Ziua internaţională a carităţii a fost instituită cu scopul de a sensibiliza şi de a mobiliza oamenii, organizaţiile şi părţile interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe ceilalţi, prin activităţi filantropice şi de voluntariat.


Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin Rezoluţia /RES/ 67/105, a desemnat ziua de 5 septembrie drept Ziua internaţională a carităţii, ca recunoaştere a rolului filantropiei în atenuarea crizelor umanitare şi a suferinţei umane, precum şi a acţiunilor filantropice desfăşurate de organizaţii şi persoane, informează Agerpres.

Data a fost aleasă pentru comemorarea Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, „pentru munca depusă în lupta pentru depăşirea sărăciei şi a nesiguranţei, care constituie ameninţări la adresa păcii”.

Caritatea susţine legături sociale reale şi contribuie la crearea unor societăţi cuprinzătoare şi mai rezistente, arată ONU. Poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, poate completa serviciile publice în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia, locuinţele şi protecţia copilului. Ajută la promovarea culturii, ştiinţei, sportului şi protecţia patrimoniului cultural şi natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizaţi şi defavorizaţi şi răspândeşte mesajul umanităţii în situaţii de conflict.

În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizaţia Naţiunilor Unite recunoaşte că eradicarea sărăciei în toate formele şi dimensiunile ei, inclusiv sărăcia extremă, este cea mai mare provocare globală şi o cerinţă indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă.





Pediatru