Cercetători din Melbourne, Australia, au anunţat că au înregistrat noi progrese în tratamentul malariei. Colaborarea dintre Universitatea La Trobe şi compania farmaceutică AdAlta a dus la o descoperire care ar putea deschide o abordare cu totul nouă în tratarea bolii.


În 2021 au fost înregistrate 247 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial, numărul deceselor provocate de această boală fiind estimat la 619.000, informează agenţiile Xinhua şi Agerpres.

Compania AdAlta foloseşte platforma de tehnologie pe bază de anticorpi „i-body” pentru a rezolva probleme complicate legate de acţiunea ţintită a medicamentelor şi pentru a obţine noi tratamente împotriva celor mai răspândite boli. În cadrul colaborării dintre universitatea australiană şi AdAlta au fost descoperite noi „i-bodies” care protejează celulele umane de parazitul care provoacă malaria, dar şi de alţi paraziţi similari.

„Până în prezent nicio moleculă de tipul anticorpilor nu a reuşit să combine abilitatea de a se ataşa de multiple tulpini ale parazitului malariei cu capacitatea de a le ucide”, a declarat Mick Foley, profesor la Universitatea La Trobe şi cercetător-şef la AdAlta.

„Incredibila diversitate a tulpinilor a împiedicat toate încercările anterioare de a produce un singur anticorp care să stopeze infecţia cu acest parazit. Prin această abordare, am reuşit să dezvoltăm un tratament care protejează organismul uman de pericolul infecţiei în două stadii diferite ale ciclului de viaţă al acestor paraziţi, din mai multe tulpini, ceea ce deschide noi drumuri pentru tratarea malariei”, a adăugat el.

 




Alergologia