Cercetătorii chinezi au început reproducerea a 66.500 de tuberculi de cartofi care au fost transportaţi în spaţiu, la bordul unui vehicul cu echipaj uman. Tuberculii au rămas pe orbita Pământului 180 de zile.


După germinarea, cultivarea şi transplantarea tuberculilor, vor fi selectate şi evaluate soiurile superioare, a declarat Zhang Linhai, directorul Centrului pentru inovare tehnologică din cadrul Xisen Potato Industry Co. Ltd, care coordonează acest proiect.

Reproducerea în spaţiu se referă la expunerea cartofilor sau a tulpinilor la radiaţia cosmică şi la microgravitaţia din spaţiu pentru a stimula mutaţii la nivelul genelor lor, astfel încât să se creeze noi soiuri cu performanţe mai bune - o perioadă de creştere mai scurtă, un randament mai mare şi o rezistenţă sporită la boli, informează agenţiile Xinhua şi Agerpres.

Cercetătorii intenţionează să selecteze soiuri de cartofi cu toleranţă la sare şi alcalinitate şi cu randamente mai mari, prin experimente care utilizează tehnologia avansată de editare genetică.

Este pentru a doua oară când compania Xisen Potato Industry Co. Ltd. a trimis tuberculi în spaţiu. În iunie 2022, 20.000 de tuberculi de cartof selectaţi de companie au fost trimişi pe staţia spaţială chineză.

În 1987, China a trimis în spaţiu primul său lot de seminţe de cultură - inclusiv orez şi piper -, dând startul programului de reproducere a plantelor în afara Terrei. În ultimele decenii, cercetătorii chinezi au realizat peste 30 de experimente în spaţiu care au implicat seminţe de plante, răsaduri şi tulpini, ceea ce a dus la obţinerea a circa 1.000 de soiuri noi.





Practica Veterinara