Doar o jumătate dintre cele 2 milioane de pacienţi români care au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală beneficiază de tratament specializat, în vederea recuperării mobilităţii şi independenţei, se arată în concluziile unei analize realizate de fondul de investiţii de growth AGISTA.
Motivele pentru care aproximativ un milion de români nu beneficiază de recuperare medicală ţin fie de listele lungi de aşteptare, de echipamentele şi procedurile învechite din clinicile şi spitalele administrate de stat, fie de numărul insuficient de clinici private care să ofere servicii de calitate pacienţilor, se arată într-un comunicat.
„Din analizele noastre, în jur de 60-70% dintre cei care fac recuperare medicală folosesc serviciile clinicilor şi spitalelor de stat, iar restul de 30-40% sunt pacienţi trataţi în centrele private, numărul acestora din urmă fiind, însă, în continuă creştere. De altfel, piaţa privată de recuperare medicală din România este foarte fragmentată, cu aproximativ 400 operatori, dintre care 100 sunt doar în Bucureşti. Sunt multe clinici de recuperare şi în alte oraşe mari ale ţării, cum ar fi în Cluj-Napoca sau Timişoara, unde am găsit aproximativ 30 astfel de clinici“, spune Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manager AGISTA.
Terapia fizică se bazează pe evaluarea funcţiei motorii a pacientului şi pe activitatea fizică prescrisă pentru a trata şi recupera organismul uman. Conform Colegiului Fizioterapeuţilor, piaţa de recuperare este împărţită în fizioterapie, fiziokinetoterapie, kinetoterapie şi balneokinetoterapie. Aceste forme de terapie sunt recomandate la orice vârstă, încurajând pacientul să-şi gestioneze afecţiunile şi să-şi recupereze mobilitatea şi independenţa, chiar şi după încheierea tratamentului fizioterapeutic.
În România, în fiecare an, sunt aproximativ 2 milioane de pacienţi care au nevoie de recuperare medicală, se mai subliniază.