Noi teste realizate pe animale de laborator şi pe ţesuturi umane arată că Omicron ar afecta plămânii în proporţie mai mică, ceea ce ar confirma caracterul mai puţin agresiv al tulpinii.


Testele realizate pe şoareci şi hamsteri au arătat că Omicron provoacă infecţii mai puţin grave, adesea limitate la căile respiratorii superioare – nas, gât, trahee - , informează The New York Times şi 7sur7. Varianta e mult mai puţin nocivă pentru plămâni, comparativ cu celelalte tulpini cunoscute.

„Ideea unei boli care se manifestă principal la nivelul căilor respiratorii superioare e tot mai vehiculată”, a spus Roland Eils, bioinformatician la Institutul de Sănătate din Berlin.

Din noiembrie, de când au fost făcute publice primele informaţii privind existenţa variantei Omicron, s-au realizat mai multe cercetări, care au arătat că tulpina pare a fi mai puţin agresivă ca Delta, chiar dacă se răspândeşte mai repede. Oameni de ştiinţă din Hong Kong au studiat mostre prelevate în cursul unor intervenţii la nivelul căilor respiratorii umane – şi, în cazul a 12 eşantioane, Omicron s-a dezvoltat mai lent decât Delta şi decât celelalte variante cunoscute a SARS-CoV-2.

Alte studii sugerează că noua variantă ar duce la mai puţine spitalizări – însă experţii sunt rezervaţi în legătură cu acest subiect.

Încă nu se ştie de ce această variantă are capacitatea de a se răspândi atât de rapid. Numeroase ţări din Europa au înregistrat recent un număr record de infectări, subliniază 7sur7.

 

ORL