Medicii stomatologi din România, reuniţi în cadrul mai multor asociaţii profesionale, solicită intervenţia de urgenţă a Guvernului, pentru a permite prezenţa observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR).


Prin modificarea regulilor de derulare a alegerilor de către actuala conducere a CMSR, acestea ar urma să se deruleze în absenţa observatorilor, atât pe durata procesului electoral, cât şi la numărătoarea voturilor, se arată într-un comunicat semnat de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER), Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Asociaţia Medicilor Stomatologi din Municipiul Bucureşti, Asociaţia Medicilor Stomatologi Galaţi, Asociaţia Română de Excelenţă pentru Ortodonţie, Asociaţia „Digital Dental Society”.

„Considerăm că cei peste 27.000 de medici stomatologi din România, profesând în cea mai mare parte în mediul privat, practicând o meserie prin excelenţă liberală, nu pot fi lipsiţi de dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales în condiţii de transparenţă şi legitimitate!”, se subliniază în comunicat.

Asociaţiile semnatare ale apelului îi cer ministrului Alexandru Rafila, „care a avizat deja actul normativ la nivelul Ministerului Sănătăţii”, să garanteze public prezenţa observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local şi naţional.

„Având în vedere că planează suspiciunea că prin accelerarea derularii calendarului electoral nu se vor aplica normele cadrului legal promovat de Guvern, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, somăm public conducerea CMSR să nu încheie acest sfârşit de mandat printr-un şir de abuzuri. Nu vom tolera, indiferent de presiunile făcute de actuala conducere CMSR asupra comunităţii noastre, împiedicarea medicilor stomatologi să profeseze liber şi transformarea alegerilor pentru conducerea CMSR într-un mecanism anti-democratic, aşa cum se întâmplă în acest moment prin organizarea actualului proces electoral şi prin îngrădirea dreptului de a alege şi de a fi ales pentru mai mulţi medici stomatologi! Atragem atenţia asupra faptului că dreptul de a alege şi de a fi ales este un drept garantat prin Constituţie ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate în cadrul unui regulament de organizare şi funcţionare”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, secretar general al SSER.

În comunicat, se face apel la întreaga comunitate a medicilor stomatologi din România, pentru a sprijini „cu absolut toate mijloacele unei democraţii consolidate”, apărarea drepturilor garantate prin Constituţie şi legi.

Apelul public a fost iniţiat luând în considerare următoarele situaţii de fapt şi de drept:

Prevederile stipulate în Ordonanţa Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, în cadrul articolului 550 aliniatele (1), (2) şi (3)*, şi articolului VIII (Dispoziţii Finale) aliniatul (3)** ce se află în proces de avizare la nivelul Executivului:

*Articolul 550 se modifică şi va avea următorul cuprins: ,,Art. 550 - (1) Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate de stat, urmăreşte ca activitatea CMSR să se desfăşoare în condiţiile legii. (2) Ministerul Sănătăţii poate desemna observatori la procesul electoral din cadrul CMSR.

(3) Condiţiile şi metodologia de desemnare a observatorilor prevăzuţi la alin. (2) se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii”.

**ART. VIII. Dispoziţii finale (3) Ordinul ministrului sănătăţii prevăzut la art. 465 alin. (3), art. 550 alin. (3), art. 640 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi la art. 67 alin. (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu modificările şi completările ulterioare se aprobă în termen de 90 de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.





Psihiatru (2)