Medicii de familie care-şi desfăşoară activitatea în localităţile izolate de ape din Delta Dunării vor rămâne fără spor de izolare, dacă autorităţile naţionale nu vor schimba contractul-cadru de finanţare a sistemului de sănătate în acest an.


Preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, dr. Emilia Stamate, a declarat pentru Agerpres că, în contextul contractului-cadru propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), veniturile medicilor vor scădea cu cel puţin 30%, iar sporul pentru condiţii deosebite de până la 200% acordat medicilor din Delta Dunării va dispărea.

„Acum acest spor nu mai figurează. S-a luat legătura cu reprezentanţii CNAS, iar răspunsul a fost că s-a strecurat o greşeală atunci când materialul a fost transmis spre publicare în Monitorul oficial. Nu putem crede că ar fi altfel pentru Deltă. Nu vom lăsa medicii din Deltă fără spor pentru condiţii deosebite”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea.

Emilia Stamate a mai spus că, dacă acest spor ar dispărea, medicii de familie din Deltă nu ar putea susţine cheltuielile pentru un cabinet.

„Localităţile din Deltă au populaţie mică. În CA Rosetti, Sfântu Gheorghe, numărul locuitorilor a scăzut, iar dacă un medic ar primi banii numai pentru populaţia înscrisă în listă şi pentru serviciile acordate, suma nu ar acoperi cheltuielile necesare pentru un cabinet, cheltuieli pentru personal, utilităţi, materiale”, a explicat preşedintele Stamate.

Potrivit sursei citate, în judeţ sunt 77 de medici de familie, dintr-un necesar de 133.

„Reţeaua este acoperită cam la jumătate, ceea ce face ca un medic de familie să acopere două, trei localităţi, iar capitaţiile să depăşească în majoritatea cazurilor 2.200 de pacienţi, cât prevede contractul cadru. Tot ce e peste 2.200 se penalizează de casele de asigurări. Dacă în acest an nu se va rezolva această problemă, foarte greu vom putea asigura alte localităţi în afara cabinetelor de bază”, a conchis dr. Emilia Stamate.

 

 

ORL