Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) va avea loc, în perioada 18 - 20 mai la Oradea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind pentru a treia oară organizată în municipiu. Evenimentul a ajus la cea de-a 26-a ediţie.
Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor (Secţia Clinică Gastroenterologie), organizează A 26-a Conferinţă Naţională a SRUMB.
Tematicile din cadrul cursurilor cuprind: afecţiunile urologice, afecţiunile tubului digestiv (inclusiv eco-endoscopie), afecţiunile endocrinologice şi ecografia mamară, se arată într-un comunicat al SCJU Bihor.
Curs teoretic şi practic pentru studenţi
Două cursuri merită o atenţie specială, fiindcă unul se adresează direct studenţilor, având atât o parte teoretică, cât şi aplicaţii hands-on la ecograf. Al doilea curs interesant este cel de POCUS (Point-of-Care Ultrasound), acesta fiind adresat medicilor care sunt mai puţin familiarizaţi cu ecografia, dar care pot să se folosească de această metodă în viitor pentru orientarea cazului spre specialitatea de care ţine afecţiunea pacientului. Ecografia se poate face de către medicul care nu este neapărat specializat pe partea de ultrasonografie, la punctul de contact unde se află pacientul (policlinică, domiciliu). Acest tip de ecografie are rolul de a orienta mai rapid spre diagnosticul corect, utilizând ecografe ultraportabile. Programul din prima zi va cuprinde de asemenea un maraton de cazuri clinice comentate.
Inteligenţa artificială în ecografie
Zilele de vineri şi sâmbătă vor fi dedicate conferinţei, având multiple mese rotunde cu privire la diferite tematici: conferinţa societăţii mondiale de ultrasonografie (WFUMB) cu privire la ecografie în urgenţe, afecţiunile hepatice (tumori primare şi secundare), tumori de căi biliare şi colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecţiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică şi tehnici doppler şi de ecografie cu substanţă de contrast.
Un subiect de interes şi actualitate care va fi abordat în cadrul conferinţei este inteligenţa artificială în ecografie. De asemenea, vor fi prezente o serie de firme producătoare de aparatură ultrasonografică.
De asemenea, vor avea loc sesiuni pentru lucrările ştiinţifice înscrise în cadrul conferinţei. Aceste sesiuni sunt dedicate tinerilor cercetători, aceştia având şi posibilitate de a participa la concursuri cu premii.
Schimb de experienţă ştiinţifică
Preşedintele comitetului de organizare al conferinţei este prof. univ. dr. Ciprian Brisc, medic primar gastroenterologie şi şeful Secţiei Clinice Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Dr. Brisc este de asemenea preşedintele ales al SRUMB pentru perioada 2024-2026.
Alături de cele 70 de personalităţi medicale invitate ca lectori, până în momentul de faţă, în prima zi de cursuri s-au înscris 167 de cursanţi, iar pentru vineri şi sâmbătă, s-au înscris 420 de participanţi. De menţionat faptul că cei interesaţi se pot încă înscrie pe site-ul dedicat conferinţei.
„Toate eforturile noastre vor fi îndreptate spre crearea unui cadru propice, care să faciliteze accesul întregii comunităţi de specialişti ce practică metoda bazată pe ultrasunete la acest schimb de experienţă ştiinţifică valoroasă, cu obiective clare, orientate spre creşterea calităţii actului medical diagnostic şi terapeutic. Ne dorim înscrierea manifestării în seria celor memorabile, marca SRUMB şi vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături la această experienţă ştiinţifică şi culturală pe care Oradea o va găzdui cu entuziasm”, a transmis, în mesajul postat pe pagina evenimentului, prof. univ. dr. Ciprian Brisc.