Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) se asociază cu leziuni ale intestinului subțire, de la creșterea permeabilității până la ulcerație. Patogeneza acestor leziuni este neclară, dar se pare că implică bacteriile intestinale.
Pentru a studia această ipoteză, cercetătorii europeni au recrutat 60 de voluntari sănătoși, fără leziuni ale mucoasei intestinale la endoscopia cu capsulă video (ECV), pe care i-au repartizat aleator să primească diclofenac 75 mg x 2/zi, omeprazol 20 mg/zi și fie rifaximin 400 mg x 2/zi, fie placebo, timp de 14 zile. După acest tratament au fost supuși unei noi ECV, pentru a determina numărul de leziuni ale mucoasei intestinului subțire. 
Mai puțini pacienți din grupul cu rifaximin față de placebo au dezvoltat cel puțin o leziune a mucoasei (6 vs. 13; raportul de cote: 0,33; P=0,057). În grupul cu rifaximin, niciun pacient nu a făcut eroziuni mari, față de 9 în grupul placebo. Concluzia autorilor este că bacteriile contribuie la apariția enteropatiei AINS, dar că sunt necesare studii clinice mai ample. (Scarpignato C et al., Gastroenterology 2016 Dec 19)
 
Galenus dice:
Grupul studiat e prea mic ca să aibă o semnificație statistică înaltă. Totuși ideea că rifaximina diminuează numărul leziunilor mucoasei la pacienții care iau diclofenac și omeprazol este de reținut. Rifaximina este un antibiotic slab absorbit, scade încărcătura bacteriană și schimbă balanța florei intestinale. Studiile ulterioare vor trebui să dovedească dacă efectul e dat de schimbările florei intestinale sau direct de rifaximin. Oricum, noi nu știm compoziția optimă a microbiotei intestinale.