La şase ani de la descoperirea sa în China, virusul Alongshan (ALSV) purtat de căpuşe s-a răspândit în mare parte din Europa, potrivit unor experţi germani.


Virusul, care deocamdată nu provoacă nicio boală gravă la oameni, a fost depistat în Finlanda, Franţa, Rusia, Elveţia şi Germania, a confirmat Centrul pentru medicina de călătorie (CRM) din Düsseldorf, informează dpa şi Agerpres.

Cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din Hanovra au găsit dovezi ale transmiterii ALSV prin intermediul căpuşelor la animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, în landul Saxonia Inferioară din nord-vestul Germaniei.

Zonele de distribuţie ale multor specii de căpuşe indigene s-au extins semnificativ în ultimii ani, a declarat directorul ştiinţific al CRM, Tomas Jelinek.

Iernile blânde şi verile mai calde din ultima vreme sunt în beneficiul acarienilor ectoparaziţi, a spus el, în urma publicării unui studiu pe această temă în revista ştiinţifică Microorganisms.

Virusul ALSV este asociat în prezent cu simptome asemănătoare gripei, notează dpa.

Cea mai frecventă boală transmisă de căpuşe în Europa este boala Lyme, care, în stadii incipiente, poate fi tratată cu antibiotice. Meningoencefalita timpurie de vară (FSME) este, de asemenea, deosebit de răspândită în multe zone, dar poate fi prevenită prin vaccinare.





ORL