Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara va avea primul aparat PET-CT dintr-o unitate sanitară de stat din vestul României, cu fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii.


Valoarea investiţiei este de 13.138.000 de lei, 90% din fonduri fiind alocate de Ministerul Sănătăţii, iar 10% de la bugetul local al Primăriei Timişoara. Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea şi monitorizarea pacienţilor cu diferite forme de cancer, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

Contractul cadru a fost semnat de anul trecut, iar după alocarea bugetară de anul acesta, urmează achiziţia echipamentului şi amenajarea spaţiului unde va fi amplasat aparatul. Perioada de implementare a proiectului este până la finele anului 2021.

„Scanarea PET-CT permite creşterea acurateţii, dar şi stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienţilor care prezintă formaţiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obţinerea unor informaţii complete despre localizarea, forma şi dimensiunile formelor canceroase, dar şi despre metabolismul acestora”, mai arată reprezentanţii spitalului.

Investigaţia este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf şi reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigaţie imagistică.

„Cu ajutorul acestei investigaţii reuşim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activităţile metabolice ale ţesuturilor şi putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia şi posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigaţia se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescenţă, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat şl. dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

„Peste câteva zile vom demara operaţiunea de reconstrucţie a clădirii unde funcţionează acum centrul antifumat. Vom păstra parte din clădire, dar o vom inălţa şi recompartimenta. Va fi o clădire P+1 care va include atât spaţiul destinat aparatului, cât şi birouri şi săli de consultaţii. Termenul este foarte scurt. Dar avem încredere că firma care a câştigat licitaţia îşi va respecta angajamentul”, a spus prof dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.

Principalii beneficiari ai investigaţiilor imagistice vor fi pacienţii suspectaţi de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute şi pacienţilor cu alte boli neoplazice.

„Vom propune ca, în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii, investigaţiile pentru pacienţii cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicina internă, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie şi chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigaţiile de acest fel să fie decontate de către Casa Judeţeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer”, a mai adăugat prof dr. Cristian Oancea.

În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate: la Clinica de Pneumologie Iaşi şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr.Carol Davila”.



Medic