MoBU Târgul Internaţional de Artă Contemporană Bucureşti dedică un loc central artistului nonagenar Daniel Spoerri, cu o expoziţie personală retrospectivă alcătuită din 120 de lucrări.


MoBU Târgul Internaţional de Artă Contemporană Bucureşti este cea mai nouă platformă de artă contemporană din zona Europei Centrale şi de Est care expune împreună galerii, spaţii artist run, grupări de artişti independenţi şi artişti emergenţi. Invitat special este maestrul româno-elveţian Daniel Spoerri, cu o expoziţie personală retrospectivă.

Evenimentul vine ca un răspuns ferm adus pieţei de artă în creştere, pune Bucureştiul pe harta internaţională a pieţelor de artă şi răspunde aşteptărilor unui public nou, avizat, interesat de toate aspectele mainstream din arta momentului şi din jurul ei, se arată pe site-ul târgului.  

Organizatorii au pregătit un pavilion expoziţional complex, multifuncţional, de 22.000 de metri pătraţi.

„MoBU va fi o experienţă a simţurilor, formei şi conţinutului”, se subliniază. Cu un program care include toate activităţile specifice târgurilor de artă, inclusiv însoţire şi mediere culturală, tururi ghidate, concerte, proiecţii video, experienţe imersive, performance-uri şi happeninguri, colaborări cu galeriile din România şi din străinătate şi cu instituţii culturale de marcă, MoBU face o ofertă culturală diversă, inedită şi specifică Europei Centrale şi de Est, se mai arată.

Artistul invitat, un maestru căruia MoBU îi dedică locul central cu expoziţia personală retrospectivă, alcătuită din 120 de lucrări („Daniel Spoerri, A Moment for Eternity. O Clipă pentru eternitate”), va surprinde publicul „prin bogăţia ideilor şi temele artistico-filosofice cărora le-a dedicat o viaţă”.

De origine româno-elveţiană, Daniel Spoerri s-a refugiat de mic în Elveţia cu mama şi fraţii săi din calea ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Ajunge prim-balerin pe scena Operei de Stat din Berna, montează Ionesco şi Picasso, semnează manifestul Noului realism, îi frecventează pe Duchamp şi pe Man Ray, se asociază cu mişcarea Fluxus, inventează tablourile-capcană şi Eat Art. Un artist proeminent şi foarte bine cunoscut în străinătate care se întâlneşte cu publicul din România de abia-acum, în al nouălea său deceniu, se mai subliniază.

MoBU este un proiect finanţat de Ministerul Culturii. Programul evenimentului poate fi consultat aici.

Sursă foto: Facebook MoBu Art

 



Psihiatru (2)