Știri

MS şi INSP demarează campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al direcţiilor de sănătate publică, desfăşoară pe parcursul lunii noiembrie campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ!”
06 Noiembrie 2023
Știri
06 Noiembrie 2023

MS şi INSP demarează campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al direcţiilor de sănătate publică, desfăşoară pe parcursul lunii noiembrie campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ!”


Campania se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice.

„Prin acţiunile care le vom derula în cadrul acestei campanii urmărim informarea şi educarea copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice privind principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară. De asemenea, campania vizează creşterea conştientizării problematicii obezităţii infantile şi informarea părinţilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor şi complicaţiile acesteia pentru viitorii adulţi”, se arată într-un comunicat al INSP.

Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI, se mai arată. Institutul Naţional de Sănătate Publică cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, a Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a şcolilor urmăreşte identificarea comportamentelor şi factorilor de risc pentru o stare de nutriţie precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutriţional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul iniţiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) după o metodologie a OMS.

Evaluarea stării de nutriţie se face după o metodologie standardizată pentru a aduce o mai bună înţelegere a progresului supraponderalităţii şi obezităţii la copii la nivel naţional, precum şi pentru a putea face corect comparaţii între ţările Regiunii Europene a OMS. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020).

Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 şi 2020 a evidenţiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani trăieşte cu supraponderalitate sau obezitate.

Supraponderalitatea şi obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieţilor. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani prevalenţa excesului de greutate şi a obezităţii în rândul băieţilor este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieţii şi 10% dintre fetele din aceeaşi grupă de vârstă suferă de obezitate.

O alimentaţie bogată în legume şi fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi, toate sunt măsuri de intervenţie aflate la îndemâna părinţilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate şi obezitate, se subliniază.

 

 

Alergologia

campanie nutritiems si inspobezitate infantila
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Ziua mondială a obezităţii: până-n 2035, obezitatea infantilă va creşte cu 100%

În fiecare an, la 4 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) marchează Ziua mondială a obezităţii, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra im...

Comunicate de presă

Obezitatea infantilă apare cu o frecvenţă mai mare şi la vârste mai mici decât în urmă cu un deceniu

Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, arată Ana Raluca Chişu, fondator al Asociaţiei KinetoBebe. Tot mai multe studii arată că atât copiii, cât şi adolescenţii sunt expuşi unor probleme de sănătate majore mai devrem...