La Muzeul de Etnografie Braşov, sediul din Bd. Eroilor nr. 21 A, poate fi vizitată expoziţia temporară „Lăzile de zestre ale bunicilor”. Evenimentul îşi propune să aducă în atenţia publicului un segment specific zonei transilvănene, şi anume pictura pe mobilier, un meşteşug a cărui perioadă de înflorire a fost în secolele XVIII - XIX.


Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului, iar în istoria orală se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Enografie Braşov.

„Prin expunerea unor piese reprezentative aflate în patrimoniul muzeului, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, încercăm să recreăm o pagină din istoria meşteşugului, aratând cum, folosind unelte simple, îndemânare şi creativitate, s-au realizat obiecte de mare calitate artistică”, se subliniază în postare.

Lăzile de zestre, fie ele „de Braşov”, fie realizate de tâmplarii saşi din zona Rupea sau de ceangăii din zona Săcele, vorbesc despre oameni, despre comunitate, despre meşteşug, despre gusturi, înfăţişează caracteristicile ornamenticii specifice fiecărei etnii sau zone şi influenţele sau adaptările, dezvăluie lumea în care au apărut şi pe care au marcat-o.

Artişti plastici şi creatori contemporani şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională, care a constituit o importantă sursă de inspiraţie. „De altfel, în cadrul expoziţiei puteţi admira şi o ladă de zestre realizată de către meşterul popular Manuela Ivan, după o piesă din colecţia muzeului, un exemplu de continuitate şi transmitere a vechilor tehnici şi motive din ornamentica tradiţională”, se mai arată în postare.

Expoziţia va putea fi admirată până în luna mai 2023.

Sursă foto: Facebook Muzeul de Etnografie Braşov
 

 

 

Practica Veterinara