La şase luni de la lansarea programului de testare genetică cu acoperire naţională, MedLife dezvăluie rezultatele primei iniţiative de acest fel. Astfel, 170 de copii au fost înscrişi în acest program gratuit în vederea îmbunătăţirii succesului terapeutic.


Peste 170 de pacienţi au beneficiat deja de testare genetică gratuită pentru copiii recent diagnosticaţi cu cancer, în cadrul programului #SperanţaNuMoareDeCancer, dezvoltat de MedLife, se arată într-un comunicat.

Programul oferă un test unic, care analizează majoritatea claselor de mutaţii genetice din 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Luând în vedere statisticile îngrijorătoare care arată că aproximativ 420 de copii sunt anual diagnosticaţi cu cancer în România, programul #SperanţaNuMoareDeCancer lansat de MedLife este un demers menit să aducă speranţă în lupta împotriva acestei afecţiuni devastatoare.

„Noi suntem alături de pacientul pediatric în prima etapă de diagnosticare când, prin acest raport vast şi complex care cuprinde prognosticul pacientului, profilul tumorii şi recomandări de terapii ţintite, ajutăm medicii oncologi să ofere tratamente personalizate pentru îmbunătăţirea succesului terapeutic. Sperăm, la rândul nostru, că acest program este doar un prim pas pentru o abordare terapeutică integrată a copiilor cu cancer din România şi că pe termen mediu şi lung vom putea face mai mult şi mai bine pentru ei, împreună cu autorităţile, dar şi cu alte instituţii private”, a declarat Ina Ilie, director de comunicare în cadrul MedLife.

Programul susţinut din fonduri proprii ale grupului vizează pacienţii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, diagnosticaţi recent cu cancer. Astfel, aceştia ar putea beneficia în urma testării genetice de terapii personalizate.

„Folosim, în premieră, în România, unul dintre cele mai complexe teste de secvenţiere din lume pentru afecţiuni oncologice. Se numeşte llumina TruSight Oncology 500 şi permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulelor canceroase. Acest program deschide noi perspective în tratarea afecţiunilor oncologice la copii. Analizând riguros atât mutaţiile punctiforme, cât şi genele de fuziune, medicii curanţi, cu care colaborez îndeaproape, pot oferi mai departe terapii personalizate şi inovatoare care pot face o reală diferenţă în vieţile pacienţilor minori”, a adăugat biologul Dumitru Jardan, coordonatorul programului.

Cu ajutorul acestui test, sunt investigate atât mutaţiile punctiforme prin deleţii, duplicaţii sau inserţii, cât şi genele de fuziune care implică 1.385 de gene, iar beneficiarii au şansa de a beneficia de terapii oncologice ţintite.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui test este acela că evaluează mai mulţi biomarkeri, atât cei frecvenţi, cât şi cei mai rari, cu un singur test, accelerând astfel procesul de diagnosticare şi tratament. Rezultatele sunt disponibile în aproximativ 4 săptămâni de la recepţia probei în laborator şi includ: profilul tumorii, recomandările de terapii ţintite şi studiile clinice potivite profilului genetic al pacientului.

Copiii diagnosticaţi recent pot fi înscrişi prin completarea unui formular şi încărcarea dosarului medical pe pagina dedicată. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinţi, al tutorelui legal sau al medicului curant.

Cei care îndeplinesc condiţiile de înrolare în program vor fi contactaţi de echipa medicală dedicată, în 10 zile lucrătoare, pentru comunicarea paşilor următori. În funcţie de diagnosticul fiecărui pacient, specialiştii MedLife colaborează cu medicii curanţi pentru a obţine probele de ţesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efecutării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară MedLife. Pentru pacienţii înscrişi în program, rezultatele testării sunt oferite în aproximativ o lună de la recepţia probei în laborator, urmând ca pe baza lor medicul oncolog să aleagă cele mai potrivite terapii pentru fiecare copil.

#SperanţaNuMoareDeCancer este un program cu acoperire naţională, derulat de MedLife exclusiv din fonduri proprii, testele fiind oferite gratuit pentru copiii care se înscriu în program, conform condiţiilor prezentate.

David Popovici, multiplu campion la nataţie şi Ambasador al Speranţei în cadrul programului, a donat, în urmă cu câteva luni, o medalie de suflet, cea câştigată la Mondialele de la Budapesta în proba 200 m liber masculin, pentru a fi topită şi transformată în 100 de fundiţe aurii, simbol al speranţei în lupta împotriva cancerului la copii.





Oncolog