility. The most affected age group, with the highest risk of severe disease and a high mortality rate, is represented by infants under 6 months old. These infants either had no protection (they didn’t receive antibodies from an unvaccinated mother), or had a low protection (they were partially immunized or they received maternal antibodies). A series of measures are necessary to reduce the incidence of whooping cough, an important objective being represented by the vaccination of pregnant women against pertussis, as well as the vaccination of close contacts, to protect infants under 3 months old.
Keywords
pertussisBordetella pertussisincreased incidenceanti-pertussis vaccinationRezumat
În ultima perioadă postpandemică și mai ales în prima parte a anului 2024, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă (o boală infecțioasă endemoepidemică la nivel mondial), în mai multe țări de pe glob. Astfel, state din Uniunea Europeană și Aria Economică Europeană (EU/EEA), dar și SUA au raportat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă comparativ cu perioada prepandemică. O creștere foarte mare a fost înregistrată în China: în luna ianuarie a anului 2024 a fost o creștere de 15 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Lipsa stimulării imunitare în timpul pandemiei de COVID-19 poate fi explicată de distanțarea socială și circulația redusă a agentului cauzal al tusei convulsive, Bordetella pertussis, dar și de nivelul scăzut al ratei de vaccinare în această perioadă, ceea ce poate conduce la o susceptibilitate crescută a populației. Grupa de vârstă cea mai afectată, cu cel mai mare risc de boală severă și cu un procentaj de mortalitate ridicată, este cea a sugarilor sub 6 luni, care fie nu au avut nicio protecție (nu au primit anticorpi de la mama nevaccinată), fie au avut o protecție scăzută (au fost imunizați parțial sau au primit anticorpi materni). Se impun o serie de măsuri pentru scăderea incidenței tusei convulsive, un obiectiv important fiind vaccinarea antipertussis a mamei în timpul sarcinii, precum și a contacților apropiați, pentru protejarea sugarilor cu vârsta mai mică de 3 luni.
Cuvinte Cheie
tuse convulsivăBordetella pertussiscreșterea incidențeivaccinare antipertussisIntroducere
Tusea convulsivă (pertussis), o boală respiratorie infecțioasă, foarte contagioasă, reprezintă o provocare importantă pentru sănătatea publică pe plan mondial, fiind o boală endemoepidemică în întreaga lume, care provoacă epidemii mai mari la fiecare trei până la cinci ani, chiar și în țările cu acoperire vaccinală mare. Pertussis se manifestă, de obicei, cu tuse paroxistică, convulsii inspiratorii și vărsături posttusive. Tusea convulsivă nu este doar o boală a copilăriei, putând afecta persoane de toate vârstele, deși sugarii prezintă cel mai mare risc de complicații grave și mortalitate infantilă(1,2). Însă și persoanele cu comorbidități (în special pulmonare) sau adulții în vârstă sunt expuși riscului de complicații severe cu spitalizare și chiar evoluție fatală(3).
Tusea convulsivă este cauzată de bacteriile Bordetella pertussis și Bordetella parapertussis, care se transmit direct de la persoană la persoană, prin tuse și strănut, sau indirect, prin contact cu secrețiile respiratorii. Programele de vaccinare antipertussis, utilizate din anii 1950-1960, au determinat o scădere foarte mare a incidenţei acestei boli (peste 90%), dar şi a mortalităţii(4). Cu toate acestea, chiar și în țările dezvoltate, cu acoperire vaccinală înaltă, tusea convulsivă continuă să rămână o problemă importantă de sănătate, fiind în continuare o boală endemoepidemică pe plan mondial, cu zeci de milioane de cazuri și sute de mii de decese raportate anual, mai ales în rândul sugarilor(5).
Creșterea cazurilor de pertussis postpandemie
În perioada postpandemică (începând cu a doua jumătate a anului 2023, dar mai ales în 2024), mai multe țări de pe glob (EU/EEU și SUA) au raportat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă comparativ cu perioada prepandemică(6-10).
În statele membre EU/EEU, incidența cazurilor de pertussis a fost diferită, deoarece sistemele de supraveghere, disponibilitatea metodelor de laborator, practicile de testare, precum și programele de vaccinare sunt diferite(8). Unele țări au raportat o creștere a numărului de cazuri de pertussis începând din a doua jumătate a anului 2023 (de exemplu, Austria, Danemarca și Norvegia), în timp ce majoritatea țărilor (de exemplu, Belgia, Croația, Danemarca, Spania, Suedia, Norvegia) au observat o creștere spre sfârșitul lui 2023 și/sau începutul lui 2024. Astfel, au fost raportate în 2023 peste 25000 de cazuri de pertussis, în timp ce în perioada ianuarie-martie 2024 au fost raportate peste 32000 de cazuri de pertussis. O incidență similară a fost observată în 2016 (41026 de cazuri) și în 2019 (34468 de cazuri)(6-8).
În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, în primele patru luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri în anul 2023 și de 93 de cazuri media celor cinci ani prepandemici (2015-2019). De asemenea, au fost înregistrate două decese, ambele la sugari. Grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani, din care 33% dintre cazuri sunt sugari, iar 89% din acești sugari erau eligibili pentru vaccinare(11). Valorile raportate în țara noastră sunt, cu siguranță, sub numărul real de cazuri existente, subraportarea datorându-se unei slabe supravegheri în teritoriu, dar și supravegherii slabe cu laboratorul, iar pe de altă parte, multă vreme tusea convulsivă a fost considerată o boală numai a copilăriei, scăpând din vedere infecţia la copiii mai mari, adolescenţi şi adulţi. Supravegherea prin intermediul laboratorului a început să se realizeze abia în anii 2000, la Institutul „Cantacuzino”, prin examenul serologic, cultura şi detectarea acizilor nucleici direct din prelevatele biologice, aceasta făcându-se însă sporadic(12).
Conform datelor raportate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în 2019 au fost înregistrate în SUA peste 18000 de cazuri de pertussis(13). Odată cu începutul pandemiei de COVID-19, numărul cazurilor de pertussis a scăzut la 6124 în 2020 și la 2116 în 2021. Până la 24 septembrie 2024, în SUA au fost raportate de patru ori mai multe cazuri de tuse convulsivă (16375 de cazuri), comparativ cu cele 3771 de cazuri raportate în tot anul 2023(9,14,15).
Totuși, cazurile de tuse convulsivă din SUA în 2024 sunt încă mai scăzute decât nivelurile normale dinainte de pandemie, când SUA au înregistrat în medie 20000 de cazuri de tuse convulsivă în fiecare an. De exemplu, au fost raporate la CDC aproximativ 50000 de cazuri în timpul unui focar epidemic din 2012(16).
Un aspect important de semnalat: China a înregistrat peste 15000 de cazuri în luna ianuarie 2024, o creștere de 15 ori față de aceeași perioadă a anului trecut(16).
Cauzele creșterii incidenței tusei convulsive postpandemie
Experții companiei de prognoză a bolilor, cu sediul în Marea Britanie, Airfinity au semnalat faptul că, de la începutul anului 2022, 44 de țări au înregistrat o creștere a incidenței de 10 ori la cel puțin una dintre cele 13 boli infecțioase, în comparație cu o valoare de referință pre-pandemică(17). Ei au declarat că, „fără un precedent istoric, nu pot explica pe deplin reapariția bolilor infecțioase”.
Pandemia a avut un impact indirect: din cauza distanțării sociale, cazurile de pertussis au scăzut în timpul pandemiei (cum s-a întâmplat aproape pentru toate bolile prevenibile prin vaccinare, incluzând și gripa, rujeola sau tuberculoza).
Pe de altă parte, în timpul pandemiei, oamenii au fost mai puțin expuși la contactul cu B. pertussis și nu au mai dezvoltat o protecție naturală împotriva bolii. În plus, scăderea ratelor de vaccinare (nu numai antipertussis) în timpul pandemiei, în special pentru copii, este un factor major pentru scăderea imunității, în general, față de bolile infecțioase prevenibile prin vaccinare(2). Aceste aspecte pot explica și creșterea incidenței tusei convulsive postpandemie.
Însă trebuie evidențiat un fapt important: chiar și în situația creșterii incidenței tusei convulsive postpandemie, se poate vorbi de o subraportare pe plan mondial, legată de sistemul de supraveghere diferit din fiecare țară, de nivelul diferit de implementare a diagnosticului de laborator, precum și de suspiciunea clinică, mulți pacienți nefiind corect diagnosticați din cauza manifestărilor clinice necaracteristice tusei convulsive, semnalate la copiii mici cu imunitate parțială (sugarii cu anticorpi primiți de la mamă sau parțial imunizați) sau la copiii mari, adolescenții și adulții care pot avea o imunitate scăzută, știind că imunitatea față de tusea convulsivă – obținută prin boală sau vaccinare – nu este de lungă durată.
Aspecte clinice
Simptomele tusei convulsive sunt cauzate, în special, de toxinele secretate de B. pertussis. Bacteria se fixează pe cilii celulelor epiteliale respiratorii și eliberează toxine, cele mai importante fiind toxina pertussis (PT), hemaglutinina filamentoasă (FHA) și pertactina (Prn), care determină inflamație la nivelul tractului respirator(18).
Perioada de incubaţie este de 7-10 zile, cu limite ce se pot întinde între șase şi 20 de zile. În primele șapte până la 14 zile, simptomele seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite (strănut, rinoree, febră scăzută și o tuse ușoară). În această fază inițială, boala este cea mai contagioasă şi foarte rar suspectată ca fiind tuse convulsivă.
Urmează o perioadă ce poate dura între șase şi opt săptămâni, timp în care tusea devine paroxistică, predominant noaptea, cu accese severe caracteristice, ce se pot termina cu vomă, iar la copiii mici pot cauza apnee sau cianoză fără apnee. La persoanele cu imunitate parţială sau cu imunitate scăzută, simptomele pot fi necaracteristice (tusea este atipică, mai puțin severă, dar poate persista mai mult de două săptămâni) şi mai dificil de diagnosticat.
Perioada de convalescență poate dura între 10 și 12 săptămâni, cu scăderea severității simptomelor. Boala se poate întinde pe o perioadă între șase şi 12 săptămâni(12,19-21).
Factori de risc
Toți cei care nu sunt vaccinați antipertussis sau cei vaccinați incomplet sunt expuși riscului de a face boala, indiferent de vârstă. Însă grupele de vârstă cele mai expuse în aceste situații sunt: i) sugarii neimunizați sau parțial imunizați cu vârsta sub 6 luni, grupa de vârstă cu cea mai mare morbiditate și mortalitate prin pertussis; ii) sugarii mai mari de 6 luni și copiii cu vârsta de până la 15 ani au un risc moderat dacă nu sunt imunizați sau sunt parțial imunizați și au un risc scăzut dacă sunt vaccinați complet conform programelor naționale de imunizare; iii) adolescenții de peste 16 ani și adulții cu vârsta de până la 64 de ani prezintă un risc moderat, care este scăzut dacă au primit recent o doză de rapel; iv) adulții în vârstă (≥65 de ani) și persoanele de orice vârstă cu comorbidități (de exemplu, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, imunosupresia) au un risc general moderat de pertussis(8).
Știm că, spre deosebire de unele boli infecțioase, precum varicela și rujeola, în cazul tusei convulsive, imunitatea (anticorpii protectori) care se dezvoltă după infecție sau imunizare nu rezistă în timp. Astfel, este posibil ca o persoană să aibă pertussis de mai multe ori pe parcursul vieții.
Există un număr tot mai mare de adulți și adolescenți care sunt diagnosticați cu pertussis. În prezent, grupele de vârstă cu cele mai multe diagnostice de pertussis sunt sugarii sub 1 an și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani(22).
Complicațiile tusei convulsive
Tusea convulsivă poate conduce la complicaţii severe, precum pneumonia bacteriană secundară, complicaţii neurologice (convulsii, encefalopatie), hematom subdural, tulburări ale somnului, otită medie, pneumotorax, deshidratare, anorexie, hernii, fracturi de coaste, prolaps rectal, episoade de apnee etc., până la deces. Copiii mici (nou-născuţi, sugari), încă neprotejaţi faţă de tusea convulsivă, prezintă riscul cel mai mare pentru complicaţii severe şi o rată de mortalitate crescută. În Europa, aproape unul din o mie de copii moare anual din cauza tusei convulsive. Însă este posibil ca această boală să fie responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât cel înregistrat efectiv, în multe cazuri tusea convulsivă nefiind recunoscută drept cauza decesului. Aproape toate decesele înregistrate în Europa sunt la sugari sub 3 luni(22).
Diagnosticul de laborator al tusei convulsive
Diagnosticul de laborator are o importanță deosebită pentru confirmarea diagnosticului de tuse convulsivă, acesta bazându-se pe:
1. Cultura pe medii speciale a exsudatului şi/sau aspiratului nazofaringian (nu se recomandă recoltarea exsudatului faringian). Aceasta trebuie să se realizeze în primele două săptămâni de tuse şi înainte de antibioterapie. Izolarea B. pertussis în cultură este foarte importantă pentru diagnosticul tusei convulsive, deoarece tulpina bacteriană poate fi studiată (serotipare, sensibilitate la antibiotice, prezenţa factorilor de patogenitate etc.), ceea ce ne ajută în supravegherea, prevenirea şi tratamentul tusei convulsive(23,24). Pentru un diagnostic corect, se recomandă recoltarea exsudatului şi/sau aspiratului nazofaringian, NU a exsudatului faringian sau nazal(12).
2. Diagnosticul molecular – constă în detectarea ADN-ului bacterian direct din prelevatele biologice prin PCR (reacția de polimerizare în lanț). Este un test rapid (se poate realiza în câteva ore) şi sensibil. Produsele biologice pot fi recoltate până la trei-patru săptămâni de la debutul bolii şi după tratamentul antibiotic – când bacteria este deja moartă(25).
3. Diagnosticul serologic (detectarea anticorpilor antipertussis de tip IgA, IgM şi IgG faţă de diverşi factori de virulenţă, ca PT, FHA sau Prn) nu este util pentru confirmarea diagnosticului, însă este important pentru supravegherea epidemiologică şi în diagnosticul retrospectiv (în faza de convalescenţă). Diagnosticul serologic se poate realiza fie în dinamică – prin recoltarea a două probe de seruri: în faza acută şi în convalescenţă, fie pe probă unică recoltată după aproximativ o lună de la debutul bolii(12).
Tratament
Tratamentul antibacterian este foarte important în managementul tusei convulsive, alături de tratamentul de susținere. Macrolidele (eritromicina, claritromicina și azitromicina) sunt încă considerate antimicrobienele de primă linie utilizate pentru tratarea pacienților cu pertussis. Mai multe studii au arătat eficacitatea lor, prin eliminarea B. pertussis, atât in vitro, cât și în contexte clinice(26-28).
Dacă tratamentul cu macrolide este început cât mai devreme de la debutul infecției, înainte de apariția tusei paroxistice (la pacienţii care au tuşit mai puţin de trei săptămâni), poate reduce transmisibilitatea și ameliora boala, prin scurtarea duratei simptomelor și scăderea mortalitatății la sugari(22). Aplicarea antibioterapiei abia când a apărut tusea paroxistică va fi eficientă pentru eliminarea agentului patogen, limitând transmiterea infecţiei, dar nu are efecte semnificative asupra evoluţiei bolii. De aceea, se recomandă începerea antibioterapiei numai pe baza diagnosticului clinic, înainte de confirmarea de laborator(29,30).
În cazul bolnavilor cu tuse convulsivă, se recomandă pentru contacţii apropiați ai acestora (în special copiii cu vârsta sub 6 luni, neimunizați sau incomplet imunizaţi, sau femeile gravide cu vârsta gestaţională de peste 36 de săptămâni) tratamentul antibacterian profilactic(30).
La nivel global a fost semnalată apariția rezistenței la macrolide a unor tulpini de B. pertussis. Prima tulpină de B. pertussis cu sensibilitate scăzută la antibioticele macrolide a fost detectată în 1994 în Arizona, SUA(31). De atunci, au fost detectate tulpini de B. pertussis rezistente la macrolide în mai multe țări, deși acest fenomen este rar. În ultimul deceniu au fost raportate în China tot mai multe tulpini de B. pertussis rezistente la macrolide. Un studiu recent arată o prevalență foarte mare a rezistenței la macrolide printre tulpinile de B. pertussis izolate din diferite părți ale Chinei. Acest aspect ridică tot mai mult îngrijorarea cu privire la o potențială transmitere a acestor tulpini în alte regiuni și țări(32).
Prevenire
Înainte de introducerea vaccinurilor, tusea convulsivă a fost una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei pe plan mondial, cu rata cea mai mare a mortalităţii infantile(33).
Programele de vaccinare antipertussis, introduse din anii 1950-1960, cu vaccinuri pertussis corpusculare (wP = whole-cell pertussis, care conţine o suspensie de bacterii B. pertussis inactivate), utilizate timp de peste 40 de ani, au fost foarte eficiente, prevenind anual aproximativ 760000 de decese în întreaga lume. Cu toate acestea, tusea convulsivă continuă să rămână o problemă importantă de sănătate (pe plan mondial fiind încă raportate zeci de milioane de cazuri și sute de mii de decese anual, mai ales în rândul sugarilor)(5). În cursul anilor 2000, vaccinul wP a început să fie înlocuit cu vaccinul pertussis acelular (aP), care conţine antigene purificate ale B. pertussis(12). În ciuda acoperirii vaccinale înalte, în special în țările dezvoltate, pertussis continuă să pună probleme de sănătate, rămânând o boală endemoepidemică pe întreg globul.
Unul dintre obiectivele programelor de vaccinare antipertussis este de a proteja sugarii de boli severe, foarte importantă fiind administrarea la timp a primei doze de vaccin pertussis, ca și implementarea programelor de vaccinare maternă. În țările în care s-au aplicat aceste recomandări, s-a observat o reducere a bolilor la sugari(7).
Vaccinul antipertussis este combinat cu alte vaccinuri într-o singură injecție, în cea mai mare parte a țărilor din Europa: toxina difterică şi toxina tetanică, formând trivaccinul DTwP şi, respectiv, DTaP. Recent au fost incluse şi alte vaccinuri: Haemophilus influenzae tip b (Hib), vaccinul hepatitic B (HepB) şi vaccinul polio inactivat (IPV)(12).
În ceea ce privește durata protecţiei, ca urmare a bolii sau vaccinării antipertussis, câteva studii realizate în ţările devoltate arată că protecţia față de pertussis începe să scadă după patru ani până la 12 ani(34). Deoarece multă vreme vaccinarea s-a efectuat numai la copiii sub 4 ani (tusea convulsivă fiind considerată o boală exclusiv a copilăriei), s-a observat o creştere a incidenţei bolii la copiii mari, adolescenţi şi adulţi, aceștia putând fi surse importante de transmitere a B. pertussis la copilul mic care nu este protejat(35). Astfel, se recomandă un program de imunizare care să includă un rapel pentru adolescenţi şi adulţi, în special femeile gravide și contacții apropiați ai nou-născuţilor, ca şi personalul de îngrijire a copiilor, care prezintă un risc crescut pentru transmiterea infecţiei la sugarii încă neprotejaţi – numită şi „strategia cocoon”(12,36).
Măsuri ce se impun pentru reducerea incidenței tusei convulsive
În vederea reducerii incidenței tusei convulsive în rândul populației, se impun o serie de măsuri:
- Conștientizarea personalului medical (medici de familie, pediatri, neonatologi, personal de îngrijire a copilului mic), precum și conștientizarea părinților privind riscul pe care-l prezintă tusea convulsivă pentru nou-născuți, dar și pentru persoane în vârstă și cei cu comorbidități.
- Identificarea la nivel de țară a celor cu antecedente de vaccinare lipsă sau incomplete, în scopul inițierii procesului de vaccinare, în conformitate cu ghidurile naționale, pentru a se asigura o protecție maximă timpurie pentru grupele cu risc crescut de îmbolnăvire.
- Identificarea focarelor de pertussis aflate în desfășurare, pentru a iniția măsuri rapide de tratament în rândul cazurilor și al persoanelor de contact, conform cu recomandările naționale.
- Implementarea diagnosticului de laborator, în vederea confirmării diagnosticului de tuse convulsivă, a tratamentului, a prevenirii şi a îmbunătățirii supravegherii epidemiologice.
Concluzii
- Tusea convulsivă este în continuare o boală endemo-epidemică la nivel global, cu vârfuri epidemice ce se succed periodic la trei-cinci ani, în ciuda ratelor înalte de vaccinare, mai ales în țările dezvoltate.
- În perioada postpandemică și în special la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024, s-a raportat o creștere a incidenței tusei convulsive în mai multe țări din EU/EEA, SUA și China.
- Cauzele creșterii incidenței tusei convulsive, dar și a altor boli infecțioase prevenibile prin vaccinare, nu pot fi explicate pe deplin. Se evidențiază o scădere a imunității în timpul pandemiei, ca urmare a distanțării sociale și a expunerii mai scăzute la contactul cu B. pertussis. În plus, scăderea ratelor de vaccinare (nu numai antipertussis) în timpul pandemiei a redus nivelul de protecție al oamenilor.
- Riscul cel mai mare de morbididtate și mortalitate îl prezintă nou-născuții și sugarii fără protecție sau cu protecție redusă. Astfel, se impune administrarea la timp a primei doze de vaccin pertussis și implementarea programelor de vaccinare maternă.
- Important de menționat este faptul că tusea convulsivă nu este o boală numai a copilăriei, ea putând afecta omul la orice vârstă şi chiar de mai multe ori în viaţa lui.
- Pentru prevenirea tusei convulsive se recomandă introducerea în schema de imunizare a unui rapel pentru adolescenţi şi adulţi (în special femeile gravide, membrii familiilor, contacţii strânşi ai nou-născuţilor, ca şi personalul de îngrijire a copiilor), cu risc crescut de a transmite infecţia la sugarii încă neprotejaţi.
CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.
SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.
Bibliografie
- Cherry JD. Pertussis in young infants throughout the world. Clin Infect Dis. 2016;63:S119-SS22.
- Khalil A, Samara A, Campbell H, Ladhani SN, Amirthalingam G. Recent increase in infant pertussis cases in Europe and the critical importance of antenatal immunizations: We must do better... now. Int J Infect Dis. 2024;146:107148.
- Kandeil W, Atanasov P, Avramioti D, et al. The burden of pertussis in older adults: what is the role of vaccination? A systematic literature review. Expert Rev Vaccines. 2019;18:439-455.
- World Health Organization (WHO). Weekly Epidemiological Record. 2010; No. 40, 85, 385–400.
- WHO. Laboratory manual for the diagnosis of whooping cough caused by Bordetella pertussis-Bordetella parapertussis. Update 2014.
- European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Weekly Communicable Disease Threats Report. December 2023;Week 51:17-23.
- ECDC. Weekly bulletin. Communicable Disease Threats Report. March 2024; Week 12:17-23.
- ECDC. Increase of pertussis cases in the EU/EEA. 8 May 2024.
- Whooping Cough Rising Fast, Especially Among Teens. Medscape. September 23, 2024.
- CDC. National Notifiable Diseases Surveillance System.
- INSP: 112 cazuri de tuse convulsive în primele 4 luni ale anului 2024. 15 Mai 2024.
- Ungureanu V. Tusea convulsivă: o boală contagioasă a tuturor vârstelor, prevenibilă prin vaccinare. Medic.ro. 2014;4:56-62.
- CDC. Pertussis Cases by Year (1922-2022). https://www.cdc.gov/pertussis/php/surveillance/pertussis-cases-by-year.html.
- Rubin R. Pertussis Cases Are Surging This Year-Here’s Why/JAMA. October 25;2024. doi:10.1001/jama.2024.22533.
- Nationally Notifiable Infectious Diseases and Conditions, United States: Weekly Tables. https://wonder.cdc.gov//nndss/static/2024/39/2024-39-table990.html.
- Sullivan K. Whooping cough rising sharply in some countries. Why you may need a booster. April 17, 2024. https://www.nbcnews.com/health/health-news/whooping-cough-surging-countries-may-need-booster-rcna147848
- Airfinity. Global surge in infectious diseases.14 June 2024. Global surge in infectious diseases as over 40 countries report outbreaks 10-fold over pre-pandemic levels
- Kerr JR, Matthews RC. Bordetella pertussis infection: pathogenesis, diagnosis, management, and the role of protective immunity. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2000;19(2):77-88.
- Loeffelholz MJ. Bordetella. Manual of Clinical Microbiology. Murray P. Washington, DC, USA, ASM Press. 2003;8:780-788.
- Gregory DS. Pertussis: a disease affecting all ages. Am Fam Physician. 2006;74(3):420-6.
- Hewlett EL, Edwards KM. Clinical practice. Pertussis-not just for kids. N Engl J Med. 2005;352(12):1215-22.
- ECDC. Factsheet about pertussis. https://www.ecdc.europa.eu/en/pertussis/facts. Page last updated: 28 Nov 2023.
- Mooi FR, He Q, van Oirschot H, Mertsola J. Variation in the Bordetella pertussis virulence factors pertussis toxin and pertactin in vaccine strains and clinical isolates in Finland. Infect Immun. 1999;67(6):3133- 4.
- Mooi FR, Hallander H, Wirsing von Konig CH, Hoet B, Guiso N. Epidemiological typing of Bordetella pertussis isolates: recommendations for a standard methodology. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2000;19(3):174-81.
- Edelman K, Nikkari S, Ruuskanen O, He Q, Viljanen M, Mertsola J. Detection of Bordetella pertussis by polymerase chain reaction and culture in the nasopharynx of erythromycin-treated infants with pertussis. Pediatr Infect Dis J. 1996;15(1):54-7.
- Hardy DJ, Hensey DM, Beyer JM, Vojtko C, McDonald EJ, Fernandes PB. Comparative in Vitro Activities of New 14-, 15-, and 16-Membered Macrolides. Antimicrob Agents Chemother. 1988;32:1710–1719.
- Tiwari T, Murphy TV, Moran J. Recommended Antimicrobial Agents for the Treatment and Postexposure Prophylaxis of Pertussis: 2005 CDC Guidelines. MMWR Recomm Rep. 2005;54:1–16.
- Carbonetti N.H. Bordetella Pertussis: New Concepts in Pathogenesis and Treatment. Curr Opin Infect Dis. 2016;29:287–294.
- Tozzi AE, Celentano LP, Ciofi degli Atti ML, Salmaso S. Diagnosis and management of pertussis. CMAJ. 2005;172(4):509-515.
- Altunaiji S, Kukuruzovic R, Curtis N, Massie J. Antibiotics for whooping cough (pertussis). Cochrane Database Syst Rev. 2007;(3):CD004404.
- Lewis K, Saubolle MA, Tenover FC, Rudinsky MF, Barbour SD, Cherry JD. Pertussis Caused by an Erythromycin-Resistant Strain of Bordetella Pertussis. Pediatr Infect Dis J. 1995;14:388–391.
- Fu P, Zhou J, Yang C, et al. Molecular Evolution and Increasing Macrolide Resistance of Bordetella pertussis, Shanghai, China, 2016-2022. Emerg Infect Dis. 2023;30(1):29-38.
- Halperin SA. The control of pertussis – 2007 and beyond. N Engl J Med. 2007;356(2):110-3.
- Wendelboe AM, Van Rie A, Salmaso S, Englund JA. Duration of immunity against pertussis after natural infection or vaccination. Pediatr Infect Dis J. 2005;24(5 Suppl):S58-S61.
- Wendelboe AM, Njamkepo E, Bourillon A, et al. Transmission of Bordetella pertussis to young infants. Pediatr Infect Dis J. 2007;26(4):293-9.
- Forsyth KD, Wirsing von Konig CH, Tan T, Caro J, Plotkin S. Prevention of pertussis: recommendations derived from the second Global Pertussis Initiative roundtable meeting. Vaccine. 2007;25(14):2634-42.