„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

(Salminen P et al. Five-year follow-up of antibiotic therapy for uncomplicated acute appendicitis in the APPAC randomized clinical trial JAMA, 2018 Sept. 25)

Studiile arată că mulţi pacienţi cu apendicită acută necomplicată pot fi trataţi cu succes pe termen scurt cu antibiotic. Totuşi, majoritatea pacienţilor sunt trataţi chirurgical pentru că nu se cunoaşte rata recurenţelor pe termen lung. În acest studiu observaţional, cercetătorii finlandezi au extins de la 1 an la 5 ani perioada de urmărire a apariţiei recurenţelor, comparativ la pacienţii cu apendicectomie şi respectiv trataţi cu antibiotic. Au fost urmăriţi 530 de adulţi (vârsta medie − 35 de ani) cu apendicită acută necomplicată confirmată tomografic (TC). Tratamentul antibiotic a constat în ertapenem intravenos 3 zile, urmat de levofloxacin şi metronidazol 7 zile.

La 5 ani, 39% din pacienţii trataţi cu antibiotice au prezentat o recurenţă care a necesitat intervenţie chirurgicală (27% în primul an, iar restul de 12% în următorii 4 ani). În grupul tratat chirurgical, 24% din pacienţi au avut complicaţii (infectarea plăgii operatorii, durere locală, hernie). În grupul tratat cu antibiotice şi ulterior operat, 6% au avut complicaţii (mai ales durere locală). 

Galenus dice:

Aproximativ 60% din pacienţii cu apendicită acută necomplicată care au primit antibiotice în loc de operaţie nu au prezentat nicio recurenţă în următorii 5 ani. Dintre cei cu recurenţă, majoritatea au avut-o în primul an. Deci, este raţional ca în cazul unui pacient cu apendicită acută necomplicată (confirmată TC) să propunem şi abordarea nechirurgicală.