Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iaşi au operat cu succes o femeie din judeţul Tulcea, care prezenta o formaţiune tumorală gigant de 20 de centimetri dezvoltată pe vertebre.


O femeie în vârstă de 54 de ani s-a prezentat la spitalul din Iaşi cu dureri insuportabile de spate şi dificultăţi de mişcare. I-a fost descoperită o tumoră de proporţii impresionante, de 20 de cm, dezvoltată pe vertebre, care îi punea în pericol atât mobilitatea, cât şi viaţa. Echipa de medici condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva a intervenit prompt pentru a salva pacienta, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale ieşene.

După cinci ore în sala de operaţie, echipa medicală a reuşit să elimine cu succes tumora şi să restaureze funcţiile motorii ale pacientei. Aceasta se află în proces de recuperare şi primeşte îngrijiri pentru a se vindeca complet după intervenţia chirurgicală.

Succesul operaţiei a fost posibil datorită pregătirii riguroase a neurochirurgilor şi dotărilor moderne, de ultimă generaţie realizate în ultimii ani, se subliniază în postare.

„Este o pacientă care, în urma investigaţiilor efectuate, i s-a pus un diagnostic crunt: o tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ zece corpi vertebrali şi care ne-a pus în faţă dificultăţi reale în ceea ce priveşte modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că, pe lângă dificultăţile şi provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea şi problema stabilităţii coloanei cervicale. (…) Noi am fost nevoiţi să facem o rezecţie a ceea ce se numeşte arc posterior pe şapte nivele, adică şapte vertebre cervicale, ceea ce predispunea pacienta ulterior, în postoperator, la apariţia unor deformităţi. Şi atunci decizia a fost să facem în acelaşi timp rezecţia tumorii plus fixarea coloanei. Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală care a realizat fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numeşte un neurinom, dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecţie totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia în aceste situaţii este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată”, a explicat conf. univ. dr.  Lucian Eva.

Pacienta fi urmărită periodic la intervale de timp, la două luni, şase luni, un an, doi, trei, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, puţin probabilă, având în vedere gradul de rezecţie a acesteia. Se va evalua şi stabilitatea coloanei cervicale, se mai arată în postare.

Sursă foto : Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi - Pagina Oficială


 



Medic