Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a observat că Deltacron, noua variantă a coronavirusului detectată în trei ţări europene - Franţa, Ţările de Jos şi Danemarca -, care combină tulpinile Delta şi Omicron, are un nivel scăzut de răspândire.


OMS nu respinge însă posibilitatea ca această percepţie să fie legată de o scădere drastică a numărului de teste pentru COVID-19, la nivel global, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume, ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Ea a amintit că, după doi ani de pandemie, există o capacitate globală considerabilă de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă.

Van Kerkhove a spus însă că este important să fie menţinute şi utilizate aceste capacităţi, „deoarece, atâta timp cât virusul rămâne în circulaţie, există şi mai multe posibilităţi să sufere mutaţii. Posibilitate unei recombinări (a variantelor) rămâne în continuare valabilă”, a precizat ea.

 


ORL