Spitalele americane se confruntă cu un număr în creştere de apeluri, privind intoxicaţiile cu ivermectină. În SUA, substanţa este folosită contra bolilor parazitare la animale şi face şi obiectul unui studiu, pentru a i se confirma sau nu eficienţa în tratamentul COVID-19. Agenţia americană a medicamentului, FDA, trage un semnal de alarmă.


„Nu sunteţi cal, nu sunteţi vacă. Serios, opriţi-vă.” – acesta este mesajul, mai degrabă dezamăgit, pe care Agenţia medicamentului din SUA, Food and Drug Administration (FDA), l-a publicat pe contul său de Twitter, în data de 21 august, informează publicaţia Santé Magazine.

Tweetul vine ca urmare a faptului că FDA continuă să primească numeroase rapoarte medicale, în legătură cu pacienţi care au necesitat spitalizare de urgenţă, după ce au luat ivermectină destinată uzului veterinar.

Agenţia îi îndeamnă pe americani să nu-şi mai autoadministreze acest medicament. Substanţa face într-adevăr obiectul cerecetărilor, pentru a se stabili dacă este eficientă sau nu în tratamentul anti-COVID, dar nu s-a ajuns la o concluzie.

La ora actuală, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la fel ca FDA, nu recomandă sub nicio formă administrarea de ivermectină pentru tratarea sau prevenirea COVID-19.

În Franţa, Institutul Pasteur a făcut o cercetare cu rezultate încurajatoare, privind folosirea ivermectinei împotriva infectării cu SARS-CoV-2, însă studiul a fost făcut doar pe cobai de laborator, mai precis, pe rozătoare, precizează Santé Magazine, care adaugă că mai sunt multe teste de făcut până ce medicamentul să fie validat sau, dimpotrivă.

În plus, în ipoteza că ivermectina ar fi într-adevăr eficace pentru a reduce inflamaţia căilor respiratorii cauzată de COVID-19, nu se ştie exact care e doza necesară, eficace şi fără pericol, pentru a fi administrată oamenilor.

Pe site-ul său, FDA reaminteşte că medicamentele pe bază de ivermectină destinate animalelor domestice mari au, în general, concentraţie mare. Dozele de ivermectină aprobate în tratamentul anumitor paraziţi pot interacţiona cu alte medicamente, cum ar fi anticoagulantele.

O supradoză de ivermectină, subliniază reprezentanţii FDA, provoacă greaţă, ameţeli, vomă, diaree, hipotensiune, reacţii alergice, ataxie, convulsii, putând duce la comă şi chiar la moarte.  

 

Farmacist