În premieră pentru Europa, Festivalul Medieval din Oradea găzduieşte, în perioada 6 - 9 iulie, Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă - o competiţie de elită care se desfăşura, până nu demult, în Australia.


Festivalul Medieval Oradea se desfăşoară în Cetatea Oradea, în perioada 6-9 iulie, fiind organizat de Visit Oradea şi Primăria Municipiului Oradea, laolaltă cu alţi parteneri, informează Agerpres.

„Ne bucurăm că am reuşit să aducem acest concurs aici, la Oradea, astfel încât după Campionatul european de anul trecut să avem acum şi cel mondial. Acesta este elementul de unicitate pentru această ediţie a festivalului. Avem invitaţi peste 300 de invitaţi din afara graniţelor ţării, inclusiv din Canada şi Australia, şi sunt 186 de invitaţi din România, pasionaţi de astfel de sporturi, adică actori sau luptători pe câmpul de bătălie la campionatul de turnir în tabăra medievală”, a declarat directorul general Visit Oradea, Alex Chira.

 

O competiţie cu adrenalină

La turnirul mondial vor participa şapte luptători din diferite ţări, printre care va lupta pentru titlul onorific şi campionul mondial de anul trecut, Phillip Letch, din Australia. România nu are, deocamdată, reprezentant în această competiţie.

Partenerii Visit Oradea au detaliat că acest campionat are mai multe etape, în care concurenţii vor aduna puncte, începând cu luptele corp la corp între cavaleri cu diferite arme (spadă, topor de război, ciocan, pumnal), tir cu arcul, continuând cu jocurile vânătoreşti ale doamnelor - la călărie, tir cu arcul şi mânuirea spadei. La final, are loc turnirul cu lance.

Luptele rapide vor testa viteza şi precizia cavalerilor. Cu cai atingând viteze de peste 30 de kilometri pe oră, cavalerii îmbrăcaţi în armuri de circa 40 de kg vor trebui să-şi concentreze loviturile şi să-şi arate abilităţile extraordinare.

 

Tururi ghidate prin Cetatea Oradea

La festival, un alt element de noutate în acest an sunt tururile ghidate prin Cetatea Oradea, care vor avea loc de patru ori în fiecare zi a festivalului, astfel încât să se adauge şi o latură educativă şi informativă celor prezenţi, într-un mod mult mai organizat.

Evenimentul oferă şi activităţi pentru cei mici, în fiecare din cele trei zile, între orele 16.00 – 20.00, precum ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie, pielărie şi călărit în tabăra medievală, pictură pe sticlă specifică evului mediu.

Ambientul este completat cu standuri de artizanat şi suveniruri, rulote cu mâncare şi cu produse tradiţionale.

Muzica medievală, jonglerii cu foc şi dansurile vesele vor anima atmosfera şi vor aduce în prim-plan cultura şi tradiţiile vremurilor apuse. Pe scena din curtea cetăţii vor urca tineri interpreţi şi artişti consacraţi - The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix şi Omul cu Şobolani.

Sursa foto: Medieval Festival Oradea/Facebook.com





Alergologia