La Centrul de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă Târgu Mureş din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş şi la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor sunt organizate cursurile de pregătire în domeniul primului ajutor calificat pentru paramedicii din Ucraina.


În cadrul centrului din judeţul Mureş, timp de o lună, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea, timp de patru zile, paramedicii ucraineni vor fi pregătiţi în medicină tactică de intervenţie, cu simularea mai multor scenarii, se arată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Reamintim că România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în caz de război”, se mai precizează.

La solicitarea de asistenţă internaţională a Ucrainei privind consolidarea rezilienţei naţionale în domeniul sănătăţii publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului naţional pentru situaţii de urgenţă.

Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanţii DSU/MAI şi EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază şi medicină tactică, precum şi cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 de euro, ce sunt asiguraţi prin fondul fiduciar NATO, iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureş  şi Oradea.

Sursă foto: Facebook Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

 



Alergologia