Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, explică, într-un interviu acordat MedicHub, că medicii ar trebui să se pregătească pentru ce e mai rău, pentru că transmiterea comunitară va continua să crească.


Domnule conferenţiar, comparativ cu perioada de început a pandemiei de coronavirus, ce aţi observat în ultima vreme, cum se manifestă boala la copii?

Conf. dr. Mihai Craiu: Indiferent de câţi copii se infectează, toţi vor face aceeaşi formă minoră de boală, care este cel mult o enterocolită sau o boală respiratorie minoră. Studii extensive, chiar zilele trecute a fost publicat un studiu al Presbiterian, din New York, pe o cohortă extensivă de copii, în cadrul căruia au observat că, în vârful episodului pandemic, mai în primăvară, la New York, a fost dezastru, erau mii de copii infectaţi. Din aceşti copii au au putut fi număraţi pe degetele de la o mână cei care au făcut aşa-numitul sindrom multi-inflamator sistemic al copilului. Aceştia sunt foarte, foarte rari şi nu sunt copii, ci şcolari sau adolescenţi. De ce? Pentru că, în acest moment, există dovezi extensive că cei mici fac un nivel de anticorpi împotriva spike proteina, adică anticorpii neutralizanţi pe care sperăm să-i avem prin vaccin sau după boală, mult mai mic. Deci, cantitatea de anticorpi pe care o face o persoană depinde de vârstă şi de severitatea bolii. Cu cât eşti mai mic şi cu cât ai făcut o boală mai uşoară, cu atât ai mai puţini anticorpi. De ce? Pentru că sunt foarte puţini pacienţi care mor din cauza virusului în sine, cei mai mulţi pacienţi mor din cauza complicaţiilor răspunsului imun la agresiunea virală.


Când sunt în pericol copiii? Ministrul Sănătăţii spunea zilele trecute că numărul copiilor care se infectează a crescut.

Conf. dr. Mihai Craiu: În acest moment, cât este transmitere comunitară accentuate, au început să se îmbolnăvească copiii de acasă, nu de la şcoală, nici de la joacă, nici de la mall, pentru că au boli grave. Avem acum în spital un copil transplantat medular, care a făcut infecţie cu adenovirus. Fie că au o boală neurologică, fie că au o boală pentru care au fost operaţi pe inimă, părinţii acestor copii ştiu foarte bine şi poartă mască, dar poţi să fii în pericol şi dacă îţi livrează la domiciliu cineva. Problema în acest moment este că am reuşit să-i infectăm şi pe cei izolaţi, nu la şcoală – nu acolo e problema. Problema mare este că e prea mare transmiterea comunitară.


Aşadar, copiii, în general, nu fac forme grave.

Conf. dr. Mihai Craiu: Cred că trebuie să spunem că este necesar să avem grijă de copiii care au bolile adulţilor – copiii dializaţi, de exemplu. Chiar zilele trecute am vorbit cu o colegă de la „Marie Curie”, ştiţi că acolo e centru de diabet pentru copii, şi mi-a zis că diabeticii lor şcolari stau la fel de prost ca şi adulţii. Trebuie să avem grijă de copiii care au bolile adulţilor – obezitate extremă, probleme ale rinichilor, cancer.


Aveţi cazuri de copii cu COVID-19 la dumneavoastră la spital?

Conf. dr. Mihai Craiu: Noi, prin lege, nu avem voie să ţinem copii cu coronavirus, îi transferăm. Dar îi îngrijim şi rămân, unii dintre ei, ore, chiar zile până la transfer sau până când pot fi duşi acasă. Am avut cazuri de pacienţi grav, realmente, cu părinţi dovediţi bolnavi, inclusiv bunica. Se întâmplă ceva în comunitate. La şcoală şi în spital eşti în cel mai sigur loc în care puteai fi în România, pentru că, de bine, de rău, se respectă nişte proceduri.


Cum s-a schimbat viaţa la dumneavoastră la institut comparativ cu luna martie, când a izbucnit pandemia la noi?

Conf. dr. Mihai Craiu: Prin protocol intern testăm absolut toţi pacienţii spitalizaţi, cei care trec de Primiri Urgenţe. În momentul în care rezultatul este negativ, îi primim în spital. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie să-i ducem la colegii noştri de la „Matei Balş” sau de la „Victor Babeş”, numai că nu se poate tot timpul, aşa că trebuie să-i tratăm. Dar rezolvăm, niciun copil nu a avut o formă gravă care să ajungă în situaţii ameninţătoare de viaţă.


Copiii pot rămâne cu sechele în urma acestei boli?

Conf. dr. Mihai Craiu: Sechelele sunt numai în formele grave. Depinde cu ce maşină dai în ce groapă, cât de adâncă e. Adică, dacă există astm, BPOC etc., rămâi cu sechele.


Circulă tot felul de teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora virusul nu există şi în care unii oameni cred. Ce le transmiteţi acestora?

Conf. dr. Mihai Craiu: Unui om care crede cu fanatism în chestia asta ar trebui să i se tranmistă următorul mesaj: „Bun, tu nu crezi, dar, dacă au dreptate doctorii şi îţi infectezi mama sau fratele, cum este?” Pentru a salva pe cineva bolnav din familie a purta o mască nu e o povară.


Sunt şi în rândul medicilor persoane care cred în conspiraţii.

Conf. dr. Mihai Craiu: Lor ar trebui să li se ridice dreptul de liberă practică. Una dintre atribuţiile Colegiului Medicilor este evalueze dacă un medic este apt fizic şi psihic pentru a furniza servicii de sănătate. De aceea se cere la vizita medicală periodică şi evaluare psihologică sau psihiatrică.


Care este mesajul dumneavoastră pentru colegii medici?

Conf. dr. Mihai Craiu: Mesajul meu este să se pregătească, pentru că va fi mai rău, pentru că, din păcate, oamenii vor înţelege numai după ce vor da cu capul de pragul de sus. Vor crede când vor avea în familia lor pe cineva bolnav.