STADA România, subsidiară din România a grupului STADA Arzneimittel AG, demarează lucrarile de construcţie a primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România.


Cu o investiţie de peste 50 milioane de euro, această nouă facilitate de producţie este amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj. Proiectul de tip greenfield este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat, se arată într-un comunicat.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an.

Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală - sunt destinate să deservească cu preponderenţă Romania si pieţele din Europa, în care grupul STADA îşi desfăşoară operaţiunile.

„STADA dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la zero în România de către o companie internaţională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în acelaşi timp lanţul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul STADA. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, aproape de unităţile de producţie din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare, ce deserveşte întreg grupul STADA la nivel global”, a precizat Mihai Fugarevici, directorul general al STADA România.

„Guvernul României susţine în egală masură atât investiţiile străine, cât şi pe cele autohtone, în domenii cheie, care poziţionează România ca jucător important pe harta Europei. Face parte din strategia noastră să asigurăm un cadru transparent şi onest pentru toate investiţiile care asigură o dezvoltare a calităţii vieţii în ţara noastră şi de asemenea creează noi locuri de muncă”, a declarat Ciprian Hojda, consilier de stat în Guvernul României, Cancelaria Prim-Ministrului.

„În calitatea mea de medic, dar şi de Preşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Senat, mă declar mulţumit că România atrage atenţia companiilor din sănătate, care vin şi investesc aici. În acest fel, pe de-o parte se asigură un transfer de know-how cu dublu sens între specialiştii laboratoarelor lor de cercetare şi specialiştii noştri, crescând astfel gradul de specializare al tuturor, iar pe de altă parte, se scurtează drumul şi accesul pacienţilor români la tratamente accesibile şi de înaltă calitate”, a adăugat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, senator în Parlamentul României.

Fabrica STADA de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generaţie, precum şi o suită de facilităţi ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar şi acoperiş verde pentru echilibrarea fluctuaţiilor de temperatură. Etapele de construcţie şi partea operaţională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

Termenul de finalizare a facilităţii de producţie este planificat pentru luna octombrie 2024. Exploatarea facilităţii presupune formarea unei echipe de 375 de angajaţi cu o bogată experienţă în industria farmaceutică, ce va valorifica moştenirea puternică a regiunii Cluj în acest domeniu.





Farmacist