La data de 31 august 2023, a avut loc o conferinţă regională deosebit de importantă, sub titlul „Echitate în Sănătate. Un rol întărit al asistenţilor medicali şi moaşelor în comunităţi”. Evenimentul a reprezentat o platformă pentru discuţii şi explorări în domeniul îmbunătăţirii calităţii îngrijirii medicale, cu accent pe rolul esenţial al asistenţilor medicali şi moaşelor în asigurarea unei asistenţe medicale echitabile.


Conferinţa face parte din seria de evenimente de aniversare a celor 75 de ani de existenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a fost organizată în colaborare cu Biroul OMS din România şi cu Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat.

Conferinţa a debutat cu intervenţia online a Ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a reiterat sprijinul pentru profesia de asistent medical şi moaşă şi a subliniat importanţa responsabilităţii în practica medicală, alături de nevoia de a creşte calitatea educaţiei şi a pregătirii profesionale.

Din partea partenerului instituţional al evenimentului, dr. Caroline Clarinval, şefa Biroului de ţară al OMS, a transmis: „Asistenţii medicali şi moaşele din România au un rol esenţial în comunitate şi reprezintă inima asistenţei medicale deoarece, în ciuda muncii grele şi a riscurilor de epuizare, continuă să investească în bunăstarea pacienţilor şi a familiilor acestora”.

La eveniment au participat oficiali şi reprezentanţi ai autorităţilor de sănătate de la nivel naţional, regional şi local, directori de îngrijiri, manageri de unităţi sanitare, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al OAMGMAMR.

De asemenea, au onorat evenimentul prefectul judeţului Constanţa - Silviu – Iulian Coşa, primarul oraşului Constanţa -  Vergil Chiţac, decanul Facultăţii de Asistenţă Medicală şi Moaşe, UMF „Carol Davila” - prof. univ. dr. Strâmbu Victor Dan Eugen, prorectorul Universităţii Ovidius Constanţa -  prof. univ. dr. Tuţă Liliana, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa - Schipor Cristina Mihaela.

Subiectele discutate au inclus importanţa expertizei internaţionale în dezvoltarea profesională a asistenţilor medicali şi moaşelor, precum şi abordări novatoare în creşterea calităţii actului medical în comunităţi. Agenda conferinţei a inclus un panel de deschidere de nivel înalt şi două sesiuni tematice.

Prima sesiune tematică s-a concentrat pe importanţa expertizei şi experienţei internaţionale pentru promovarea activităţii asistenţilor medicali şi moaşelor. Discuţiile au fost susţinute de reprezentanţi ai Biroului Regional pentru Europa al OMS, lideri din domeniu din Israel, Centrul Colaborator OMS pentru leadership şi guvernanţă pentru asistenţi medicali şi moaşe, din consilierul pentru probleme sociale al Prinţesei Muna al Hussein, secretarul general al JNC din Regatul Haşemit al Iordaniei, Universitatea RCSI Dublin-Centrul colaborator european pentru excelenţă în cercetare pentru asistenţi medicali şi moaşe, precum şi şeful Secretariatului Reţelei de Sănătate din Sud-Estul Europei (SEEHN).

A doua sesiune a abordat subiecte esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical în comunitate. Au fost explorate teme precum prevenţia şi promovarea sănătăţii, înţelegerea perspectivelor sociale şi comportamentale pentru gestionarea atitudinilor anti-vaccinare, îmbunătăţirea rezilienţei personale şi a sănătăţii mintale a profesioniştilor din domeniul sănătăţii, precum şi identificarea abordărilor inovatoare în sănătatea maternă şi sănătatea sexuală şi reproductivă.

Conferinţa a reprezentat „un moment semnificativ în promovarea colaborării şi schimbului de cunoştinţe între experţi din domeniul sănătăţii, cu scopul de a dezvolta soluţii inovatoare pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale la nivel regional şi global”, se subliniază în comunicat.

Preşedintele OAMGMAMR a subliniat: „Această conferinţă reflectă angajamentul nostru comun pentru creşterea calităţii îngrijirii medicale şi promovarea unei asistenţe medicale echitabile pentru toţi cetăţenii. Rolul asistenţilor medicali şi moaşelor în comunităţile noastre este esenţial, iar colaborarea noastră cu partenerii internaţionali ne permite să învăţăm şi să împărtăşim cele mai bune practici pentru o îngrijire mai bună şi mai sustenabilă”.

 

 

Medic