Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila şi secretarul de stat, asist. dr. Alexandru Rogobete s-au aflat astăzi într-o vizită de lucru pe şantierul unde se construieşte Centrul de Mari Arşi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara.


La 30 de zile de la semnarea contractului de execuţie, construcţia a început şi progresele sunt vizibile, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

„Construcţia şi finalizarea centrelor pentru mari arşi reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiţii şi de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu autorităţile locale din întreaga ţară. Această perioadă reprezintă un punct istoric în dezvoltarea asistenţei medicale pentru pacienţi. Responsabilitatea, profesionalismul şi buna credinţă sunt principiile după care funcţionează echipa actuală a Ministerului Sănătăţii”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Proiectul în valoare de 60 de milioane de euro, cu finanţare de la Banca Mondială, va cuprinde 12 paturi pentru pacienţii critici cu arsuri severe şi încă 6 paturi pentru recuperarea acestor pacienţi. Centrul va avea 5 etaje, va acomoda serviciul de primiri urgenţe, un nou bloc operator şi o secţie nouă de terapie intensivă cu 45 de locuri destinate pacienţilor critici.

 „În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătăţii, am găsit cele trei proiecte care prevedeau construirea centrelor de mari arşi de la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş complet blocate, erau foarte mici şansele de continure a acestor proiecte. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem negocierile cu Banca Mondială şi am reuşit să obţinem o nouă finanţare pentru construcţia celor trei centre”, a adăugat ministrul sănătăţii.

Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil de coordonarea investiţiilor din fonduri internaţionale şi PNRR, a declarat: „Este pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când investim masiv, atât în dezvoltarea infrastructurii de sănătate cât şi în dotarea spitalelor cu echipamente medicale de înaltă calitate. Este un moment fără precedent, în care o administraţie serioasă reuşeşte să utilizeze un mix unic de finanţări: Banca Mondială, PNRR, BIRD sau BERD”.

Conform contractului de execuţie, primul Centru de Mari Arşi din ţară va deveni funcţional, la Timişoara în 2025. Contractul de execuţie al Centrului de la Târgu Mureş a fost, de asemenea, semnat şi urmează ca în cel mai scurt timp să fie semnat şi cel pentru centrul de la Bucureşti.





Oncolog