Crucea Roşie Română marchează sâmbătă, 10 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor. Tema din acest an pune accent pe învăţarea şi acordarea primului ajutor la orice vârstă.


Cunostinţele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieţi şi ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporind capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave şi pentru a îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale unei victime, se arată într-un comunicat al Crucii Roşii Române.

„Indiferent de categoria socială din care provine sau de vârstă, fiecare persoană are capacitatea de a acorda primul ajutor. Este esenţial ca un număr cât mai mare de persoane să înveţe să acorde primul ajutor la toate vârstele, fie că este vorba de cursuri de prim ajutor făcute în şcoli, la locul de muncă sau în cluburile pentru persoane în vârstă. Oricine poate salva vieţi!”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Copiii, de la cea mai fragedă vârstă, pot acorda primul ajutor şi pot salva viaţa unui membru al familiei sau a unui coleg de şcoală. În plus, copiii înşişi se confruntă cu un risc ridicat de rănire neintenţionată, prin urmare, este esenţial ca aceştia să ştie cum să reacţioneze într-o situaţie de urgenţă, se arată în comunicat.

Adulţii îşi pot spori abilităţile de a se ajuta singuri, de a reacţiona rapid şi corect în cazul unui accident în care este implicat partenerul de viaţă sau părintele, un copil, un sugar sau un străin. De asemenea, ei vor fi mai conştienţi de măsurile preventive, în special atunci când se ocupă de copii şi de persoanele în vârstă.

Persoanele de peste 65 de ani reprezintă grupul de vârstă cel mai vulnerabil la boli şi accidente domestice, se mai adaugă în comunicat. Sunt mai predispuse la căderi şi dezvoltă boli cardiovasculare şi alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială şi diabetul.

„Într-o lume în care populaţia îmbătrânită este în creştere, este esenţial să se formeze mai multe persoane în vârstă în domeniul primului ajutor. Adulţii în vârstă trebuie să devină conştienţi de riscurile cu care se confruntă, dar şi de măsurile preventive. Educaţia privind recunoaşterea timpurie a semnelor şi acordarea primului ajutor în caz de urgenţă poate contribui la reducerea suferinţei şi la salvarea de vieţi”, se subliniază în comunicat.

 



Psihiatru (2)