Rolul telomerilor în patogeneza bolilor cardiovasculare – o perspectivă moleculară
The role of telomeres in the pathogenesis of cardiovascular diseases – a molecular perspective
Abstract
Atherosclerotic disease represents a socioeconomic and global health challenge, and early detection of its progression and manifestations, such as coronary artery disease, is considered essential. The link between genetics and atherosclerosis has been recently explored, suggesting that genetic information can serve as specific biomarkers for disease predisposition and prognosis. Telomeres are repetitive DNA structures at the ends of chromosomes, intended to stabilize genome integrity. Telomere length shortens with each cell division, while inflammation and oxidative stress, implicated in the pathogenesis of cardiovascular diseases, accelerate this process and lead to cellular aging. Cardiovascular risk factors such as smoking or obesity are associated with shorter telomeres. Telomerase and other associated proteins are involved in maintaining telomere length, and their shortening is associated with cellular dysfunction and cardiovascular pathologies, including hypertension and atherosclerosis. Telomere dysfunction becomes increasingly relevant in the pathogenic process of arterial hypertension, atherosclerosis, and heart failure. In this article, we analyze the current research on the role of telomeres in cardiovascular pathology and their impact on therapy applied in clinical practice.Keywords
telomeretelomeraseatherosclerosiscellular senescencecardiovascular pathologyRezumat
Boala aterosclerotică reprezintă o provocare socioeconomică şi de sănătate globală, iar detectarea precoce a progresiei şi manifestărilor sale, cum ar fi boala coronariană, este considerată esenţială. Legătura dintre genetică şi ateroscleroză a fost recent explorată, sugerând că informaţiile genetice pot fi biomarkeri specifici pentru predispoziţia şi prognosticul bolii. Telomerii sunt structuri de ADN repetate în tandem la capetele cromozomilor, menite să stabilizeze integritatea genomului. Lungimea telomerilor se scurtează la fiecare diviziune celulară, iar inflamaţia şi stresul oxidativ, implicate în patogeneza bolilor cardiovasculare, accelerează acest proces şi conduc la îmbătrânire celulară. Factorii de risc cardiovascular, precum fumatul sau obezitatea, sunt asociaţi cu telomeri mai scurţi. Telomeraza şi alte proteine asociate sunt implicate în menţinerea lungimii telomerilor, iar scurtarea lor este asociată cu disfuncţie celulară şi patologii cardiovasculare, inclusiv hipertensiune şi ateroscleroză. Disfuncţia telomerilor devine din ce în ce mai relevantă în procesul patogenic al hipertensiunii arteriale, al aterosclerozei şi al insuficienţei cardiace. În acest articol, analizăm cercetările curente despre rolul telomerilor în patologia cardiovasculară şi impactul lor asupra terapiei aplicate în practica clinică.Cuvinte Cheie
telomeritelomerazăaterosclerozăsenescenţă celularăpatologie cardiovascularăIntroducere
În ultimele decenii, societatea ştiinţifică a încercat să investigheze rolul potenţialilor biomarkeri în detectarea precoce a bolii aterosclerotice(1). Accentul pus pe citokinele inflamatorii şi pe legătura strânsă dintre acestea şi progresia aterosclerozei, în special la nivelul coronarelor, a dus la abordări diagnostice şi terapeutice inovatoare(2,3,4,5). Cu toate acestea, chiar şi cu acces la cea mai avansată tehnologie şi la cele mai recente terapii de prevenţie secundară disponibile, incidenţa evenimentelor recurente în urma sindroamelor coronariene acute rămâne inacceptabilă, variind de la 10% la 20% în primele 12 luni(6,7).
Ca atare, boala aterosclerotică constituie o provocare socioeconomică şi de sănătate la nivel mondial, în timp ce dezvoltarea modalităţilor de detectare precoce a progresiei şi manifestărilor acesteia, cum ar fi boala coronariană, este considerată obligatorie.
Legătura dintre genetică şi ateroscleroză a fost adăugată recent la arsenalul de estimare a progresiei acesteia. Mai precis, unele studii au sugerat că informaţiile din materialul genetic pot fi cel mai specific biomarker pentru predispoziţia unui individ la progresia bolii aterosclerotice şi, de asemenea, pentru prognosticul ei. Acesta ar putea constitui un subiect de cercetare important, deoarece este destul de clar că primele semne de ateroscleroză pot apărea încă din adolescenţă, în timp ce complicaţiile severe apar mai târziu(8).
Diverse studii au arătat că lungimea secţiunilor terminale ale cromozomilor poate fi foarte diferită şi poate fi asociată liniar cu vârsta şi predispoziţia aterosclerotică. Aceste secvenţe de ADN, care pot fi vizibile la un microscop optic, se numesc telomeri(9,10). Lungimea telomerilor pare să fie afectată în general de diverse condiţii inflamatorii, de stres şi de anumiţi factori de mediu(11). În acest articol, bazându-ne pe analiza rezultatelor cercetărilor ştiinţifice din ultimul timp, vom explora rolul lungimii telomerilor (TL) ca potenţial biomarker în progresia aterosclerozei, precum şi a bolilor cardiovasculare.
Telomerii: proprietăţi şi implicaţii
în patogeneza bolilor cardiovasculare
Telomerii sunt structuri specializate de ADN (TTAGGG)n, repetate în tandem, prezente la capetele fiecărui cromozom eucariot, cu rolul de a stabiliza integritatea structurii genomului.
Lungimea telomerilor se scurtează progresiv la fiecare diviziune celulară. Inflamaţia şi stresul oxidativ, care sunt implicate ca mecanisme majore ce stau la baza bolilor cardiovasculare, cresc rata de scurtare a telomerilor şi duc la senescenţă celulară. În studiile clinice, factorii de risc cardiovascular, cum ar fi fumatul, obezitatea, sedentarismul şi hipertensiunea arterială, au fost asociaţi cu lungimea scurtă a telomerilor leucocitelor (LTL)(12).
Telomeraza şi alte proteine asociate telomerilor sunt necesare pentru a menţine lungimea ADN-ului telomeric. Se consideră că scurtarea telomerilor, dependentă de vârstă în majoritatea celulelor somatice, inclusiv în celulele endoteliale vasculare, celulele musculare netede şi în cardiomiocite, afectează funcţia celulară şi viabilitatea organismului îmbătrânit. Disfuncţia telomerilor apare ca un factor important în patogeneza hipertensiunii, aterosclerozei şi insuficienţei cardiace(13).
În plus, activitatea scăzută a telomerazei şi lungimea scurtă a telomerilor leucocitelor observate în placa aterosclerotică au fost asociate cu instabilitatea plăcii, deci cu accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut(12).
Îmbătrânirea miocardului, cu scurtarea telomerilor şi acumularea de celule senescente, limitează capacitatea de regenerare a ţesutului, contribuind la insuficienţa cardiacă sistolică sau diastolică. În plus, pacienţii cu defecte ale canalelor ionice ar putea avea un dezechilibru genetic cauzat de scurtarea accelerată a telomerilor legată de stresul oxidativ, care poate provoca ulterior moarte cardiacă subită(12,13).
Mai multe studii epidemiologice au raportat o asociere a lungimii scurte a telomerilor cu evenimentele majore cardiovasculare(14,15,16,17) şi cu mortalitatea cardiovasculară(18,19). De exemplu, un studiu privind sănătatea cardiovasculară a raportat că fiecare pereche de kilobaze scurtate din lungimea telomerilor corespunde unui risc de trei ori mai mare de infarct miocardic şi accident vascular cerebral(14). O recenzie sistematică şi o metaanaliză recentă au raportat o asociere pozitivă constantă a scăderii lungimii telomerilor leucocitari cu rezultatele cardiometabolice, unde o scădere a LTL cu o deviaţie standard (SD) a fost asociată în mod semnificativ cu un risc crescut cu 21%, 24% şi 37% de accident vascular cerebral, infarct miocardic (IM) şi, respectiv, diabet zaharat de tip 2(16).
1. Telomerii şi telomeraza
La oameni, telomerii constau în sute până la mii de secvenţe repetitive de (TTAGGG)n la capetele cromozomilor pentru a menţine integritatea genomică. Deoarece replicarea ADN-ului este asimetrică de-a lungul dublului lanţ, o secvenţă de la extremitatea 3’-hidroxilică ar pierde 30-200 de nucleotide la fiecare replicare a ADN-ului în timpul diviziunii celulare, fenomen denumit în mod obişnuit „problema replicării capetelor”. Telomerii furnizează o secvenţă necodantă repetitivă la extremitatea 3’ pentru a preveni pierderea informaţiilor genetice critice în timpul replicării(20,21).
În plus, telomerii sunt acoperiţi de un complex de şase proteine de acoperire (TRF1, TRF2, POT1, RAP1, TIN2 şi TPP1), cunoscute şi sub numele de „complexul shelterin”(22). Aceste proteine sunt ambalate într-o structură compactă în formă de buclă T (T-loop), ce au rolul de a preveni confundarea telomerilor cu fragmente rupte de ADN, de către mecanismele de deteriorare ale ADN-ului. Prin urmare, telomerii au fost propuşi ca un ceas mitotic care măsoară de câte ori s-a divizat o celulă(20,21,22,23).
Telomeraza umană este responsabilă de menţinerea şi alungirea TL şi constă în componenta ARN a telomerazei (TERC) şi în transcriptaza inversă a telomerazei (TERT), componenta catalitică. TERT utilizează TERC drept şablon pentru a sintetiza noi repetări ale ADN-ului telomeric la o extremitate monocatenară, pentru a menţine TL. Unele celule, cum ar fi celulele germinale, celulele stem, celulele progenitoare hematopoietice, limfocitele activate şi majoritatea celulelor canceroase, au un nivel ridicat de activitate telomerazică pentru a compensa scurtarea telomerilor şi a menţine o capacitate de diviziune celulară nelimitată. Cu toate acestea, celulele somatice au, în general, un nivel scăzut sau nedetectabil al activităţii telomerazei, deci o longevitate celulară limitată(21,23).
Lungimea şi integritatea telomerilor sunt reglate prin interacţiunea dintre telomerază şi proteinele shelterin(24). Activitatea telomerazei scade odată cu vârsta, dar creşte în mod semnificativ ca răspuns la leziuni(25). În inima mamiferelor, expresia telomerazei este scăzută, dar semnificativă din punct de vedere funcţional. O creştere substanţială a expresiei telomerazei a fost detectată prin studii experimentale în cardiomiocitele, celulele endoteliale şi fibroblastele din inimile şoarecilor adulţi criovătămaţi, ceea ce implică faptul că telomeraza joacă un rol în controlul reparării şi regenerării ţesuturilor(26,27).
2. Lungimea telomerilor
Fiecare persoană se naşte cu o TL specifică, ce variază între 5 kb şi 15 kb şi care este afectată pe măsură ce trec anii(28). Rata de scurtare a TL oscilează între 20 pb şi 50 pb, iar timpul de scurtare depinde de mai mulţi factori, cum ar fi fenomenul de sfârşit de replicare, stresul oxidativ şi alţi agenţi ce dăunează ADN-ului(29,30,31,32).
Conform ipotezei de formare a buclelor menţionate anterior, regiunile telomerice pot forma bucle având o lungime minimă de aproximativ câteva mii de nucleotide, care pot fi utilizate de celulă pentru a detecta rapid rupturile de ADN în această zonă(33). Prin fenomenul de replicare finală, un mic fragment de ADN telomeric este pierdut la fiecare diviziune celulară din cauza incapacităţii de transcriere a lanţului 3 liber. Deci, în mod natural, telomerii ajung la o lungime critică şi într-o asemenea măsură încât nu se mai poate forma nicio buclă. Se consideră că scurtarea telomerilor este cauza numărului limitat de diviziuni în majoritatea celulelor umane. Hayflick a fost primul care a descris această apariţie, iar acest fenomen a fost numit ulterior „limita Hayflick”(34). Un semnal de deteriorare a ADN-ului este primit de celulă în acest moment, iar telomerii îşi pierd rolul protector.
Deşi TL variază de-a lungul tipurilor de ţesuturi din cauza ratelor de proliferare modificate, s-a observat o corelaţie între TL în diferite ţesuturi şi leucocitele din sângele periferic(28-35,36). Ca atare, lungimea telomerilor leucocitelor a fost considerată un marker-surogat al TL în întregul organism şi ar fi punctul de referinţă al analizei noastre.
Atunci când un telomer se scurtează până la o lungime critică, celula intră în senescenţă celulară, fenomen ce iniţiază o serie de modificări în expresia genetică a inhibitorilor ciclului celular şi inhibă proliferarea, ducând în cele din urmă la apoptoză, cunoscută sub numele de senescenţă replicativă(37).
În contrast, senescenţa prematură indusă de stres (SIPS) este declanşată de stimuli externi, inclusiv de agenţi oxidanţi şi radiaţii, ducând la activarea prematură a procesului de senescenţă celulară neasociată cu scurtarea telomerelor. Celulele senescente îşi schimbă morfologia şi fenotipul secretor în modele autocrine şi paracrine. Acest model activ de secreţie alterată a fost denumit fenotipul secretor asociat cu senescenţa (SASP). Acestea secretă IL-6 şi IL-8, molecula de adeziune intercelulară 1 (ICAM-1), metaloproteaze, atractanţi de monocite, inhibitorul 1 al activatorului de plasminogen (PAI-1) şi factor de creştere a endoteliului vascular (VEGF)(38,39). Celulele senescente contribuie la inflamaţie şi promovează apoptoza, remodelarea şi repararea ţesuturilor prin SASP-ul lor. Prin urmare, inflamaţia cronică iniţiază un cerc vicios ce sporeşte disfuncţia telomerilor şi acumularea de celule senescente. Senescenţa celulară agravează inflamaţia cronică şi accelerează îmbătrânirea şi dezvoltarea bolilor asociate cu îmbătrânirea(38).
3. Telomerii şi ateroscleroza
Ateroscleroza este o boală inflamatorie caracterizată de o activitate imunologică ce implică endoteliul vascular, muşchiul neted şi celulele sangvine(40). Este considerată ca fiind patologia predominantă a bolilor cardiovasculare, inclusiv IM, insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială şi bolile arterelor periferice(41). Telomerii scurţi indică un risc mai mare de ateroscleroză şi complicaţii vasculare asociate(42,43). S-a raportat că LTL scurte şi activitatea scăzută a telomerazei au fost asociate cu instabilitatea plăcii aterosclerotice şi cu un risc mai mare de boală coronariană şi IM(44,45,46). În afară de sânge, lungimi mai scurte ale telomerilor au fost detectate şi în ţesuturile vasculare de la pacienţii cu boală aterosclerotică, cum ar fi ţesuturile aortice, care prezentau leziuni aterosclerotice(47).
Telomerii, numiţi „ceasul biologic” al celulelor, sunt un marker recunoscut al senescenţei celulare. Aceştia sunt afectaţi pe scară largă de o varietate de factori intrinseci şi de mediu, prin intermediul creşterii nivelului de stres oxidativ. Acesta este o condiţie în care sunt prezente niveluri crescute de specii reactive de oxigen (ROS)(48). Conţinutul ridicat de guanină al telomerilor face ca aceştia să fie o ţintă uşoară pentru ROS, ceea ce duce la oxidarea guaninei. Aceste mutaţii punctiforme şi rupturi simple sau duble ale ADN-ului afectează funcţia telomerilor şi proliferarea celulară(49,50). În consecinţă, stresul oxidativ duce la scurtarea TL, care este strâns asociată cu declinul legat de îmbătrânirea ţesuturilor, indiferent de funcţia telomerazei(51).
După cum am discutat, atunci când se atinge un nivel critic al TL, sunt activate mecanismele apoptotice şi căile moleculare ce duc la senescenţă celulară(52). Celulele cu SASP secretă o varietate de citokine pro- şi inflamatorii bine cunoscute pentru efectul lor aterosclerotic(53). Celulele SASP au fost identificate în regiunile vasculare cu plăci aterosclerotice, precum şi în cardiomiocitele din biopsiile pacienţilor cu insuficienţă cardiacă(54,55,56). În ambele condiţii, fenotipul SASP a fost urmat de o telomerază scurtată semnificativ(54).
Ca urmare, factorii care induc stresul oxidativ şi scurtarea telomerilor pot duce la un cerc vicios care promovează o stare de inflamaţie cronică, ce provoacă disfuncţii endoteliale vasculare şi contribuie la dezvoltarea plăcilor aterosclerotice.
Ateroscleroza este o afecţiune multifactorială a cărei progresie este afectată de o varietate de factori de risc cardiovascular(57). Recent, lungimea scurtă a telomerilor leucocitari (LTL scurt) a fost asociată pozitiv cu factorii de risc cardiovascular, cum ar fi: IMC ridicat, circumferinţa taliei, niveluri ridicate de proteină C reactivă din sânge, niveluri scăzute de HDL, niveluri ridicate de colesterol şi trigliceride, precum şi rezistenţa la insulină şi tensiunea arterială(58,59,60).
O serie de studii au urmărit legătura dintre lungimea telomerilor şi diverse patologii. Benetos et al. au observat legătura dintre hipertensiune şi scurtarea telomerilor(61). În aceeaşi privinţă, Morgan et al. au descoperit că expunerea capetelor telomerilor a dus la senescenţa celulelor arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială(62). În cele din urmă, Haycock et al. au concluzionat că pacienţii cu diabet zaharat au prezentat LTL mai scurte decât omologii lor sănătoşi(63).
Telomerii scurţi au fost legaţi de rigiditatea arterială crescută, ateroscleroza preclinică şi managementul deficitar al diabetului. Acest lucru s-ar putea datora consecinţelor dăunătoare ale hiperglicemiei persistente şi acumulării de produşi finali avansaţi de glicare (AGE)(64).
Ateroscleroza se caracterizează prin formarea de plăci în peretele vaselor. Acestea apar ca urmare a unor căi fiziopatologice complexe care implică citokine pro- şi antiinflamatorii(65). Având în vedere riscul cardiovascular ridicat la persoanele cu LTL scurtă, ar fi raţional să se presupună că există o legătură între LTL scurtă şi ateroscleroza subclinică. Deoarece investigarea potenţialilor indicatori ai progresiei aterosclerozei constituie o provocare uriaşă la nivel mondial, mai multe studii încearcă să detecteze rolul exact al LTL în acest context.
Până în prezent, peisajul a fost destul de neclar, rezultatele unor studii fiind inconsecvente. În 2016, un studiu amplu care a inclus 1459 de adulţi de vârstă mijlocie nu a constatat nicio legătură semnificativă din punct de vedere statistic între LTL scurtată şi ateroscleroza subclinică(66,67). Astfel, TL nu păreau să aibă o valoare prognostică la persoanele fără semne clinice de boală. Mai târziu, Nzietchueng şi Nguyen et al. au arătat o telomerază semnificativ mai scurtă în celulele aortice cu leziuni aterosclerotice, precum şi în regiunile vasculare cu elasticitate scăzută(68,69). O posibilă explicaţie este că alterările vasculare locale afectează TL ca urmare a stresului oxidativ.
În studiul Framingham, grosimea intimă-medie a arterei carotide interne a fost legată de o LTL scurtă în rândul bărbaţilor obezi (IMC >30 kg/m2), dar nu în întreaga cohortă. Nu a fost observată nicio asociere între LTL scurt şi grosimea intimă-medie a arterei carotide comune sau stenoza arterei carotide(70).
Încercând să conecteze LTL cu potenţiali factori comportamentali modificabili, Bountziouka et al. au analizat 422797 de pacienţi din Marea Britanie. Deşi modificările stilului de viaţă par a fi legate cantitativ de LTL, amploarea acestor efecte este insuficientă pentru a afecta în mod apreciabil legătura dintre LTL şi diverse boli sau speranţa de viaţă(71).
Într-un alt studiu, Schellnegger et al. au evidenţiat rolul dăunător al sedentarismului, nu numai în ceea ce priveşte inducerea riscului cardiovascular, ci şi în ceea ce priveşte uzura LTL. Mai precis, o activitate fizică aerobă regulată, la un nivel moderat sau ridicat, tinde să ajute la conservarea LTL, deşi nu este încă clar care sunt tipul şi durata optimă a exerciţiilor fizice(72).
LTL nu a fost, de asemenea, un predictor semnificativ al grosimii intimă-medie sau al formării plăcii în studiul Asklepios(57). Cu toate acestea, Panayiotou et al. au arătat o asociere inversă între LTL şi grosimea intimă-medie a arterei carotide comune(73). Privind acelaşi aspect, studiul Strong Heart Study a examinat 2819 americani fără factori de risc cardiovascular cunoscuţi pentru o perioadă de urmărire de 5,5 ani pentru a evalua rolul predictiv al LTL în apariţia şi progresia aterosclerozei carotide. Cea mai scurtă LTL a avut o incidenţă cu 49% şi, respectiv, 61% mai mare a formării şi dezvoltării plăcilor decât cea mai lungă LTL(74). În cele din urmă, s-a stabilit o asociere puternică a aterosclerozei carotide cu LTL scurtă la pacienţii hipertensivi, subliniind impactul nefavorabil al hipertensiunii asupra TL(75).
4. Telomerii şi bolile cardiovasculare
Deoarece studiile observaţionale au ilustrat faptul că uzura LTL este legată de mortalitate, multe studii încearcă să investigheze rolul acesteia în bolile cardiovasculare (BCV), care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial(76).
Sindromul Hutchinson-Guilford (progeria) constituie un exemplu elocvent de scurtare a LTL legată de vârstă, în care majoritatea pacienţilor mor din cauza unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral în adolescenţă(77). Senescenţa prematură a fibroblastelor, precum şi scurtarea rapidă a TL au fost observate în culturile de celule ale acestor pacienţi(77). Ca atare, a existat un raţionament pentru explorarea în continuare a rolului LTL în mortalitatea cardiovasculară, mai ales că studiile au arătat că o LTL mai scurtă este asociată cu rate mai mari de mortalitate.
Într-adevăr, în studiile Bruneck şi LURIC, pacienţii cu o LTL relativ mai mică au prezentat incidenţe mai mari de deces într-o urmărire de 10 ani(76,78,79). În aceeaşi ordine de idei, mai multe studii au raportat o creştere a riscului de mortalitate din toate cauzele, variind de la 17% la 66%, atunci când pacienţii cu cei mai lungi telomeri au fost comparaţi cu subiecţii cu cei mai scurţi telomeri(75,76,78,80,81).
Mai multe studii au investigat, de asemenea, asocierea scurtării LTL cu prezenţa şi progresia bolii coronariene. În două studii efectuate în 2010 şi 2021, medicii au constatat că LTL la pacienţii cu boală coronariană stabilă a fost semnificativ mai scurtă decât la indivizii sănătoşi de aceeaşi vârstă, rezultat ce a fost extins ulterior la analiza pe sexe. A fost interesant faptul că bărbaţii au prezentat o LTL mai scurtă decât femeile, ceea ce ar putea fi parţial legat de efectul estrogenului, dar aceasta este o observaţie care rămâne neclară(79,82).
Tot mai multe dovezi arată că scurtarea critică a telomerilor are un rol crucial în îmbătrânirea şi bolile cardiace. Implicaţiile telomerilor scurţi asupra funcţiei cardiace şi rolul telomerazei în modularea mitocondrială demonstrează că uzura telomerilor, senescenţa şi moartea celulară sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare la om(83).
În inimile îmbătrânite a fost raportată o creştere a cardiomiocitelor senescente, evidenţiată prin exprimarea markerilor de senescenţă p53, p21 şi p16 şi prin prezenţa telomerilor mai scurţi(84).
S-a raportat că LTL scurtă şi activitatea scăzută a telomerazei au fost asociate cu instabilitatea plăcii aterosclerotice şi cu un risc mai mare de boală coronariană şi IM(83,84,85). În afară de sânge, lungimi mai scurte ale telomerilor au fost detectate şi în ţesuturile vasculare de la pacienţii cu boală aterosclerotică, cum ar fi ţesuturile aortice, care prezentau leziuni aterosclerotice(85).
LTL scurtă a fost asociată cu o probabilitate crescută de a dezvolta hipertensiune arterială. Scurtarea telomerilor are un rol în provocarea disfuncţiei endoteliale, a rigidităţii arterelor şi a inflamaţiei – toţi fiind factori legaţi de tensiunea arterială ridicată şi de procesele patologice din cadrul bolilor cardiovasculare(86).
Aritmiile şi disfuncţiile cardiace cauzate de lipsa capacităţii de regenerare a cardiomiocitelor şi celulelor cardiace îmbătrânite au fost asociate cu telomeri scurţi şi cu un risc ridicat de boli cardiovasculare la oamenii sănătoşi(87).
Telomerii mai scurţi pot contribui la disfuncţia celulară şi la stresul oxidativ în ţesuturile cardiace(88). Inimile îmbătrânite prezintă un număr crescut de celule senescente cu expresia p16, p21 şi p53, precum şi telomeri scurţi, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea insuficienţei cardiace (IC)(89). Ţesutul biopsiat de la o inimă cu IC a arătat prezenţa telomerilor mai scurţi şi a leziunilor ADN specifice cardiomiocitelor, indiferent de vârsta pacientului(90).
În concluzie, în ciuda incertitudinii iniţiale, ipotezele acumulate susţin implicarea scurtării telomerilor şi a activităţii telomerazei în debutul, dezvoltarea şi mortalitatea bolii cardiovasculare (BCV). Lungimea telomerilor rămâne unul dintre biomarkerii presupuşi pentru stratificarea riscului de BCV şi este din ce în ce mai folosită ca un biomarker promiţător în medicina personalizată.
5. Consideraţii terapeutice
La Stockholm, în decembrie 2009, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat unor trei biologi: Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak. Proiectul lor privind modul în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de telomerază a schimbat modul în care medicina a folosit arsenalul terapeutic în mai multe afecţiuni, inclusiv în bolile cardiovasculare(91,92,93). Aceştia au presupus că creşterea activităţii telomerazei poate duce la prelungirea telomerilor prin influenţarea telomerilor, a funcţiei telomerazei şi a senescenţei. Ipoteza a fost că o activitate telomerazică modestă şi potenţial intermitentă ar permite celulelor să repare doar telomerii, scăzând răspunsul la deteriorarea ADN-ului şi SASP, în timp ce scade nivelul inflamaţiei şi al stresului oxidativ(94).
Terapia genică ce utilizează virusuri adeno-asociate pentru a introduce gena telomerazei la şoarecii îmbătrâniţi pare a fi promiţătoare, cu îmbunătăţiri progresive privind mai mulţi biomarkeri(95,96). Au fost observate efecte benefice asupra sensibilităţii la insulină, a osteoporozei, a coordonării neuromusculare şi a mai multor biomarkeri moleculari ai îmbătrânirii, cu o creştere semnificativă a duratei de viaţă medii(97).
Un alt studiu al aceleiaşi echipe a susţinut că un tratament alimentar cu TA-65 (un produs derivat dintr-o plantă medicinală tradiţională chineză – un activator slab al telomerazei) a dus la o alungire dependentă de telomerază a telomerilor scurţi şi la salvarea leziunilor ADN asociate, demonstrând că mecanismul de acţiune al TA-65 este prin intermediul căilor telomerazei(95).
Mai multe studii investighează în prezent efectul administrării TA-65 asupra sănătăţii cardiovasculare. Fernandez et al. au arătat că, deşi LTL nu a fost modificată în mod semnificativ la pacienţii cărora li s-a administrat TA-65, a existat o îmbunătăţire a factorilor de risc pentru boli cardiovasculare. Au fost observate niveluri inflamatorii reduse (niveluri scăzute ale factorului de necroză tumorală a), cu o reducere paralelă a indicelui de masă corporală, a circumferinţei taliei şi a raportului aterosclerotic LDL-C/HDL-C(98).
În cele din urmă, un studiu promiţător în curs de desfăşurare investighează dacă un activator al telomerazei, TA-65, poate reduce proporţia de celule T senescente la pacienţii cu sindrom coronarian acut sau boală cardiovasculară confirmată.
De asemenea, este posibilă utilizarea ARNm terapeutic care codifică telomeraza în celulele senescente din regiuni specifice ale vaselor(99). Problema evenimentelor adverse cauzate de administrarea sistematică de ARNm poate fi rezolvată prin utilizarea nucleotidelor modificate ce reduc răspunsul imunitar înnăscut sau prin utilizarea de nano- şi microparticule pentru a elibera molecule terapeutice direct în endoteliul inflamat(100). Studiile efectuate pe celule umane cultivate au evidenţiat o creştere a TL şi o capacitate paralelă de replicare. În timp, se anticipează că nanoparticulele care vizează endoteliul vor conduce la o progresie mai lentă sau chiar reversibilă a bolii vasculare(101).
Din implicaţiile înţelegerii actuale a biologiei telomerilor, potenţialele intervenţii terapeutice, cum ar fi menţinerea TL şi modularea activităţii telomerazei pentru a inversa uzura telomerilor şi senescenţa celulară, apar ca o nouă strategie pentru tratarea aterosclerozei şi a bolilor cardiovasculare(102).
Studiile experimentale au raportat că manipularea activităţii telomerazei şi a TL îmbunătăţeşte sau inversează senescenţa şi fenotipurile asociate cu îmbătrânirea(103,104,105). De exemplu, terapia de activare a telomerazei după IM a prevenit cu succes insuficienţa cardică ischemică la şoareci. Mai mult, activarea activităţii telomerazei previne senescenţa replicativă a fibroblastelor cardiace care are ca rezultat un exces de matrice extracelulară, formarea ţesutului fibrozat şi remodelarea patologică după infarctul miocardic. Un studiu publicat recent a arătat că inactivarea genetică a sistemului de senescenţă prematură a dus la agravarea fibrozei miocardice.
Mai multe studii au demonstrat efectele de menţinere a TL şi de prevenire a senescenţei cu anumite medicamente, care au fost utilizate timp de zeci de ani, şi au exercitat un efect clinic benefic asupra mortalităţii cardiovasculare. De exemplu, statinele, inhibitori ai 3-hidroxi-3-metil-glutaril-coenzima A reductazei, exercită diverse efecte pleiotropice pentru a preveni dezvoltarea plăcii aterosclerotice. Acestea atenuează leziunile genomice prin potenţarea capacităţii de reparare a ADN-ului(106) şi prin creşterea sintezei de glutation pentru a combate stresul oxidativ(107). Mai mult, pot spori activitatea telomerazei(108) şi pot proteja telomerii prin creşterea TRF2 în celulele endoteliale(109).
O analiză mai specifică a limfocitelor T umane a arătat că atorvastatina în doze relevante din punct de vedere farmacologic a condus la o creştere tranzitorie a activităţii telomerazei în celulele T. S-a raportat că angiotensina II induce leziuni oxidative ale ADN-ului şi accelerează senescenţa celulară în VSMC (celule musculare netede vasculare) umane cultivate(110). Prin urmare, inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei sau inhibitorul angiotensinei II poate fi utilizat pentru a reduce stresul oxidativ, deteriorarea ulterioară a ADN-ului şi senescenţa(110).
Concluzii
Studiile au evidenţiat o legătură între telomeri şi bolile cardiovasculare, oferind o perspectivă importantă asupra procesului de îmbătrânire celulară şi a riscului de dezvoltare a acestor afecţiuni.
Telomerii se scurtează odată cu fiecare diviziune celulară, iar această scurtare este asociată cu senescenţa celulară şi cu procesul de îmbătrânire în general. Pe măsură ce telomerii devin mai scurţi, celulele devin mai vulnerabile la stresul oxidativ, inflamaţie şi la alte procese patologice asociate cu bolile cardiovasculare.
În cazul celulelor endoteliale (celulele care căptuşesc vasele de sânge), scurtarea telomerilor poate duce la disfuncţie endotelială, o caracteristică-cheie în patogeneza bolilor cardiovasculare. Disfuncţia endotelială poate contribui la formarea plăcilor de aterom şi la îngustarea arterelor, care sunt caracteristice bolilor coronariene şi hipertensiunii arteriale. De asemenea, scurtarea lungimii telomerilor a fost asociată cu instabilitatea plăcii de aterom.
Inflamaţia cronică este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare şi poate accelera scurtarea telomerilor. Telomerii mai scurţi pot, la rândul lor, amplifica răspunsul inflamator, formând un cerc vicios care contribuie la patologia cardiovasculară. Mecanismul exact prin care inflamaţia şi scurtarea telomerilor interacţionează în patologia cardiovasculară este încă subiect de cercetare, dar se crede că inflamaţia poate afecta direct lungimea şi integritatea telomerilor prin activarea enzimelor care le degradează.
Stresul oxidativ este un alt factor care poate contribui la scurtarea telomerilor. Moleculele reactive de oxigen pot deteriora ADN-ul, inclusiv secvenţele telomerice, şi pot perturba activitatea telomerazei. În cadrul sistemului cardiovascular, stresul oxidativ poate juca un rol important în dezvoltarea aterosclerozei, hipertensiunii arteriale şi a altor afecţiuni cardiace, iar legătura cu scurtarea telomerilor este un subiect de interes pentru cercetare.
În ultimii ani, cercetările au explorat utilizarea lungimii telomerilor ca marker de risc cardiovascular. Studiile au constatat că telomerii mai scurţi sunt asociaţi cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, precum şi cu un prognostic mai slab pentru aceste afecţiuni. Cu toate acestea, este important să se sublinieze că lungimea telomerilor poate fi influenţată de o varietate de factori, inclusiv vârsta, stilul de viaţă, factorii genetici şi expunerea la stresori ambientali.
În concluzie, există o legătură complexă între telomeri şi bolile cardiovasculare, telomerii scurţi fiind consideraţi un posibil marker de risc şi un factor contribuitor la dezvoltarea acestor afecţiuni. Înţelegerea acestei interacţiuni poate deschide noi căi pentru diagnosticul, tratamentul şi prevenirea bolilor cardiovasculare în viitor.
Autor pentru corespondenţă: Roxana Chiruţă E-mail: roxana_chiruta@yahoo.com
CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.
SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.
Bibliografie
-
Sagris M, Theofilis P, Antonopoulos AS, Tsioufis C, Oikonomou E, Antoniades C, Crea F, Kaski JC, Tousoulis D. Inflammatory Mechanisms in COVID-19 and Atherosclerosis: Current Pharmaceutical Perspectives. Int J Mol Sci. 2021 Jun 21;22(12):6607.
-
Sagris M, Theofilis P, Antonopoulos AS, Oikonomou E, Paschaliori C, Galiatsatos N, Tsioufis K, Tousoulis D. Inflammation in Coronary Microvascular Dysfunction. Int J Mol Sci. 2021;22:13471.
-
Theofilis P, Sagris M, Antonopoulos AS, Oikonomou E, Tsioufis C, Tousoulis D. Inflammatory Mediators of Platelet Activation: Focus on Atherosclerosis and COVID-19. Int J Mol Sci. 2021;22:11170.
-
Sagris M, Theofilis P, Antonopoulos AS, Tsioufis K, Tousoulis D. Telomere Length: A Cardiovascular Biomarker and a Novel Therapeutic Target. Int J Mol Sci. 2022 Dec 16;23(24):16010.
-
Oikonomou E, Tsaplaris P, Anastasiou A, Xenou M, Lampsas S, Siasos G, Pantelidis P, Theofilis P, Tsatsaragkou A, Katsarou O, et al. Interleukin-1 in Coronary Artery Disease. Curr Top Med Chem. 2022;2368-2389.
-
Mega JL, Braunwald E, Wiviott SD, Bassand JP, Bhatt DL, Bode C, Burton P, Cohen M, Cook-Bruns N, Fox KA, Goto S, Murphy SA, Plotnikov AN, Schneider D, Sun X, Verheugt FW, Gibson CM. ATLAS ACS 2–TIMI 51 Investigators. Rivaroxaban in patients with a recent acute coronary syndrome. N Engl J Med. 2012 Jan 5;366(1):9-19.
-
Wallentin L, Becker RC, Budaj A, Cannon CP, Emanuelsson H, Held C, Horrow J, Husted S, James S, Katus H, Mahaffey KW, Scirica BM, Skene A, Steg PG, Storey RF, Harrington RA; PLATO Investigators; Freij A, Thorsén M. Ticagrelor versus clopidogrel in patients with acute coronary syndromes. N Engl J Med. 2009 Sep 10;361(11):1045-57.
-
Childs BG, Baker DJ, Wijshake T, Conover CA, Campisi J, van Deursen JM. Senescent intimal foam cells are deleterious at all stages of atherosclerosis. Science. 2016;354:472–477.
-
Martens DS, Nawrot TS. Ageing at the level of telomeres in association to residential landscape and air pollution at home and work: A review of the current evidence. Toxicol Lett. 2018;298:42–52.
-
Daios S, Anogeianaki A, Kaiafa G, Kontana A, Veneti S, Gogou C, Karlafti E, Pilalas D, Kanellos I, Savopoulos C. Telomere Length as a Marker of Biological Aging: A Critical Review of Recent Literature. Curr Med Chem. 2022;29:5478–5495.
-
Blackburn EH, Epel ES, Lin J. Human telomere biology: A contributory and interactive factor in aging, disease risks, and protection. Science. 2015;350:1193–1198.
-
Yeh JK, Wang CY. Telomeres and Telomerase in Cardiovascular Diseases. Genes (Basel). 2016 Sep 1;7(9):58.
-
Serrano AL, Andrés V. Telomeres and cardiovascular disease: does size matter? Circ Res. 2004 Mar 19;94(5):575-84.
-
Fitzpatrick AL, Kronmal RA, Gardner JP, Psaty BM, Jenny NS, Tracy RP, Walston J, Kimura M, Aviv A. Leukocyte telomere length and cardiovascular disease in the cardiovascular health study. Am J Epidemiol. 2007;165:14–21.
-
Brouilette S, Singh RK, Thompson JR, Goodall AH, Samani NJ. White cell telomere length and risk of premature myocardial infarction. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003;23:842–846.
-
D’Mello MJJ, Ross SA, Briel M, Anand SS, Gerstein H, Paré G. Association between shortened leukocyte telomere length and cardiometabolic outcomes: Systematic review and meta-analysis. Circ Cardiovasc Genet. 2015;8:82–90.
-
O’Donnell CJ, Demissie S, Kimura M, Levy D, Gardner JP, White C, D’Agostino RB, Wolf PA, Polak J, Cupples LA, et al. Leukocyte telomere length and carotid artery intimai medial thickness R the framingham heart study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008;28:1165–1171.
-
Epel ES, Merkin SS, Cawthon R, Blackburn EH, Adler NE, Pletcher MJ, Seeman TE. The rate of leukocyte telomere shortening predicts mortality from cardiovascular disease in elderly men. Aging. 2009;1:81–88.
-
Burnett-Hartman AN, Fitzpatrick AL, Kronmal RA, Psaty BM, Jenny NS, Bis JC, Tracy RP, Kimura M, Aviv A. Telomere-associated polymorphisms correlate with cardiovascular disease mortality in Caucasian women: The Cardiovascular Health Study. Mech Ageing Dev. 2012;133:275–281.
-
Moyzis RK, Buckingham JM, Cram LS, et al. A highly conserved repetitive DNA sequence, (TTAGGG)n, present at the telomeres of human chromosomes. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 1988 Sep;85(18):6622-6626.
-
Blackburn EH. Switching and Signaling at the Telomere. Cell. 2001;106(6):671-673.
-
de Lange T. Shelterin: the protein complex that shapes and safeguards human telomeres. Genes Dev. 2005 Sep 15;19(18):2100-10.
-
Watson JD. Origin of concatemeric T7 DNA. Nat New Biol. 1972 Oct 18;239(94):197-201.
-
Karlseder J, Smogorzewska A, de Lange T. Senescence induced by altered telomere state, not telomere loss. Science. 2002;295:2446–2449.
-
Poss KD, Wilson LG, Keating MT. Heart regeneration in zebrafish. Science. 2002;298:2188–2190.
-
Richardson GD, Breault D, Horrocks G, Cormack S, Hole N, Owens WA. Telomerase expression in the mammalian heart. FASEB J. 2012;26:4832–4840.
-
Blasco M. Telomere length, stem cells and aging. Nat Chem Biol. 2007;3:640–649.
-
Boniewska-Bernacka E, Panczyszyn A, Klinger M. Telomeres and telomerase in risk assessment of cardiovascular diseases. Exp Cell Res. 2020, 397:112361.
-
Fitzpatrick AL, Kronmal RA, Kimura M, Gardner JP, Psaty BM, Jenny NS, Tracy RP, Hardikar S, Aviv A. Leukocyte telomere length and mortality in the Cardiovascular Health Study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2011;66:421–429.
-
Friedrich U, Griese E, Schwab M, Fritz P, Thon K, Klotz U. Telomere length in different tissues of elderly patients. Mech Ageing Dev. 2000;119:89–99.
-
Hayakawa T, Iwai M, Aoki S, Takimoto K, Maruyama M, Maruyama W, Motoyama N. SIRT1 suppresses the senescenceassociated secretory phenotype through epigenetic gene regulation. PLoS One. 2015;10:e0116480.
-
Leon KE, Buj R, Lesko E, Dahl ES, Chen CW, Tangudu NK, Imamura-Kawasawa Y, Kossenkov AV, Hobbs RP, Aird KM. DOT1L modulates the senescence-associated secretory phenotype through epigenetic regulation of IL1A. J Cell Biol. 2021;220:e202008101.
-
Yegorov YE, Chernov DN, Akimov SS, Akhmalisheva AK, Smirnova YB, Shinkarev DB, Semenova IV, Yegorova IN, Zelenin AV. Blockade of telomerase function by nucleoside analogs. Biochemistry. 1997;62:1296–1305.
-
Shay JW, Wright WE. Hayflick, his limit, and cellular ageing. Nat Rev Mol Cell Biol. 2000;1:72–76.
-
Yeh JK, Wang CY. Telomeres and Telomerase in Cardiovascular Diseases. Genes. 2016;7:58.
-
Dlouha D, Maluskova J, Kralova Lesna I, Lanska V, Hubacek JA. Comparison of the relative telomere length measured in leukocytes and eleven different human tissues. Physiol Res. 2014;63:S343–S350.
-
Blasco M. Telomere length, stem cells and aging. Nat Chem Biol. 2007;3:640–649.
-
Erusalimsky JD, Kurz DJ. Cellular senescence in vivo: Its relevance in ageing and cardiovascular disease. Exp Gerontol. 2005;40:634–642.
-
Campisi J. Cellular senescence: Putting the paradoxes in perspective. Curr Opin Genet Dev. 2011;21:107–112.
-
Hansson GK. Inflammation, atherosclerosis, and coronary artery disease. N Engl J Med. 2005;352:1685–95.
-
Libby P, Ridker PM, Hansson GK. Progress and challenges in translating the biology of atherosclerosis. Nature. 2011;473:317–25.
-
De Meyer T, Nawrot T, Bekaert S, et al. Telomere length as cardiovascular aging biomarker: JACC review topic of the week. J Am Coll Cardiol. 2018;72:805–13.
-
Herrmann W, Herrmann M. The importance of telomere shortening for atherosclerosis and mortality. J Cardiovasc Dev Dis. 2020;7:29.
-
Yeh JK, Wang CY. Telomeres and telomerase in cardiovascular diseases. Genes. 2016;7:58.
-
Tian Y, Wang S, Jiao F, et al. Telomere length: a potential biomarker for the risk and prognosis of stroke. Front Neurol. 2019;10:624.
-
Zhan Y, Hägg S. Telomere length and cardiovascular disease risk. Curr Opin Cardiol. 2019;34:270–4.
-
Nzietchueng R, Elfarra M, Nloga J, et al. Telomere length in vascular tissues from patients with atherosclerotic disease. J Nutr Health Aging. 2011;15:153–6.
-
Barnes RP, Fouquerel E, Opresko PL. The impact of oxidative DNA damage and stress on telomere homeostasis. Mech Ageing Dev. 2019;177:37–45.
-
Correia-Melo C, Hewitt G, Passos JF. Telomeres, oxidative stress and inflammatory factors: Partners in cellular senescence? Longev Healthspan. 2014;3:1.
-
Panth N, Paudel KR, Parajuli K. Reactive Oxygen Species: A Key Hallmark of Cardiovascular Disease. Adv Med. 2016;2016:9152732.
-
Grahame TJ, Schlesinger RB. Oxidative stress-induced telomeric erosion as a mechanism underlying airborne particulate matter-related cardiovascular disease. Part Fibre Toxicol. 2012;9:21.
-
Sack MN, Fyhrquist FY, Saijonmaa OJ, Fuster V, Kovacic JC. Basic Biology of Oxidative Stress and the Cardiovascular System: Part 1 of a 3-Part Series. J Am Coll Cardiol. 2017;70:196–211.
-
Aviv H, Khan MY, Skurnick J, Okuda K, Kimura M, Gardner J, Priolo L, Aviv A. Age dependent aneuploidy and telomere length of the human vascular endothelium. Atherosclerosis. 2001;159:281–287.
-
Sharifi-Sanjani M, Oyster NM, Tichy ED, Bedi KC Jr, Harel O, Margulies KB, Mourkioti F. Cardiomyocyte-Specific Telomere Shortening is a Distinct Signature of Heart Failure in Humans. J Am Heart Assoc. 2017;6:e005086.
-
Theofilis P, Sagris M, Oikonomou E, Antonopoulos AS, Siasos G, Tsioufis K, Tousoulis D. The impact of SGLT2 inhibitors on inflammation: A systematic review and meta-analysis of studies in rodents. Int Immunopharmacol. 2022;111:109080.
-
Theofilis P, Sagris M, Oikonomou E, Antonopoulos AS, Siasos G, Tsioufis K, Tousoulis D. Pleiotropic effects of SGLT2 inhibitors and heart failure outcomes. Diabetes Res Clin Pract. 2022;188:109927.
-
Olivetti G, Melissari M, Capasso JM, Anversa P. Cardiomyopathy of the aging human heart. Myocyte loss and reactive cellular hypertrophy. Circ Res. 1991;68:1560–8.
-
Karimi B, Yunesian M, Nabizadeh R, Mehdipour P. Serum Level of Total Lipids and Telomere Length in the Male Population: A Cross-Sectional Study. Am J Mens Health. 2019;13:1557988319842973.
-
Boccardi V, Esposito A, Rizzo MR, Marfella R, Barbieri M, Paolisso G. Mediterranean diet, telomere maintenance and health status among elderly. PLoS One. 2013;8:e62781.
-
Werner CM, Hecksteden A, Morsch A, Zundler J, Wegmann M, Kratzsch J, Thiery J, Hohl M, Bittenbring JT, Neumann F, et al. Differential effects of endurance, interval, and resistance training on telomerase activity and telomere length in a randomized, controlled study. Eur Heart J. 2019;40:34–46.
-
Benetos A, Toupance S, Gautier S, Labat C, Kimura M, Rossi PM, Settembre N, Hubert J, Frimat L, Bertrand B, et al. Short Leukocyte Telomere Length Precedes Clinical Expression of Atherosclerosis: The Blood-and-Muscle Model. Circ Res. 2018;122:616–623.
-
Morgan RG, Ives SJ, Walker AE, Cawthon RM, Andtbacka RH, Noyes D, Lesniewski LA, Richardson RS, Donato AJ. Role of arterial telomere dysfunction in hypertension: Relative contributions of telomere shortening and telomere uncapping. J Hypertens. 2014;32:1293–1299.
-
Haycock PC, Heydon EE, Kaptoge S, Butterworth AS, Thompson A, Willeit P. Leucocyte telomere length and risk of cardiovascular disease: Systematic review and meta-analysis. BMJ. 2014;349:g4227.
-
Dudinskaya EN, Tkacheva ON, Shestakova MV, Brailova NV, Strazhesko ID, Akasheva DU, Isaykina OY, Sharashkina NV, Kashtanova DA, Boytsov SA. Short telomere length is associated with arterial aging in patients with type 2 diabetes mellitus. Endocr Connect. 2015;4:136–143.
-
Bennett MR, Sinha S, Owens GK. Vascular Smooth Muscle Cells in Atherosclerosis. Circ Res. 2016;118:692–702.
-
De Meyer T, Rietzschel ER, De Buyzere ML, Langlois MR, De Bacquer D, Segers P, Van Damme P, De Backer GG, Van Oostveldt P, Van Criekinge W, et al. Systemic telomere length and preclinical atherosclerosis: The Asklepios Study. Eur Heart J. 2009;30:3074–3081.
-
Fernandez-Alvira JM, Fuster V, Dorado B, Soberon N, Flores I, Gallardo M, Pocock S, Blasco MA, Andres V. Short Telomere Load, Telomere Length, and Subclinical Atherosclerosis: The PESA Study. J Am Coll Cardiol. 2016;67:2467–2476.
-
Nguyen MT, Vryer R, Ranganathan S, Lycett K, Grobler A, Dwyer T, Juonala M, Saffery R, Burgner D, Wake M. Telomere Length and Vascular Phenotypes in a Population-Based Cohort of Children and Midlife Adults. J Am Heart Assoc. 2019;8:e012707.
-
Nzietchueng R, Elfarra M, Nloga J, Labat C, Carteaux JP, Maureira P, Lacolley P, Villemot JP, Benetos A. Telomere length in vascular tissues from patients with atherosclerotic disease. J Nutr Health Aging. 2011;15:153–156.
-
O’Donnell CJ, Demissie S, Kimura M, Levy D, Gardner JP, White C, D’Agostino RB, Wolf PA, Polak J, Cupples LA, et al. Leukocyte telomere length and carotid artery intimal medial thickness: The Framingham Heart Study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008;28:1165–1171.
-
Bountziouka V, Musicha C, Allara E, Kaptoge S, Wang Q, Angelantonio ED, Butterworth AS, Thompson JR, Danesh JN, Wood AM, et al. Modifiable traits, healthy behaviours, and leukocyte telomere length: A population-based study in UK Biobank. Lancet Healthy Longev. 2022;3:e321–e331.
-
Schellnegger M, Lin AC, Hammer N, Kamolz LP. Physical Activity on Telomere Length as a Biomarker for Aging: A Systematic Review. Sports Med Open. 2022;8:111.
-
Panayiotou AG, Nicolaides AN, Griffin M, Tyllis T, Georgiou N, Bond D, Martin RM, Hoppensteadt D, Fareed J, Humphries SE. Leukocyte telomere length is associated with measures of subclinical atherosclerosis. Atherosclerosis. 2010;211:176–181.
-
Chen S, Lin J, Matsuguchi T, Blackburn E, Yeh F, Best LG, Devereux RB, Lee ET, Howard BV, Roman MJ, et al. Short leukocyte telomere length predicts incidence and progression of carotid atherosclerosis in American Indians: The Strong Heart Family Study. Aging. 2014;6:414–427.
-
Benetos A, Gardner JP, Zureik M, Labat C, Xiaobin L, Adamopoulos C, Temmar M, Bean KE, Thomas F, Aviv A. Short telomeres are associated with increased carotid atherosclerosis in hypertensive subjects. Hypertension. 2004;43:182–185.
-
Pusceddu I, Kleber M, Delgado G, Herrmann W, Marz W, Herrmann M. Telomere length and mortality in the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health study. PLoS One. 2018;13:e0198373.
-
Ahmed MS, Ikram S, Bibi N, Mir A. Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome: A Premature Aging Disease. Mol Neurobiol. 2018;55:4417–4427.
-
Pusceddu I, Herrmann W, Kleber ME, Scharnagl H, Marz W, Herrmann M. Telomere length, vitamin B12 and mortality in persons undergoing coronary angiography: The Ludwigshafen risk and cardiovascular health study. Aging. 2019;11:7083–7097.
-
Willeit P, Willeit J, Brandstatter A, Ehrlenbach S, Mayr A, Gasperi A, Weger S, Oberhollenzer F, Reindl M, Kronenberg F, et al. Cellular aging reflected by leukocyte telomere length predicts advanced atherosclerosis and cardiovascular disease risk. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2010;30:1649–1656.
-
Mons U, Muezzinler A, Schottker B, Dieffenbach AK, Butterbach K, Schick M, Peasey A, De Vivo I, Trichopoulou A, Boffetta P, et al. Leukocyte Telomere Length and All-Cause, Cardiovascular Disease, and Cancer Mortality: Results from Individual-Participant-Data Meta-Analysis of 2 Large Prospective Cohort Studies. Am J Epidemiol. 2017;185:1317–1326.
-
Wang Q, Zhan Y, Pedersen NL, Fang F, Hagg S. Telomere Length and All-Cause Mortality: A Meta-analysis. Ageing Res Rev. 2018;48:11–20.
-
Starnino L, Dupuis G, Busque L, Bourgoin V, Dube MP, Busseuil D, D’Antono B. The associations of hostility and defensiveness with telomere length are influenced by sex and health status. Biol Sex Differ. 2021;12:2.
-
Moslehi J, DePinho RA, Sahin E, et al. Telomeres and mitochondria in the aging heart. Circ Res. 2012;110:1226–37.
-
Hansson GK. Inflammation, atherosclerosis, and coronary artery disease. N Engl J Med. 2005;352:1685–95.
-
Nzietchueng R, Elfarra M, Nloga J, et al. Telomere length in vascular tissues from patients with atherosclerotic disease. J Nutr Health Aging. 2011;15:153–6.
-
Liu P, Zhang Y, Ma L. Telomere length and associated factors in older adults with hypertension. J Int Med Res. 2019;47:5465–74.
-
Chien KR, Karsenty G. Longevity and lineages: toward the integrative biology of degenerative diseases in heart, muscle, and bone. Cell. 2005;120:533–44.
-
Carlquist JF, Knight S, Cawthon RM, et al. Shortened telomere length is associated with paroxysmal atrial fibrillation among cardiovascular patients enrolled in the Intermountain Heart Collaborative Study. Heart Rhythm. 2016;13:21–7.
-
Chimenti C, Kajstura J, Torella D, et al. Senescence and death of primitive cells and myocytes lead to premature cardiac aging and heart failure. Circ Res. 2003;93:604–13.
-
Sharifi-Sanjani M, Oyster NM, Tichy ED, et al. Cardiomyocyte-specific telomere shortening is a distinct signature of heart failure in humans. J Am Heart Assoc. 2017;6:e005086.
-
Greider CW, Blackburn EH. The telomere terminal transferase of Tetrahymena is a ribonucleoprotein enzyme with two kinds of primer specificity. Cell. 1987;51:887–898.
-
Szostak JW, Blackburn EH. Cloning yeast telomeres on linear plasmid vectors. Cell. 1982;29:245–255.
-
Sagris M, Theofilis P, Antonopoulos AS, Oikonomou E, Tsioufis K, Tousoulis D. Genetic Predisposition and Inflammatory Inhibitors in COVID-19: Where Do We Stand? Biomedicines. 2022;10:242.
-
Ouellette MM, Liao M, Herbert BS, Johnson M, Holt SE, Liss HS, Shay JW, Wright WE. Subsenescent telomere lengths in fibroblasts immortalized by limiting amounts of telomerase. J Biol Chem. 2000;275:10072–10076.
-
Bernardes de Jesus B, Schneeberger K, Vera E, Tejera A, Harley CB, Blasco MA. The telomerase activator TA-65 elongates short telomeres and increases health span of adult/old mice without increasing cancer incidence. Aging Cell. 2011;10:604–621.
-
Fernandez ML, Thomas MS, Lemos BS, DiMarco DM, Missimer A, Melough M, Chun OK, Murillo AG, Alyousef HM, Medina-Vera I. TA-65, A Telomerase Activator improves Cardiovascular Markers in Patients with Metabolic Syndrome. Curr Pharm Des. 2018;24:1905–1911.
-
Bernardes de Jesus B, Vera E, Schneeberger K, Tejera AM, Ayuso E, Bosch F, Blasco MA. Telomerase gene therapy in adult and old mice delays aging and increases longevity without increasing cancer. EMBO Mol Med. 2012;4:691–704.
-
Sagris M, Katsaros I, Giannopoulos S, Rosenberg RD, Altin SE, Rallidis L, Mena-Hurtado C, Armstrong EJ, Kokkinidis DG. Statins and statin intensity in peripheral artery disease. Vasa. 2022;51:198–211.
-
Sahin U, Kariko K, Tureci O. mRNA-based therapeutics–developing a new class of drugs. Nat Rev Drug Discov. 2014;13:759–780.
-
Ramunas J, Yakubov E, Brady JJ, Corbel SY, Holbrook C, Brandt M, Stein J, Santiago JG, Cooke JP, Blau HM. Transient delivery of modified mRNA encoding TERT rapidly extends telomeres in human cells. FASEB J. 2015;29:1930–1939.
-
Parodi A, Quattrocchi N, van de Ven AL, Chiappini C, Evangelopoulos M, Martinez JO, Brown BS, Khaled SZ, Yazdi IK, Enzo MV, et al. Synthetic nanoparticles functionalized with biomimetic leukocyte membranes possess cell-like functions. Nat Nanotechnol. 2013;8:61–68.
-
Kajstura J, Rota M, Cappetta D, Ogórek B, Arranto C, Bai Y, Ferreira-Martins J, Signore S, Sanada F, Matsuda A, et al. Cardiomyogenesis in the aging and failing human heart. Circulation. 2012;126:1869–1881.
-
Minamino T, Miyauchi H, Yoshida T, Ishida Y, Yoshida H, Komuro I. Endothelial cell senescence in human atherosclerosis: Role of telomere in endothelial dysfunction. Circulation. 2002;105:1541–1544.
-
Oh H, Taffet GE, Youker KA, Entman ML, Overbeek PA, Michael LH, Schneider MD. Telomerase reverse transcriptase promotes cardiac muscle cell proliferation, hypertrophy, and survival. Proc Natl Acad Sci USA. 2001;98:10308–10313.
-
Jaskelioff M, Muller FL, Paik JH, Thomas E, Jiang S, Adams AC, Sahin E, Kost-Alimova M, Protopopov A, Cadiñanos J, et al. Telomerase reactivation reverses tissue degeneration in aged telomerase-deficient mice. Nature. 2011;469:102–106.
-
Pernice F, Floccari F, Caccamo C, Belghity N, Mantuano S, Pacilè ME, Romeo A, Nostro L, Barillà A, Crascì E, et al. Chromosomal damage and atherosclerosis. A protective effect from simvastatin. Eur J Pharmacol. 2006;532:223–229.
-
Schupp N, Schmid U, Heidland A, Stopper H. Rosuvastatin protects against oxidative stress and DNA damage in vitro via upregulation of glutathione synthesis. Atherosclerosis. 2008;199:278–287.
-
Bennaceur K, Atwill M, Al Zhrany, N, Hoffmann J, Keavney B, Breault D, Richardson G, von Zglinicki T, Saretzki G, Spyridopoulos I. Atorvastatin induces T cell proliferation by a telomerase reverse transcriptase (TERT) mediated mechanism. Atherosclerosis. 2014;236:312–320.
-
Spyridopoulos I, Haendeler J, Urbich C, Brummendorf TH, Oh H, Schneider MD, Zeiher AM, Dimmeler S. Statins enhance migratory capacity by upregulation of the telomere repeat-binding factor TRF2 in endothelial progenitor cells. Circulation. 2004;110:3136–3142.
-
Herbert KE, Mistry Y, Hastings R, Poolman T, Niklason L, Williams B. Angiotensin II-mediated oxidative DNA damage accelerates cellular senescence in cultured human vascular smooth muscle cells via telomere-dependent and independent pathways. Circ Res. 2008;102:201–208.