Aproape 500 de doctori specialişti, asistenţi medicali şi medici rezidenţi s-au reunit între 18 şi 20 mai a.c., la Hotel Ramada Parc, Bucureşti, pentru a 3-a ediţie a Zilelor Medicale şi Ştiinţifice ale Institutului Oncologic ”Prof.Dr. Alex.Trestioreanu”, Bucureşti.

Cu un număr record de participanţi, evenimentul din acest an a prezentat o bună acoperire naţională şi internaţională prin participarea a personalităţi medicale din ţară şi invitaţi din Belgrad (Serbia), Istanbul şi Ankara (Turcia), Düsseldorf şi Essen (Germania).

„Vă respect foarte mult activitatea şi vă admir. Institutul Oncologic Bucureşti este vasul amiral al oncologiei româneşti”, le-a transmis medicilor ministrul Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, în deschiderea evenimentului.

„Ştiţi că urmează să lucrăm la noua lege a Sănătăţii şi la noul Contract Cadru şi vreau să vă asigur de totală transparenţă”, a adăugat ministrul Sănătăţii. „Vreau să vă asigur că toate aceste reglementări vor fi făcute în consultare cu dumneavostră şi nu pentru a servi interesul unui funcţionar din minister sau al ministrului personal.  Aceasta este promisiunea pe care eu o fac. Nu vreau să vă spun că o să renovez institutul şi o să-l fac ca nou anul viitor. Eu sunt ardelean şi promit numai lucruri pe care pot să le fac”

Tema din acest an a evenimentului, „Tratamentul actual al tumorilor solide”, a fost disecată pe parcursul celor trei zile în cadrul unor serii de sesiuni şi prezentări despre cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerele din sfera digestivă şi ginecologică, îngrijirea paliativă şi suportivă.

„Da, Institutul este leader în oncologia română, deşi nu are toate motoarele pornite. Trebuie să mai lucrăm şi să ne dovedim, într-adevăr, eficienţa şi calitatea”, declară dr. Alexandru Călin Grigorescu.

 

IMG_3470
IMG_3470


Leader în oncologia mamară, prof. dr. Alexandru Blidaru, a subliniat şi el importanţa învăţării continue şi a schimbului de experienţă. „E important, cel mai important ca cei tineri să fie mult mai buni decât facem noi. Şi d-asta am adus-o pe Sonia aici, să ne înveţe.”

Tânăra Sonia Fertsch este medic rezident la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, specializat în reconstrucţia mamară folosind ţesuturi proprii (lambouri), tehnică puţin cunoscută la noi în ţară. Acest tip de reconstrucţie mamară foloseşte piele, ţesut adipos şi muschi proprii recoltate, de obicei, de pe abdomenul sau spatele pacientei şi din care se modelează, apoi, noul sân.
 

IMG_3475
IMG_3475


„Reconstrucţia mamară cu lambouri tisulare este încă destul de costisitoare, cam de 5 ori mai scumpă decât implantul mamar. Asta se datoarează şi faptului că ai nevoie de trei chirurgi la o singură operaţie, care să selecteze zona de ţesut de pe abdomen, apoi să o modeleze pentru a arăta cât mai aproape de sânul natural. Însă sunt multe paciente care preferă această variantă pentru ca este mult mai natural. Nu au un obiect străin în corpul lor, este tot propriul lor ţesut adipos şi epitelial ”, explică dr. Sonia Fertsch.

În jur de 300 de operaţii de reconstrucţie mamară folosind lambouri tisulare se realizează pe an la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, Germania.

Printre invitaţii străini s-au numărat şi doctorii de la spitalul Acibadem, Istanbul, care au împărtăşit din experienţa lor în chirurgie intervenţională, chirurgie video, o chirurgie specifică metastazelor hepatice de ultimă oră, procedură care la noi nu poate fi făcută.

Cea de-a treia ediţie a Zilelor Medicale şi Ştiinţifice ale Institutului Oncologic ”Prof. dr. Alex. Trestioreanu”, Bucureşti, a fost organizată în parteneriat cu MedicHub.