Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, în deschiderea primei Conferinţe internaţionale de simulare şi realitate virtuală în medicină, găzduită de Centrul UniX al universităţii, că, pe parcursul a trei zile, viitorii doctori şi specialiştii vor intra în contact cu posibilităţile moderne de instruire medicală.


„Conferinţa aduce laolaltă specialiştii din România în domeniul simulării medicale. (...) Mesajul pe care îl dăm este că educaţia medicală are o dimensiune nouă către care privim, şi anume această componentă inovativă, motiv pentru care la această conferinţă vom avea numeroase workshopuri prin care partea de simulare aplicată în medicină se va combina cu partea virtuală, de realitate augumentată. Toate acestea împreună fiind unelte pe care le avem la dispoziţie în Târgu Mureş, în România, pentru a creşte standardul de formare profesională a viitorilor medici. Facem în Târgu Mureş acest eveniment prima dată pentru că este locul în care am deschis, în urmă cu câteva luni, primul Centru Naţional de Realitate Virtuală - în acest sediu ne aflăm astăzi - şi cred că va fi o ocazie foarte potrivită ca să se vadă care sunt posibilităţile actuale moderne de instruire medicală”, a spus rectorul UMFST Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, citat de Agerpres.

Potrivit rectorului, toate universităţile din România sunt într-o fază avansată sau au deschis centre de simulare, însă la nivel de realitate virtuală, universitatea din Târgu Mureş este novatoare în acest moment.

„Sunt convins că modelul va fi preluat repede şi în alte locuri din România. Este o parte componentă care nu exclude partea de învăţământ clasic, de relaţie directă cu bolnavul. Dar este important din mai multe motive. Pe de o parte pentru că permite repetarea de mai multe ori a unor manopere, a unor tehnici, până când acea tehnică este însuşită pe deplin. Pe de altă parte, respectă şi drepturile pacienţilor, pentru că, în esenţă, bolnavii au dreptul de a fi sau de a nu fi examinaţi în scop didactic de către studenţi. Nevoia de a crea o alternativă la instruire a venit şi s-a materializat prin aceste metode moderne de instruire medicală”, a spus dr. Leonard Azamfirei.

Şefa catedrei ATI din cadrul UMFST Târgu Mureş, prof. dr. Alexandra Lazăr, a subliniat că această conferinţă are drept scop elaborarea şi prezentarea unor noi tehnici de educaţie medicală şi a noilor tendinţe în medicină.

„Mă refer în special la realitatea virtuală, o metodă nouă (...) Invitaţii pe care-i avem nu sunt doar medici, sunt şi ingineri, sunt şi cadre didactice, în special, şi de asemenea avem invitaţi internaţionali de la Centrul de Simulare de la Universitatea «Ludwig Maximilian» din Munchen -  Mark Lazarovici, un expert în simulare medicală şi de asemenea în realitate virtuală”, a precizat dr. Alexandra Lazăr.

Profesioniştii în domeniu trebuie să ţină pasul nu atât din punct de vedere tehnic, cât din punct de vedere al educaţiei studenţilor, consideră specialista.

Conferinţa Internaţională de Simulare şi Realitate Virtuală în Medicină este organizată sub egida Societăţii Române de Simulare Aplicată în Medicină, în parteneriat cu UMFST Târgu Mureş, sub patronajul Academiei Române de Ştiinţe Medicale.

Organizatorii consideră că manifestarea ştiinţifică este o noutate la nivel naţional şi reprezintă un pas necesar în alinierea pregătirii la cele mai noi metode de învăţare medicală, practicate în centrele de performanţă din întreaga lume.

Sursă foto: Facebook Leonard Azamfirei

 


 

Ginecologia (1)