140 de cadre medicale din ţară au spus „da” colaborării naţionale şi internaţionale pentru a creşte rata de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer din România, în cadrul primei ediţii a evenimentului Children’s Call for Hope.


Evenimentul a fost organizat de Dăruieşte Viaţă în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgenţă „Marie S. Curie” din Bucureşti şi este prilejuit de finalizarea primei etape a celui mai amplu proiect de implicare socială din ţară – iniţiativa #NoiFacemUnSpital. A debutat cu tururi ghidate în noul spital, pentru a le prezenta medicilor şi invitaţilor internaţionali infrastructura creată, şi a continuat cu mai multe sesiuni de discuţii pe tema parteneriatului, colaborării şi multidisciplinarităţii, se arată într-un comunicat. 

Speakerii care au urcat pe scenă au fost: prof. dr. Rob Pieters (director medical Prinses Máxima Center, Ţările de Jos), prof. dr. Saiful Huq (fizician medical, fost preşedinte al Asociaţiei Americane a Fizicienilor în Medicină), prof. Martin Persson (Universitatea din Kristianstaad, Suedia), arh. Raluca Şoaita (arhitecta din spatele iniţiativei #NoiFacemUnSpital), reprezentanţii colectivului S.C.U.C. „Marie S. Curie” – prof. dr. Radu Spătaru (director medical), dr. Ruxandra Vidlescu (şef secţie oncologie), dr. Alin Nicolescu (şef secţie cardiologie), dr. Sorin Târnoveanu (şef secţie neurochirurgie), dr. Radu Tăbăcaru (şef secţie ATI) şi reprezentanţii celor mai mari sponsori ai iniţiativei #NoiFacemUnSpital.

De asemenea, invitate de onoare au fost E.S. Kathleen A. Kavalec (Ambasadoarea SUA) şi E.S. Willemijn van Haaften (Ambasadoarea Ţărilor de Jos). Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, şi preşedintele St. Jude Global, Carlos Rodriguez-Galindo, au avut o intervenţie video. Mesajele privind viitorul iniţiativei şi al colaborării dintre Dăruieşte Viaţă şi SCUC „Marie S. Curie” au fost transmise de fondatoarele Asociaţiei – Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu – şi de managerul Spitalului „Marie S. Curie”, Daniel Buzatu. Evenimentul a fost moderat de Paula Herlo şi Alex Dima – doi dintre cei mai cunoscuţi susţinători Dăruieşte Viaţă.

„Childrens’ Call for Hope este un eveniment despre viitor, despre ce putem face împreună şi despre cum putem creşte rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi cu cancer în România. Un eveniment care ne provoacă să răspundem întrebării de ce suntem fiecare dintre noi aici – medici, asistente, manageri, reprezentanţi ai ONG-urilor, părinţi. Ne-am bucurat să avem alături speakeri internaţionali, precum pof. dr. Rob Pieters, prof. dr. Saiful Huq şi prof. Martin Persson, care au prezentat cazuri de bună practică în ceea ce priveşte colaborarea internaţională şi multidisciplinaritatea în tratarea pacientului oncologic. Împreună suntem speranţă pentru aceşti copii şi pentru părinţii care primesc cea mai cruntă veste”, a spus Carmen Uscatu, fondatoare Dăruieşte Viaţă

„În cei 12 ani de când facem proiecte în spitalele din România, am auzit, probabil, de sute de mii de ori, NU SE POATE.  Astăzi, 350.000 de donatori persoane fizice şi peste 8.000 de companii pot spune: Noi am făcut un Spital. Continuăm împreună – Dăruieşte Viaţă continuă să construiască la Spitalul Marie Curie, să vină cu propuneri de schimbări strategice la nivel de legislaţie în sănătate, să susţină drepturile pacienţilor pentru a da o şansă în plus copiilor cu patologie oncologică şi nu numai”, a completat Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruieşte Viaţă

Pentru Spitalul Marie Curie, anul acesta este o dublă sărbătoare – 40 de ani de funcţionare, plus marcarea unui moment important în evoluţia noastră, prin parteneriatul încheiat cu Dăruieşte Viaţă şi noua infrastructură de care beneficiem prin implicarea societăţii civile, a spus Daniel Buzatu, manager SCUC „Marie S. Curie”.

„Ce îmi doresc pentru anii următori este să redefinim ideea de normalitate, pentru că multidisciplinaritatea este normalitate, la fel şi colaborarea şi cooperarea. Normalitate înseamnă să facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru copiii care suferă de boli crunte, precum cancerul”, a adăugat Daniel Buzatu.

„Dacă în anii ’70 rata de supravieţuire în leucemii la copii era de 4%, astăzi suntem la 94% în Ţările de Jos. Cred că nu este imposibil să spunem că în următorii 10-20 ani vom putea vorbi despre 100%. În Olanda, am ajuns la acest procent colaborând – concentrând în acelaşi loc toţi specialiştii în onco-pediatrie şi toate resursele noastre. Protocolul de colaborare pe care îl avem cu Spitalul Marie Curie şi cu Dăruieşte Viaţă este unul strategic pentru Prinses Máxima Center şi este un pas important către obiectivul nostru de 100% şanse de supravieţuire pentru copiii care primesc acest diagnostic”, a afirmat prof. dr. Rob Pieters, director medical „Prinses Máxima Center”

Dăruieşte Viaţă a finalizat construcţia Spitalul de la Marie Curie – prima etapă a iniţiativei #NoiFacemUnSpital. Proiectul continuă cu a doua fază (o nouă clădire) pentru a crea un campus medical, dar şi cu susţinere pentru dezvoltarea resursei umane prin traininguri şi parteneriate cu clinici din străinătate.

Foto credit: Banu Ştefan

 




Pediatru