Prof. dr. Doina Cosman a publicat recent volumul „Omul portocaliu şi alte povestiri terapeutice”. Am vrut să aflăm mai multe despre conţinutul cărţii, dar şi despre motivaţia terapeutului care îşi doreşte să împărtăşească experienţele sale cu publicul.


Cum aţi luat decizia de a scrie această carte?

Am petrecut 44 de ani în spitalul de psihiatrie, în acest timp înfiinţând chiar şi o secţie nouă pentru toxicomani, deci de dezintoxicare a drogaţilor în fază acută. Practic, în toţi aceşti ani, cred că mi-am petrecut mai mult timp cu pacienţii decât cu familia sau cu alte activităţi. De aceea, consider că pacienţii mei fac parte din viaţa mea şi că această viaţă, petrecută împreună cu alţi oameni în suferinţă, este una care îşi are valoarea ei pentru alţii, dar şi pentru mine. Pacienţii mei m-au format şi m-au ajutat de fapt să înţeleg nişte esenţe ale vieţii. Cu alte cuvinte, nu numai eu i-am ajutat – şi sper că, în bună parte, i-am tămăduit –, ci şi ei m-au ajutat.

 

Cum aţi selectat cazurile despre care scrieţi în „Omul portocaliu”?

Am făcut selecţia cu multă greutate, pentru că erau foarte multe cazuri de povestit. De fapt, nu componenta medicală a cazurilor m-a interesat, ci destinul lor, care s-a împletit cu destinul meu. Aşa că am ales cazurile în funcţie de povestea care se ascunde în spatele unui diagnostic, care este doar o etichetă. Astăzi e valabilă, dar poate mâine-poimâine nu mai este valabilă. Destinul pacienţilor, care de foarte multe ori s-a împletit cu destinul meu, m-a impresionat în aşa măsură încât mi s-a părut exemplar. Dacă am ales bine sau nu, acest lucru îl vor decide cititorii.

Să ştiţi că mai am încă multe cazuri care, într-un fel, aşteaptă la rând. Nu ştiu dacă voi mai avea puterea ca, la un moment dat, să mă apuc de o urmare a acestei cărţi cu alte cazuri care m-au impresionat şi care au fost determinante în formarea mea profesională şi ca om.

Omul_portocaliu


Cum este structurat volumul?

Cartea este structurată simplu, în 12 capitole; se deschide cu un prolog şi se încheie cu un epilog. Am considerat că nu trebuie să scriu nici prefaţă, nici cuvânt înainte din partea mea, pentru că trebuie să intru direct în temă. De altfel, cititorii vor vedea că, încă din prolog, apare povestea relaţiei mele cu un caz al unei persoane excepţionale, una care face parte din rândul persoanelor diafane, angelice chiar. Dar nu vreau să devoalez conţinutul cărţii! Iar epilogul este un eseu care, într-un fel, este o mărturisire de credinţă a mea – mărturisirea unei viziuni şi unui weltanschaung la care am ajuns în acest moment al vieţii mele.

Citiţi interviul integral pe viata-medicala.ro


Lansare la Bucureşti

Luni seară, în cadrul evenimentului de lansare a volumului, care s-a desfăşurat la Librăria Humanitas din Bucureşti, prof. dr. Doina Cosman a mărturisit care este cazul ei preferat din cartea „Omul portocaliu şi alte povestiri terapeutice”. Autoarea a răspuns: „Cred că ghiciţi care este cazul meu preferat. V-aş pune eu întrebarea, public, dacă ghiciţi. Este cel al doamnei cu schizofrenie, în cazul căreia iubirea din tinereţe – o iubire sinceră, platonică, frumoasă, poetică – a fost mai puternică decât boala, decât schizofrenia. Deci, cazul din capitolul 4. Se intitulează «Iubirea»”.


Carte esenţială pentru învăţăceii din domeniu

Prof. dr. Dragoş Iliescu, specialist în psihologie organizaţională şi prof. dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, a fost unul dintre invitaţii prof. Cosman. Acesta a vorbit despre volum şi, mai ales, despre cheia sau cheile de lectură ale „Omului portocaliu”: „Este tipul acela de carte care te absoarbe. În mod special dacă eşti psiholog, cu siguranţă. Una din cheile în care citesc cartea aceasta este faptul că nu cred că a fost scrisă pentru psihologi – sau nu doar pentru psihologi. Fiindcă simt alt fel de vibraţie acolo”.

Citind cartea, prof. dr. Dragoş Iliescu afirmă că i-a devenit puţin mai clar de ce a fost invitat să o citească înainte. „Am simţit, de la prima povestire până la ultima, o transparenţă în felul în care au curs gândurile noastre. De ce aşa? De ce nu altfel? Oare e bine aşa? E o carte despre diagnostic mai mult decât orice altceva. Cred că e o carte critică pentru învăţăceii în domeniul acesta.”

În acelaşi timp, una din cheile în care prof. dr. Dragoş Iliescu a citit cartea a fost aceea că „Omul portocaliu” este o carte care contribuie mai degrabă la discursul din societatea românească, cu referire la un domeniu de literaţie: „Nu stăm teribil de bine cu alfabetizarea funcţională, nici în matematică, nici în ştiinţe, dar în mod special în mental health... Îi zicem mental health literacy – literaţie de sănătate mintală. (...) E nevoie de eforturi de alfabetizare în sănătate mintală. Şi aşa am citit o parte din această carte: este o excursie, dacă vreţi, în alfabetizare. O încercare de a alfabetiza funcţional cititorul din punctul acesta de vedere, al literaţiei de sănătate mintală”.

În opinia sa, „Omul portocaliu” nu este o carte criptică, nu este o carte greu de citit. „În acest domeniu, cărţile sunt, de obicei, «mâloase», este greu să treci prin ele. Chiar şi clasicii sunt aşa. (...) Aceasta este o carte care se citeşte rezonabil de uşor de o persoană care nu e iniţiată [în psihiatrie]. (...) Cred că există acest strat de uşurătate în această carte şi am bănuiala rezonabilă că este şi intenţie aici, faptul că prof. dr. Doina Cosman asta a dorit să facă”, a conchis prof. dr. Dragoş Iliescu.


Sinopsis

Un pacient devine portocaliu după ce mănâncă aproape doi ani doar morcovi, un tânăr se îndrăgosteşte şi se logodeşte cu un... săpun, iar altul, „înghiţitorul de mănuşi”, le devorează în momentul extazului erotic. O pacientă îi încredinţează terapeutei sale secretul înainte de a muri, iar alta scapă de amintirea violului. Acestea sunt doar câteva dintre cele treisprezece cazuri terapeutice prezentate de psihiatrul Doina Cosman într-o inedită culegere de povestiri. Dincolo de „exotismul” cazurilor, cartea apărută la Editura Trei istoriseşte o serie de întâlniri umane şi empatice între tămăduitor şi suferind. Axat pe o patologie diversă şi centrat asupra spaţiului cultural românesc, volumul ilustrează pentru publicul larg modul complex în care interacţionează psihiatrul cu pacienţii săi. Autoarea prezintă detalii vii şi explicaţii necesare despre diagnostic, medicaţie şi intervenţii psihoterapeutice.


Despre autoare

Doina Cosman, prof. univ. dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar psihiatru şi psihoterapeut acreditat în terapie cognitiv comportamentală de Institutul Albert Ellis din New York şi Colegiul Psihologilor din România. Este membru de onoare al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie şi al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie Socială. În anul 2011, prof. Cosman a fost distinsă cu Medalia Kraepelin-Alzheimer a Universităţii Ludwig Maximilian din München.


Autori: dr. Laura Davidescu, Florentina Ionescu