Revista

The Romanian Journal of Nutrition

The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.

Caută număr

EDIȚIA 1 (1)/2024

Articole
EDITORIAL

Dragi cititori,

Echipa The Romanian Journal of Nutrition
Începem anul 2024 cu primul număr al revistei, pe care deja o cunoaşteţi, dar cu o schimbare de titlu care sperăm să fie de bun augur. În aceeaşi măsură, anticipăm ca revista să deschidă porţile colegilor din diaspora, dar şi a celor din alte ţări, interesaţi de experienţa şi rezultatele noastre în cercetarea...
EDITORIAL

Quo vadis nutrition in Romania?

Mihai Niculescu
Acest editorial reflectă opinia autorului privind starea do­me­niu­lui nutriţiei în România, privită din mai multe un­ghiuri, completată de cauzele care au condus la situaţia ne­sa­tis­fă­că­toare din prezent, precum şi paşii conceptuali care ar trebui urmaţi pentru a depăşi deficienţele existente în acest do...
ORIGINAL ARTICLE

The socio-ecological framework of alternative protein resources for community nutrition in Romania

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean
În contextul schimbărilor climatice şi al politicilor eco­no­­mi­ce şi agroalimentare, promovarea sănătăţii trebuie rea­­li­­zată ţinând cont de cultura populaţiei generale şi de cunoştinţele despre r...
ORIGINAL ARTICLE

Nutrigenetic-based supplementation and perceived wellness: a single-blinded, randomized, crossover pilot intervention study on Romanian healthy adults

Cristina-Daniela Stoian, Diana-Simona Negru, Mihai Niculescu
Testarea nutrigenetică are ca scop sta­bi­li­rea ţintelor nutriţionale zilnice, pe baza unor indicatori genetici spe­ci­fici. Informaţiile furnizate sunt menite să ajute nutriţioniştii la structurarea...
ORIGINAL ARTICLE

Impactul factorilor de risc nutriţionali în patogeneza ulcerului peptic – experienţa Spitalului Clinic Judeţean Târgu-Mureş

Adriana-Daniela Socianu, Adina Roman, Septimiu Voidăzan
Factori precum inflamaţia cronică a mucoasei sto­ma­cu­lui sau duodenului, expunerea la iritanţi sau infec­ţia cu Helicobacter pylori, utilizarea îndelungată a anti­in­fla­ma­toa­re­lor, secreţia exce...
ORIGINAL ARTICLE

Nutriţia clinică a pacientului oncologic din România – bariere percepute şi posibile soluţii

Ioana-Irina Mateieş
Obiectivul acestei lucrări a fost de a identifica percepţia ba­­rie­re­lor ce apar la integrarea nutriţiei pacientului on­co­lo­gic din România în practica clinică şi de a propune posibile so­luţii pe...
SHORT COMMUNICATION

Ce să mănânci pentru o sănătate bună a coloanei vertebrale?

Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean, Irina Mihaela Matran
Starea noastră de sănătate şi o viaţă activă sunt influenţate de postură, sănătatea sistemului osos şi, implicit, de sănătatea coloanei vertebrale. Această componentă corporală este in­flu­en­ţată de caracteristicile con...
CASE STUDY

Stai bine cu energia? Verifică-ţi mitocondria – studiu de caz

Adriana-Daniela Socianu, Camelia Râtea
Această lucrare şi-a propus să evalueze modalităţile de îmbunătăţire a disfuncţiei mitocondriale printr-o intervenţie dietetică personalizată, concentrându-se pe cazul unei pa­ciente cu antecedente de melanom operat. Scopul a fost de a inves­tiga efectul dietei asupra funcţiei mitocondriale, alături de identi...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF

Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România REDACTOR-ŞEF ADJUNCT

Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE

Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România MEMBRI DE ONOARE

Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Mihai NICULESCU, Preşedinte SSN, membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrigenetics (ISNN), North Carolina, SUA
Prof. univ. dr. Maria NIŢESCU, UMF “Carol Davila” Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş şi Preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Conf. univ. dr. Aurelian BIDULESCU, MD, PhD, Departmentul de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul Indiana University School of Public Health Bloomington, Indiana, USA
Dr. Daniel LUPU, MD, PhD, director de dezvoltare şi cercetare în domeniul nutriţiei şi secvenţierii metagenomicii Next Generation Sequencing, din cadrul companiei Karius, Carolina de Nord, USA
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA COMITET EDITORIAL

Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dr. Daniela CÂRNAŢU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician Cătălina LAR, membru fondator SSN
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
ISSN 3045-1655

ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.

În anul 2024, jurnalul a apărut sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. Începând cu anul 2025, revista apare sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.
The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.