Prof. dr. Cecilia Cristea şi echipei sale de cercetare din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca li s-a acordat Premiul „George Emil Palade” pentru domeniul Ştiinţele Vieţii, în cadrul Galei Cercetării Româneşti – Ediţia 2024, care a avut loc la Opera Naţională din Bucureşti.


Acest premiu, acordat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, reprezintă o recunoaştere a rezultatelor excepţionale obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică de către doamna prof. dr. Cecilia Cristea şi echipa, se arată pe pagina de Facebook a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Sub îndrumarea prof. dr. Cecilia Cristea, grupul de cercetare „Biosenzori şi Bioelectrochimie”, din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a Facultăţii de Farmacie, format din dr. Mihaela Tertiş, dr. Andreea Cernat, dr. Bogdan Feier şi dr. Oana Hosu-Stăncioiu, un cercetător postdoctorand şi 7 doctoranzi, a dezvoltat dispozitive electrochimice portabile integrate, care promit să revoluţioneze metodele convenţionale în domeniile medicină, farmacie, ştiinţele vieţii, monitorizarea mediului şi siguranţa alimentară.

Aceste inovaţii nu numai că au potenţialul de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi sănătatea publică la nivel global, dar marchează şi un pas semnificativ înainte în lupta împotriva cancerului şi a rezistenţei la antibiotice, subliniind importanţa cercetării direcţionate şi a aplicării ştiinţei în beneficiul societăţii, se mai arată.

„Echipa de cercetători a universităţii noastre s-a distins prin capacitatea sa de a ghida şi forma tineri cercetători, creând un mediu de lucru stimulativ şi incluziv, care încurajează curiozitatea ştiinţifică şi participarea activă a acestora în proiecte de cercetare. Această abordare a avut un impact profund asupra dezvoltării carierelor profesionale ale membrilor echipei şi a consolidat bazele pentru o generaţie viitoare de cercetători de excepţie”, se subliniază în postare.

„Suntem mândri de performanţă remarcabilă obţinută în activitatea de cercetare ştiinţifică a doamnei prof. dr. Cecilia Cristea şi a întregii sale echipe, cu un impact semnificativ asupra comunităţii ştiinţifice internaţionale”, se adaugă în mesajul pe Facebook.







Farmacist