Laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Sistemul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp, între 14 şi 30 de etiologii.


Practic, stabileşte cauza infecţiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR), se arată pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.

Printre virusurile ce pot fi identificate se numără SARS-COV-2, diverse  forme ale virusului corona, cel al gripei A ( inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar şi adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor (inclusiv cel auriu), streptococi (inclusiv pneumococi).

Timpul de obţinere a rezultatului este de 45-75 minute, în functie de categoria de infecţii avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite şi encefalite.

„Principiul de funcţionare al aparatului este unul Real Time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecţie calitativă şi semi-cantitativă. Aparatul serveşte conceptului modern de testare şi analiză simultană, multiplex, a numeroase ţinte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanţa aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obţinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acurateţe, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, printr-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen, dar şi a genelor de rezistenţă antimicrobiană. Aceasta poate reduce administrarea unor antibiotice şi folosirea ţintită a acestora, având drept consecinţă grăbirea vindecării pacientului, mai arată reprezentanţii spitalului.

Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează şi cu alte date în contextul clinic, se mai precizează.

 

Oncolog