„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

(Bethea ED et al. Cost-effectiveness of transplanting HCV-infected livers into uninfected recipients with preemptive antiviral therapy. Clin Gastroenterol Hepatol. 2018 Aug. 20)

Dovezi proaspete arată că agenţii antivirali cu acţiune directă (AAD) sunt eficienţi în eradicarea hepatitei cu virus C (HVC) post-transplant hepatic. Acest lucru face posibilă transplantarea ficatului de la un donator infectat la un primitor neinfectat, urmată de tratamentul cu AAD. Desigur, trebuie luate în considerare şi costurile tratamentului cu AAD.

Pentru a evalua cost-eficienţa acestei abordări terapeutice, cercetătorii au folosit un model matematic pentru a compara rezultatele clinice şi economice în două scenarii ipotetice. În primul scenariu, pacienţii HVC-negativi ar primi doar ficat HVC-negativ; în al doilea ar primi ficat fie HVC-negativ, fie HVC-pozitiv. Cei care primesc ficat HVC-pozitiv ar urma un tratament cu AAD timp de 12 săptămâni imediat după transplant.

Acceptarea oricărui tip de ficat este cost-eficientă (raportul cost-eficienţă incremental [RCEI] <100.000 $ per an de viaţă adăugat şi ajustat pentru calitate [QALY]) pentru pacienţii cu scorul de boală de ficat în stadiul final (MELD) ≥22, dar şi pentru pacienţii cu scor MELD scăzut, însă cu o calitate slabă a vieţii. Pentru pacienţii cu scor MELD de 28 (scorul mediu al pacienţilor transplantaţi în SUA), RCEI a fost de 62.600 $ per QALY adăugat.

Galenus dice:

Transplantarea unui ficat HVC-pozitiv la un pacient HVC-negativ şi terapia cu AAD sunt clar cost-eficiente la pacienţii cu scor MELD ≥22, dar şi la alţii, dacă se iau în considerare şi alţi factori. Creşterea cererii de transplant hepatic şi diminuarea costurilor tratamentului cu AAD justifică din punctul de vedere al cost-eficienţei această politică de transplant.