Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat miercuri că, în zilele următoare, unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor vor începe să primească teste rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Acestea vor fi făcute pacienţilor cu simptome de infecţie respiratorie, astfel încât să poată fi trimişi, în funcţie de rezultatul testului, în unităţile sanitare care tratează patologie COVID sau non-COVID.


Nelu Tătaru a declarat miercuri, la Sibiu, că 43.000 de teste rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor fi distribuite în primă fază către unităţile de primiri urgenţe (UPU) „tocmai pentru a decolmata aceste unităţi de primiri urgenţe şi a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie”, potrivit News.ro.

Astfel, după testare, pacienţii vor putea fi dirijaţi rapid către unităţile COVID sau non-COVID, în funcţie de rezultatele testelor rapide.

„Cred că, în 5 sau 6 (noiembrie – n.r.) vor fi distribuite în UPU, iar, săptămâna următoare, avem în evaluare achiziţionarea a încă unui milion de teste. La nivelul Comisiei Europene, s-au achiziţionat şi se achiziţionează în continuare aceste teste pentru ţările membre, în valoare de 100 de milioane de euro”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a declarat, răspunzând unor întrebări, că, în prezent testarea se face în funcţie de definiţia de caz şi de unele cazuri particulare, iar capacitatea de testare în România este de cel mult 50.000 de teste în 169 de puncte de testare şi o testare de 30-37.000 zilnic.

„În măsura în care avem acele recoltări – şi eu nu cred că colegii noştri din DSP-uri şi ambulanţe nu merg la recoltări – se lucrează şi acele teste. Considerăm că un test reprezintă o metodă într-o anchetă epidemiologică sau într-o evoluţie a unui pacient”, a mai afirmat Tătaru.