Compania germană de biotehnologie CureVac a anunţat că a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech, care a creat - alături de grupul american Pfizer – vaccinul anti-COVID folosit pe plan mondial. Plângerea acuză atingeri aduse drepturilor sale de proprietate intelectuală, asociate tehnologiei inovatoare ARN mesager.


„Munca depusă de BioNTech este una originală şi noi o apărăm cu fermitate împotriva oricărei acuzaţii de încălcare a brevetelor”, au reacţionat reprezentanţii companiei BioNTech într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

CureVac a depus plângere la Tribunalul Regional din Düsseldorf împotriva BioNTech SE şi a două dintre filialele sale, cerând „o despăgubire echitabilă” pentru încălcarea unora dintre drepturile sale de proprietate intelectuală, se arată într-un comunicat de presă al acestei companii.

CureVac este un start-up de biotehnologie, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul medicamentelor bazate pe ARN mesager. Laboratorul doreşte „respectarea drepturilor sale de proprietate intelectuală provenite din peste două decenii de activitate de pionierat în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au contribuit la dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19”, se afirmă în acelaşi document.

În contextul unui nou val de infectări în numeroase ţări europene, compania CureVac a dat asigurări că nu încearcă să obţină „un ordin de interdicţie” şi că nu are intenţia de a iniţia acţiuni în justiţie care ar putea împiedica „producţia, vânzarea sau distribuirea” vaccinurilor produse de BioNTech, în colaborare cu partenerul său american, Pfizer.

Însă reprezentanţii CureVac consideră că cei 22 de ani ai săi de activitate în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au permis „dezvoltarea rapidă” a unor vaccinuri împotriva noului coronavirus, ar merita „o remuneraţie echitabilă”, fără să precizeze însă valoarea acesteia.

Acea remuneraţie ar permite „investiţii în dezvoltarea tehnologiei ARN mesager şi a unor noi clase de medicamente care pot salva vieţi”, au adăugat reprezentanţii CureVac.

Dezminţind orice încălcare a proprietăţii intelectuale, reprezentanţii BioNTech au adăugat că „nu sunt rare situaţiile în care alte companii din industria farmaceutică, ce au asistat la succesul avut de Comirnaty - vaccinul anti-COVID-19 cel mai utilizat în lume - , sugerează acum că acel vaccin încalcă în cele din urmă drepturile lor de proprietate intelectuală”.

Serul a permis, potrivit BioNTech, vaccinarea a peste 1 miliard de persoane din lumea întreagă, evitarea „a milioane de cazuri grave”, făcând din acest ser „una dintre lansările de medicamente cele mai reuşite din istoria medicinei”.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost primul ser anti-COVID-19 autorizat în ţările occidentale, în decembrie 2020, şi a generat venituri de miliarde de euro pentru cele două companii, precizează AFP.

Compania CureVac, fondată în 2020 de cercetătorul Ingmar Hoerr, un pionier în cercetările care privesc tehnologia ARN mesager, a fost unul dintre primele laboratoare care s-au lansat în cursa pentru obţinerea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

CureVac a anunţat însă în octombrie 2021 că renunţă la dezvoltarea vaccinului său candidat împotriva COVID-19, care, deşi a furnizat iniţial rezultate dătătoare de speranţă, a avut în cele din urmă o eficienţă dezamăgitoare.

Conducerea CureVac a anunţat atunci că „se concentrează pe dezvoltarea unui vaccin de a doua generaţie împotriva COVID-19”, la care lucrează deja cu producătorul britanic GSK.

 



Farmacist