Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Raluca Zoiţanu, a participat, alături de reprezentanţii altor organizaţii ale medicilor de familie, la o videoconferinţă organizată de Ministerul Sănătăţii, pe tema investiţiilor în cabinetele de medicina familiei.


Cabinetele medicilor de familie vor putea fi renovate şi/sau dotate cu echipamente medicale, cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), termenul de finalizare a investiţiei fiind luna iunie 2023, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

La discuţiile cu reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Bogdan Sticlosu, consilier în cabinetul secretarului de stat Andrei Baciu, s-a subliniat că prioritate vor avea cabinetele din mediul rural şi din zonele defavorizate, precum şi asocierile de cabinete. Criteriile de selecţie urmează să fie stabilite în săptămânile următoare, împreună cu Comisia Europeană, iar apelurile pentru proiecte sunt planificate pentru lansare până la finalul lunii iunie 2022.

„FNPMF şi-a exprimat încă o dată susţinerea pentru Ministerul Sănătăţii în implementarea PNRR, punând la dispoziţia echipei PNRR din cadrul ministerului toate informaţiile şi datele pe care FNPMF le deţine despre infrastructura cabinetelor, situaţia juridică a spaţiilor cabinetelor, exemple de bună practică din alte proiecte de renovare şi dotare a cabinetelor de medicina familiei, dar şi nevoile percepute de medicii de familie pentru renovarea şi dotarea cabinetelor, aşa cum au fost exprimate în chestionarele realizate în ultimii ani”, se arată în postare.

La videoconferinţă au participat şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică (dr. Carmen Ungurean) şi ai Administraţiei Prezidenţiale (dr. Loreta Păun).

„Apreciem dialogul continuu pe tema PNRR al MinisteruluI Sănătăţii cu Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. Avem convingerea că subinvestiţia I 1.1. va fi un succes, deoarece medicii de familie au fost consultaţi încă din primele etape ale elaborării planului, iar colaborarea continuă şi în faza de implementare a PNRR, în care ne aflăm în prezent. Pacienţii români merită şi vor avea acces până la mijlocul anului viitor în peste 3.000 de cabinete de medicina familiei modernizate, renovate şi dotate la standarde europene. Sperăm ca aceste investiţii în medicina familiei să fie doar începutul şi să atragă tinerii medici către specialitatea cea mai frumoasă şi complexă dintre toate specialităţile medicale”, a transmis dr. Raluca Zoiţanu, preşedinte FNPMF.


 

Medic