Într-o dezbatere ocazionată de Ziua internaţională de luptă împotriva mielomului multiplu, consilierul prezidenţial Diana Păun a spus că investiţiile sunt prioritare pentru creşterea capacităţilor de diagnosticare precoce a acestei afecţiuni. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer subliniază că, în România, boala e subdiagnosticată.


Dezbaterea a fost organizată în format hibrid de Societatea Română de Hematologie şi Asociaţia S.O.S. Mielom, informează Agepres.

„Efortul autorităţilor pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor presupune în primul rând îmbunătăţirea posibilităţilor de acces la diagnosticare precoce şi tratament, şi eficientizarea sistemului medical. Ştim cu toţii că există sincope privind activitatea centrelor de diagnostic la nivel teritorial. Autorităţile trebuie să acorde prioritate investiţiilor în creşterea capacităţilor de diagnosticare la nivel naţional pentru reducerea numărului de cazuri care, din păcate, ajung la diagnosticare într-un stadiu avansat al bolii. Susţin abordarea integrată în echipe interdisciplinare, care poate aduce îmbunătăţiri concrete pentru viaţa pacienţilor şi a familiilor”, a spus Diana Păun, în cadrul dezbaterii „Mielomul multiplu - S.O.S. pentru diagnosticare precoce”.

Ea a subliniat nevoia de solidaritate, cooperare între autorităţi, profesionişti din sănătate şi asociaţii de pacienţi.

Baza de date Globocan arată că, în România, în 2020, s-au înregistrat 881 de noi cazuri de mielom multiplu, cu o prevalenţă la 5 ani de 2.296 de cazuri, subliniază, într-un comunicat, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Conform noului registru înfiinţat în România, avem sub 500 pacienţi nou diagnosticaţi/an. Mielomul multiplu este aşadar mult subdiagnosticat”, se arată în document.

Diagnosticul de certitudine pentru mielomul multiplu se stabileşte de cele mai multe ori atunci când aceasta afecţiune este deja intr-un stadiu avansat, cu o simptomatologie importantă, fapt ce conduce la scăderea şanselor de supravieţuire, se arată în comunicatul FABC.

„În contextul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în componenta dedicată mielomului multiplu, trebuie să se reglementeze în regim de urgenţă modul în care investigaţiile medicale specifice diagnosticării precoce a acestei afecţiuni să se realizeze în mod gratuit, să devină un mecanism de screening dedicat. Accesul la terapii inovatoare (...) să se realizeze în mod constant”, se mai spune în comunicat.

 

 

Alergologia