Din aceeași categorie
Utilizarea raţională a suplimentelor alimentare şi creşterea gradului de conştientizare a problemei deficitului de medicamente esenţiale cu care se confruntă România trebuie să reprezinte un punct de interes pentru toţi specialiştii din domeniul medical, dar şi pentru publicul larg, se arată într-un comunicat.
În acest sens, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România doreşte aducă un plus de informare, prin organizarea Campaniei Naţionale de Sănătate Publică MedAccess. În perioada 14-27 martie, atât în mediul online, cât şi în centrele universitare în care activează cele opt asociaţii locale membre FASFR – Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea. Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara – , se vor desfăşura activităţi de informare a studenţilor farmacişti şi a publicului larg care să răspundă la următoarele întrebări:
- „Cum putem combate automedicaţia iraţională?”;
- „Care sunt efectele benefice şi limitările suplimentelor alimentare?”;
- „Cum se administrează corect suplimentele alimentare?”;
- „Care sunt cauzele şi consecinţele deficitului de medicamente din România?”
Campania MedAccess se va desfăşura în mediul online prin publicarea de materiale informative care au ca scop sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa utilizării raţionale a suplimentelor alimentare şi a OTC-urilor, şi familiarizarea studenţilor cu problema deficitului de medicamente esenţiale. Pe paginile de Facebook şi Instagram ale Federaţiei vor fi postate materiale destinate atât publicului larg, cât şi persoanelor avizate din domeniul sănătăţii. Totodată, un chestionar vizează atât gradul de pregătire al studenţilor farmacişti şi medicinişti în ceea ce priveşte activitatea de recomandare a suplimentelor alimentare, cât şi nivelul de informare al populaţiei generale rezidente în România în ceea ce priveşte utilizarea raţională a suplimentelor alimentare.
Joi, 24 martie 2022, începând cu ora 20.00, are loc webinarul MedAccess în cadrul căruia este invitată în calitate de speaker Bianca Băluţă, Alumnus FASFR, farmacist, absolvent al programului de master „International Health Policy” de la London School of Economics and Political Science, se mai arată îm comunicat.
Activităţile desfăşurate în centrele membre vizează distribuirea flyerelor informative în cadrul farmaciilor şi al centrelor comerciale, prezentarea materialelor informative în format online şi fizic, în licee, pentru a ajunge şi la segmentul cel mai tânăr al populaţiei ţintă, precum şi organizarea de conferinţe sau activităţi sociale. Acestea sunt destinate studenţilor din domeniul sănătăţii şi specialiştilor, dar şi publicului larg.
În fiecare centru, activităţile desfăşurate au în componenţă:
- Bucureşti: distribuirea flyerelor informative în incinta Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi în farmacii, prezentare unor materiale informative elevilor din licee, atât în mediul online, cât şi fizic.
- Cluj-Napoca: organizarea unei conferinţe pentru voluntarii campaniei legată de recomandarea corespunzătoare a medicamentelor OTC şi a suplimentelor alimentare, realizarea unor prezentări informative pentru studenţii altor universităţi, organizarea unei sesiuni online de Q&A pe platfoma Instagram.
- Craiova: organizarea unei workshop, distribuirea flyerelor informative în incinta Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.
- Iaşi: prezentare a unor materiale informative în licee, stand de informare în incinta Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa”, precum şi în Iulius Mall şi Palas Mall.
- Oradea: distribuirea flyerelor informative în farmacii, postări informative pe reţelele sociale şi sesiuni de Q&A.
- Sibiu: organizarea unei conferinţe în cadrul căreia speakerul principal este un farmacist şef - fostă absolventă a Facultăţii de Farmacie din Sibiu, distribuirea flyerelor informative în farmacii şi în cabinete medicale, organizarea unui Quiz Night.
- Târgu-Mureş: distribuirea flyerelor informative în spaţiile publice şi în farmacii, organizarea unei vânători de comori, organizarea unei conferinţe cu ajutorul HelpNet, proiectarea unui documentar despre suplimentele alimentare.
- Timişoara: distribuirea flyerelor informative în cadrul Facultăţii de Farmacie din Timişoara şi în spaţiul public.
„Pentru a combate utilizarea iraţională a suplimentelor alimentare şi a OTC-urilor sugerăm: promovarea surselor sigure de informare, descurajarea achiziţionării de suplimente alimentare de la agenţi economici necertificaţi şi mai ales cunoaşterea efectelor benefice la care pacienţii se pot aştepta de la un supliment alimentar, dar şi a limitărilor acestora, a potenţialelor efecte secundare sau a riscului de apariţie a unor interacţiuni medicamentoase”, se subliniază în comunicatul FASFR.
federatia asociatiilor studentilor farmacisti din romaniacampanie de informareutilizare rationalasuplimente si otc-uri
Ziua europeană a numărului unic de urgență 112, marcată astăzi
Florentina Ionescu
Ziua europeană a numărului unic de urgență (112) înseamnă, printre altele, educație pentru siguranța și sănătatea copiilor.
...Loteria Română desfăşoară o campanie de informare în parteneriat cu ANT
Florentina Ionescu
Loteria Română şi Agenţia Naţională de Transplant au încheiat recent un acord de parteneriat pentru desfăşurarea unei campanii de informare a populaţiei.
...