Preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Medicală, Mihai Berteanu, a propus includerea acestei specialităţi în Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030, având în vedere că este obligatorie pentru reintegrarea pacientului în familie şi în societate.


„Orice afecţiune cronică sau accident sever duce la pierderea unor abilităţi, ceea ce determină un grad mai mare sau mai mic de dizabilitate. Intervenţia de a reabilita persoana este nu numai logică, ci este o necesitate şi, nu în ultimul rând, un drept al persoanei, conform OMS şi Convenţiei ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilităţi. Reabilitarea va ajuta persoana să ducă o viaţă independentă, să se reintegreze în familie şi în societate şi să se bucure de o calitate bună a vieţii. Din acest motiv, am propus ca reabilitarea medicală să fie inclusă în Strategia Naţională de Sănătate 2022 – 2030”, a afirmat dr. Mhai Berteanu, la cel de-al 45-lea Congres Naţional de Reabilitare Medicală, care a avut loc la Bucureşti. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a evidenţiat, la rândul său, necesitatea integrării mai rapide a celor mai noi şi inovatoare descoperiri în actul medical, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres

Consilierul prezidenţial Diana Păun a amintit că nevoia de reabilitare a crescut la nivel mondial, iar ritmul accelerat al inovării digitale a permis accesul pacienţilor la servicii de calitate.

„În contextul îmbătrânirii populaţiei, unul dintre principalele noastre obiective este dezvoltarea domeniului de recuperare medicală. Acest lucru se poate face printr-o colaborare integrată şi prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive pentru o reinserţie în familie şi în societate cât mai rapide. Această specialitate va întregi actul curativ al celorlalte specialităţi. Am mare încredere în specialiştii noştri din acest domeniu, de aceea am regândit valoarea contractelor şi a pachetelor disponibile cetăţenilor începând cu anul 2023 şi translatarea serviciilor de specialitate a venit ca un lucru firesc”, a transmis preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată în comunicat.

Conform Societăţii Române de Reabilitare Medicală, în ţara noastră sunt peste 1.500 specialişti în medicină fizică şi de reabilitare şi peste 350 de rezidenţi în pregătire, fapt care asigură atât dezvoltarea şi pe viitor a specialităţii, cât şi premisele ca persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.

 




Alergologia