Evenimentul cultural „Festivalul cetăţilor antice dobrogene”, organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, se va desfăşura pe parcursul a cinci săptămâni şi va marca împlinirea a 145 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Dobrogea.


Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, începând cu data de 29 iulie, „Festivalul cetăţilor antice dobrogene” le va oferi ocazia constănţenilor şi turiştilor să descopere „într-o manieră unică şi originală” câteva elemente definitorii din istoria regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră.

„Văzută drept un teritoriu cosmopolit şi unic în România zilelor noastre, Dobrogea este recunoscută în special pentru diversitatea culturală şi etnică ce i-au marcat întreaga existenţă, dar şi prin arealele geografice diverse sau dezvoltarea economică şi socială. Acestea vor fi de altfel şi elementele definitorii ale evenimentului, în jurul lor urmând a se desfăşura cele cinci activităţi din cadrul «Festivalului cetăţilor antice dobrogene». Potrivit calendarului, fiecare dintre aceste activităţi va avea loc la sfârşitul fiecărei săptămâni din intervalul 29 iulie - 27 august, de fiecare dată într-un alt areal atent selectat dintre obiectivele administrate de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, se precizează în comunicat.

Se urmăreşte atragerea atenţiei asupra stării în care se află anumite obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare şi restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunităţii locale, dar şi în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural.

Cele cinci cetăţi incluse la această ediţie a „Festivalului cetăţilor antice dobrogene” sunt Capidava (29 iulie), Histria (5 august), Tropaeum Traiani (11-13 august), Ulmetum (19 august) şi Sacidava (26-27 august).

Printre manifestările organizate în cadrul fiecăreia dintre cele cinci etape se numără vizitarea cetăţilor, spectacol de dansuri tradiţionale, teatru antic, proiecţie de film artistic tematic, degustări de produse culinare locale şi de vinuri de origine dobrogeană, ateliere de ceramică, târguri de promovare a producătorilor locali, treasure hunting sau concursuri de cultură generală şi de fotografie.

La acestea se adaugă şi o serie de evenimente care vor avea loc exclusiv în weekendul dedicat cetăţii Tropaeum Traiani din comuna Adamclisi, în perioada 11-13 august.

„Pe durata celor trei zile, organizatorii vor pregăti special pentru cei care vor lua parte la eveniment o cazarmă antică romană, precum şi un show laser care va pune Monumentul Triumfal de la Adamclisi, graţie unor proiecţii de mari dimensiuni, într-o lumină şi ipostază unice până în acest moment”.

Festivalul este organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi este implementat de Asociaţia Culturală Obsidian.





Practica Veterinara